Geen vlees eten heeft een impact. Dat is gegarandeerd. Want geen en zelfs minder vlees eten is gezond, goed voor het milieu en dierenwelzijn! 

Zelfs één dag per week geen vlees eten heeft al een groot effect. Twijfel je nog? Lees mee waarom minder vlees eten ook voor jou een heel goed idee is! 


Of ga je meteen aan de slag met onze vegetarische recepten?

Dit is waarom je minder vlees wil eten!

1. Het is beter voor je gezondheid

Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en eiwit. Maar teveel vlees hangt juist samen met negatieve gezondheidseffecten. 

Zo hebben vleeseters meer kans op overgewicht, een hoog lichaamsvetgehalte en daardoor meer kans op diabetes type 2. Mensen die vegetarisch eten hebben een lager cholesterol en lagere bloeddruk, en daardoor minder kans op hart- en vaatziekten¹.

2. Minder uitstoot van broeikasgassen

Broeikasgassen zorgen voor opwarming van de aarde. Dit zorgt aan de ene kant voor aangename temperatuur op aarde, aan de andere kant zorgen te veel broeikasgassen voor klimaatverandering. Een groot deel, 14,5%, van alle uitstoot van broeikasgassen komt van veehouderij².

Voor een kilo runderlap komt er 19,4 kilo CO2 vrij. Dit komt doordat er veel veebouw en veevoer voor nodig is en de dieren zelf een grote hoeveelheid broeikasgassen uitstoten. In vergelijking, voor een kilo vegaburger komt er maar 2,6 kilo CO2 vrij³. 

Landbouw industrie

3. Minder waterverspilling

Tijdens alle stappen van het vlees verwerkingsproces wordt er water verbruikt. Véél water. Vanaf het moment dat een levend dier het bedrijf binnenkomt, tot het moment dat het verwerkt wordt tot een eetbaar stuk vlees. 

Voor 100 gram varkensvlees, wordt 600 liter water verbruikt en voor rundvlees is dat zelfs 1500 liter per 100 gram4. Denk daar maar eens over na wanneer je die quaterpounder besteld. 

4. Minder dierenleed

Een voor de hand liggende reden, maar niet minder belangrijk. De vee-industrie staat bekend om de slechte leefomstandigheden voor dieren zoals kleine ruimtes, stress, stalbranden, veetransport, doorfokken en pijnlijke ingrepen. Door minder of geen vlees te eten, beperk je dierenleed.

Koe

5. Minder woudkap

Alle dieren in de vee-industrie moeten gevoed worden. Er worden grote delen van wouden gekapt om plaats te maken voor sojaplantages en weilanden. Dit zorgt ervoor dat biodiversiteit verloren gaat.

Een groot gedeelte van de soja komt terecht in veevoer. Sterker nog, een derde van alle landbouw wordt gebruikt om veevoer te verbouwen. Slechts een klein deel wordt gebruikt voor vleesvervangers zoals tofu en tempeh5.

6. Minder overbevissing

Al jaren worden vissoorten bedreigd met uitsterven door overbevissing. Dit komt mede door illegale visserij, waarbij geen toezicht is op de hoeveelheden die gevangen worden. In 2050 zal er niet meer aan de wereldwijde vraag naar vis kunnen worden voldoen. 

Daarnaast staat de visserij bekend om vervuiling van zee, en verstoring van de biodiversiteit in de zee. Als je toch graag vis wilt blijven eten, zorg dan dat je kiest voor vis met een keurmerk, zoals Marine Stewardship Council (MSC) of Aquaculture Stewardship Council (ASC)6 .

Woudkap

7. Je ontdekt fantastische vegetarische recepten

Als je dol bent op vlees, klinkt een week zonder vlees als een zware opgave. Nergens voor nodig! Vegetarische gerechten kunnen echt een feestje zijn. Wat dacht je van deze kikkererwten curry of dit recept voor couscous met geroosterde aubergine en wortel?

Op zoek naar vegetarische gerechten? Probeer het een tijdje. Je zult merken, dat je zonder vlees net zo smaakvol en gevarieerd kunt eten!

8. Verborgen kosten

Wil je een lekkere en voldoende voedzame vegetarische maaltijd maken, dan ben je in de supermarkt soms bijna evenveel kwijt als wanneer je wel vlees eet. Maar de verborgen kosten van voedsel, die merk je niet direct! 

Het blijkt dat deze kosten voor vlees en zuivel het grootst zijn. Dit zijn kosten zoals subsidies en kosten voor milieu- en klimaatschade. Deze worden niet bij de prijs van vlees meegerekend, je betaald ze wel, via belastingen bijvoorbeeld7.

Vegetarische maaltijd

Tips!

  • Probeer zoveel mogelijk lokale producten te gebruiken. Veel vlees, groenten en fruit uit Nederland zijn al een stuk beter voor het milieu dan uit het buitenland.
  • Vervang vlees door vleesvervangers, peulvruchten, eieren, noten, zuivel, pitten en zaden. Probeer ook eens te koken met tofu Zo krijg je toch de juiste voedingsstoffen binnen.
  • Let op keurmerken zoals het Beter Leven Keurmerk en het EKO keurmerk voor vlees en het MSC en ASC keurmerk voor vis. Je weet zeker dat een product veganistisch of vegetarisch is met de keurmerken van European Vegetarian Union.
  •  Bepaal van tevoren welke dagen je vegetarisch wilt eten, zo kun je jezelf er vast op voorbereiden en inspiratie opdoen!
Meer leren over 'goed' eten?

Must read voor iedereen die zichzelf een foodie noemt – ‘Gij zult goed eten’ van Mac van Dinther. Een recensie.

Gerecht met groenten

Bronnen

¹ Health Effects and Prevalence of Vegetarianism, ² GHG Emissions by livestock, ³ Vlees, vis of vega, Watergebruik, Meat Atlas: Facts and figures about the animals we eat, For the future of the ocean, De echte prijs van vlees.