Heerlijk in al z'n eenvoud, zeggen we dan. Vegetarische pasta pesto. Natuurlijk gaan we de pesto from scratch maken. Het soort pasta dat je gebruikt, laten we helemaal aan jou over. Bij mij thuis verschillen de voorkeuren wat betreft lange of korte pasta. Ikzelf vind linguine of spaghetti lekker. Maar penne of farfalle kan natuurlijk ook. En trouwens, pasta pesto is koud, dus als salade, ook heel lekker.

Welke pasta wordt het bij jullie? Hoe je de pesto maakt, staat hieronder precies beschreven 🙂

Vegetarische Pasta Pesto

4 from 12 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Pasta pesto wordt vaak met kip gemaakt. Deze is vegetarisch, en de kip mis je totaal niet omdat er genoeg proteïnen in zitten in de vorm van kaas en pijnboompitten. We maken de echte pesto Genovese, en al wordt dat traditioneel met een vijzel gemaakt, met een keukenmachine is het nog makkelijker en net zo lekker. Smullen!

Ingrediënten

  • 100 gr 100 basilicum (oftewel 1 flinke bos)

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 75 gr 75 olijfolie extra vierge

  • 75 gr 75 pijnboompitten

  • 50 gr 50 Pecorino Romano

  • 100 gr 100 Parmigiano Reggiano

  • snuf grof zeezout

  • 200 gr 200 cherrytomaatjes

  • 125 gr 125 rucola

Bereiding

  • Doe de cherrytomaatjes in een ovenschaal en besprenkel ze licht met olijfolie en zeezout. Rooster ze 20 minuten op 180 graden.

    Rooster ook de pijnboompitjes op een ovenschaal in de oven op 180 graden. Zet de timer op 5 minuten en check of ze lichtbruin zijn. Je kunt pijnboompitten in een droge koekenpan roosteren maar pas op want ze verbranden snel. Blijf er dus bij en houd de koekenpan in beweging. Leg de tomaatjes en de pijnboompitten even opzij.
  • Snij de basilicum in kleinere stukken zodat de messen van de blender alles goed meeneemt. Doe vervolgens de basilicum (met stelen), de knoflook, driekwart geroosterde pijnboompitten en de geraspte kazen in de keukenmachine en hak alles even fijn in de machine. Doe als laatste de olijfolie en het zout erbij en blender even goed door. Maak het niet te fijn, het is lekker als er nog een structuur in zit. Proef of het op genoeg op smaak is en voeg eventueel nog zout toe.
    Dit is jouw pesto!
  • Kook de pasta volgens aanwijzing op de verpakking. Haal de pasta met een tang uit de pan, dus met aanhangend kookvocht maar niet té nat. Doe de pasta in een grote kom of schaal. Meng de pesto goed door de pasta en vervolgens de rucola en de cherrytomaatjes. Bestrooi met de achtergebleven tomaatjes, pijnboompitten en royaal geraspte kaas. Nog wat olijfolie erover voor de show (en omdat het heerlijk is) en direct serveren!

Tips

  • Maak de pesto nog interessanter en misschien wat frisser door er een paar druppels witte wijnazijn of citroensap aan toe te voegen.
  • De vegan variant kun je maken met hartig broodkruim. Maal oud brood in de keukenmachine, doe het in een ovenschaal en meng met olijfolie, zout en tijm. rooster kort en gebruik dit om door de pasta te doen. De kazen in de pesto laat je weg.
  • Voor extra umami kun je zwarte olijven drogen in de oven (uurtje op 130 graden) en dan in de vijzel malen. Heerlijk over de pasta.
  • Zet wat brood op tafel en besmeer met de pesto, dat blijft nooit lang liggen!
  • Varieer! Vervang de ingrediënten van de pesto door vergelijkbare dingen. Een pesto met rucola, oude kaas en walnoten bijvoorbeeld is fantastisch!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten