Wentelteefjes, daar zit toch ei en melk in? En die bak je toch in boter?

Klassieke wentelteefjes zijn inderdaad sneetjes (oud) brood die je doopt in een opgeklopt mengsel van ei, vanillesuiker, kaneel en koeienmelk. Daarna bak je de sneetjes in een pan met boter tot ze goudbruin zijn. De binnenkant van de wentelteefjes is dan zacht en romig, terwijl de buitenkant knapperig is. Maar: goed nieuws! Je kunt namelijk ook vegan wentelteefjes maken. In dit recept leer je hoe!

Vegan wentelteefjes

3 from 8 votes
Course: OntbijtCuisine: Hollands
Portie

8

Stuks
Bereidingstijd

10

minutes
Voorbereiding

5

min

Het is een ideale manier om oud brood te verwerken. Daarom krijgt deze lekkernij soms de naam “verloren brood” of – iets mooier verwoord – “gewonnen brood”. Maar of het een gezond en evenwichtig ontbijt is, dat laten we even in het midden. 

Gelukkig kan je ook vegan wentelteefjes maken, dus zonder ​eieren, melk en bakboter. Dat zijn de dierlijke producten die in het traditionele recept zitten. 

Hieronder vind je drie recepten voor veganistische wentelteefjes! Wedden dat ze even smeuïg en knapperig zijn als “gewone” wentelteefjes?

ingrediënten

  • Vegan wentelteefjes op basis van tofu
  • 8 8 dikke sneden oud brood

  • 150 gram 150 tofu, in kleine blokjes gesneden

  • 300 milliliter 300 sojamelk

  • 2 tl 2 vanillesuiker

  • 2 el 2 rietsuiker

  • 1/4 tl 1/4 kaneelpoeder

  • 1/4 tl 1/4 fijn zeezout

  • 1 el 1 plantaardige margarine

  • Vegan wentelteefjes op basis van banaan
  • 8 8 dikke sneden oud brood

  • 2 2 rijpe bananen, gepeld

  • 300 ml 300 ongezoete amandelmelk

  • 1/4 tl 1/4 kaneelpoeder

  • 2 el 2 amandelmeel

  • 1 el 1 plantaardige margarine

  • 100 gram 100 blauwe bessen (optioneel)

  • Vegan wentelteefjes op basis van amandelmelk
  • 8 8 dikke sneden oud brood

  • 500 ml 500 ongezoete amandelmelk

  • 1 el 1 vanillesuiker

  • 1 el 1 ahornsiroop of agave

  • 4 el 4 kikkererwten- of gierstmeel

  • 1 el 1 kaneelpoeder

  • 1/4 el 1/4 fijn zeezout

  • Kokosolie (voor het bakken)

aan de slag

  • Vegan wentelteefjes op basis van tofu
  • Bij traditionele wentelteefjes zorgt de toevoeging van het ei in het mengsel voor een smeuïg resultaat na het bakken. Tofu als hoofdingrediënt is een prima alternatief om een gelijkaardig, romig mengsel te krijgen. Het is ook een product boordevol onverzadigde vetten en omega 6! 

    Mix de tofu, de sojamelk, de vanillesuiker, de rietsuiker, het zout en het kaneelpoeder in een blender tot je een glad mengsel krijgt.
  • Giet het mengsel door een zeef heen en vang op met een grote brede kom.​
  • Doop de sneden brood langs beide kanten volledig in het mengsel en laat even uitlekken.
  • Verwarm de contactgrill en vet in met plantaardige margarine. Bak elke broodkant gedurende 5 minuten tot de wentelteefjes goudbruin en knapperig zijn.​
  • Werk af met poedersuiker, een klontje margarine en ahornsiroop.
  • Vegan wentelteefjes op basis van banaan
  • Het hoofdingrediënt in dit mengsel is banaan, in dit recept een ideaal alternatief voor ei. Het zorgt ervoor dat het mengsel vol is, zowel van smaak als textuur. Die subtiele zoete, natuurlijke toets van banaan, daar zwicht je voor! 

    Plet de bananen in een grote kom met een vork of aardappelstamper. 
  • Voeg de amandelmelk en het kaneelpoeder toe in de kom en roer doorheen. Voeg extra amandelmelk toe als het mengsel dikker is dan een drinkyoghurt. 
  • Laat het amandelmelkmengsel 5 minuten rusten. Verwarm terwijl een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg de plantaardige margarine toe en laat smelten.​
  • Doop de sneetjes brood volledig in het mengsel, laat even uitlekken, en laat elke zijde 3 à 4 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.​
  • Werk af met schijfjes verse banaan, blauwe besjes en ahornsiroop.
  • Vegan wentelteefjes op basis van amandelmelk
  • Met dit recept maak je de meest smeuïge wentelteefjes, door de combinatie van amandelmelk en kikkererwtenmeel. De amandelmelk zorgt ervoor dat de wentelteefjes lekker sappig zijn vanbinnen. De toevoeging van gierstmeel maakt het mengsel dikker en niet waterig. 

    Mix de amandelmelk, de ahornsiroop, het meel en de kaneelpoeder in een diep bord tot je een glad mengsel krijgt.​
  • Verhit een grote pan op een middelhoog vuur en voeg de kokosolie toe.​
  • Wentel een sneetje brood door het amandelmelkmengsel in het diepe bord, zodat de boterham doordrenkt is met het mengsel. Laat even uitlekken.​
  • Bak de boterham in de pan gedurende 4 minuten. Draai de boterham om, zodat ook de andere kant goudbruin en knapperig is.​
  • Versier de wentelteefjes met rode vruchten, amandelschilfers en verse noten. Werk eventueel af met extra ahornsiroop of agave. 

Tips

  • Wil je toch de originele wentelteefjes maken? Dat kan natuurlijk ook. Wij hebben hier ook een heerlijk recept voor je klaar liggen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten