tofu wentelteefjes

Wentelteefjes, daar zit toch ei en melk in? En die bak je toch in boter?

Klassieke wentelteefjes zijn inderdaad sneetjes (oud) brood die je doopt in een opgeklopt mengsel van ei, vanillesuiker, kaneel en koeienmelk. Daarna bak je de sneetjes in een pan met boter tot ze goudbruin zijn. De binnenkant van de wentelteefjes is dan zacht en romig, terwijl de buitenkant knapperig is. 

Het is een ideale manier om oud brood te verwerken. Daarom krijgt deze lekkernij soms de naam “verloren brood” of - iets mooier verwoord - “gewonnen brood”. Maar of het een gezond en evenwichtig ontbijt is, dat laten we even in het midden. 

Gelukkig kan je wentelteefjes ook vegan maken, dus zonder ​eieren, melk en bakboter. Dat zijn de dierlijke producten die in het traditionele recept zitten. 

Hieronder vind je drie recepten voor veganistische wentelteefjes! Wedden dat ze even smeuïg en knapperig zijn als “gewone” wentelteefjes? 

Wil je toch de originele wentelteefjes maken? Dat kan natuurlijk ook. Wij hebben hier ook een heerlijk recept voor je klaar liggen.

​1. Vegan wentelteefjes op basis van tofu

4 personen (8 stuks)  
Voorbereiding: 5 minuten  
Bereiding: 10 minuten

tofu wentelteefjes

Bij traditionele wentelteefjes zorgt de toevoeging van het ei in het mengsel voor een smeuïg resultaat na het bakken. Tofu als hoofdingrediënt is een prima alternatief om een gelijkaardig, romig mengsel te krijgen. Het is ook een product boordevol onverzadigde vetten en omega 6! 

​Wat heb je nodig?

-   8 dikke sneden oud brood; 
-   150 gram tofu, in kleine blokjes gesneden; 
-   300 milliliter sojamelk; 
-   2 theelepels vanillesuiker; 
-   2 eetlepels rietsuiker; 
-   ¼ theelepel kaneelpoeder; 
-   ¼ theelepel fijn zeezout; 
-   1 eetlepel plantaardige margarine.

​Hoe maak je het?

STAP 1: 
Mix de tofu, de sojamelk, de vanillesuiker, de rietsuiker, het zout en het kaneelpoeder in een blender tot je een glad mengsel krijgt.

STAP 2: 
Giet het mengsel door een zeef heen en vang op met een grote brede kom.

STAP 3: 
Doop de sneden brood langs beide kanten volledig in het mengsel en laat even uitlekken. 

STAP 4: 
Verwarm de contactgrill en vet in met plantaardige margarine. Bak elke broodkant gedurende 5 minuten tot de wentelteefjes goudbruin en knapperig zijn.

STAP 5: 
Werk af met poedersuiker, een klontje margarine en ahornsiroop.

​2. Vegan wentelteefjes op basis van banaan

4 personen (8 stuks)  
Voorbereiding: 10 minuten  
Bereiding: 7 minuten

Het hoofdingrediënt in dit mengsel is banaan, in dit recept een ideaal alternatief voor ei. Het zorgt ervoor dat het mengsel vol is, zowel van smaak als textuur. Die subtiele zoete, natuurlijke toets van banaan, daar zwicht je voor! 

Wat heb je nodig?

-   8 dikke sneden oud brood;

-   2 rijpe bananen, gepeld; 

-   300 milliliter ongezoete amandelmelk; 

-   ¼ theelepel kaneelpoeder; 

-   2 eetlepels amandelmeel; 

-   1 eetlepel plantaardige margarine;

​-   100 gram blauwe bessen (optioneel).

wentelteefjes met banaan

​Hoe maak je het?

STAP 1: 
Plet de bananen in een grote kom met een vork of aardappelstamper. 

STAP 2: 
Voeg de amandelmelk en het kaneelpoeder toe in de kom en roer doorheen. Voeg extra amandelmelk toe als het mengsel dikker is dan een drinkyoghurt. 

STAP 3: 
Laat het amandelmelkmengsel 5 minuten rusten. Verwarm terwijl een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg de plantaardige margarine toe en laat smelten.

STAP 4: 
Doop de sneetjes brood volledig in het mengsel, laat even uitlekken, en laat elke zijde 3 à 4 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.

STAP 5: 
Werk af met schijfjes verse banaan, blauwe besjes en ahornsiroop.

3. Vegan wentelteefjes op basis van amandelmelk

4 personen (8 stuks)  
Voorbereiding: 8 minuten  
Bereiding: 10 minuten 

Met dit recept maak je de meest smeuïge wentelteefjes, door de combinatie van amandelmelk en kikkererwtenmeel. De amandelmelk zorgt ervoor dat de wentelteefjes lekker sappig zijn vanbinnen. De toevoeging van gierstmeel maakt het mengsel dikker en niet waterig. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Made my sister Original Vegan French toast using my crowd pleasing recipe! You can find a Speculoos infused and crusted vegan French toast recipe a couple posts back! As well as a hazelnut infused one! French toast: 1 heaping cup almond milk 2 tbsp chickpea flour 2 tbsp maple syrup Loads of cinnamon! 1/4 tsp salt ( optional) Tsp vanilla extract Little but of Coconut oil or vegan butter for cooking Bread: I use vegan challah or sourdough! Topping options: Banana coins • berries • powdered sugar • nuts • maple syrup • extra cinnamon • chocolate • dried fruit A crowd pleasing topping I love to use is: candied pecans! Heat the griddle to medium heat. Whisk all ingredients together, then soak each piece of bread in the mixture. After soaking place the soaked bread on a plate. Once the griddle is hot, put the coconut oil on it and spread it evenly across the whole griddle. Then cook the French toast until the bread is cooked through! Enjoy! Let me know if you make it, I'd love to see your creations!! #rawtilfour #healthy #vegan #plantbased #fitness #veganathletes #plantpoweredathlete #hclf #mindfuleating #protecttheplanet #carbthefuckup #govegan #vegancommunity #crueltyfree #cleaneating #healthylifestyle #cowspiracy #hungryforchange #veganfoodshare #vegansofig #health #seekingunitynpeace #vegansofdc #healthyfoodie #eeeeeats #feedfeed #health #foodie #frenchtoast #veganfrenchtoast

Een bericht gedeeld door Health With Alexandra (@healthwithalexandra) op

​Wat heb je nodig?

-   8 dikke sneden oud brood; 
-   500 milliliter ongezoete amandelmelk; 
-   1 eetlepel vanillesuiker; 
-   1 eetlepel ahornsiroop of agave; 
-   4 eetlepels kikkererwten- of gierstmeel; 
-   1 eetlepel kaneelpoeder; 
-   ¼ eetlepel fijn zeezout; 
-   kokosolie (voor het bakken).

​Hoe maak je het?

STAP 1: 
Mix de amandelmelk, de ahornsiroop, het meel en de kaneelpoeder in een diep bord tot je een glad mengsel krijgt.

STAP 2: 
Verhit een grote pan op een middelhoog vuur en voeg de kokosolie toe.

STAP 3:
Wentel een sneetje brood door het amandelmelkmengsel in het diepe bord, zodat de boterham doordrenkt is met het mengsel. Laat even uitlekken.

STAP 4: 
Bak de boterham in de pan gedurende 4 minuten. Draai de boterham om, zodat ook de andere kant goudbruin en knapperig is.

STAP 5: 
Versier de wentelteefjes met rode vruchten, amandelschilfers en verse noten. Werk eventueel af met extra ahornsiroop of agave.