Quiche, omdat we houden van een lekker deeg, romige vulling, groente en kaas. Ideaal comfort food dus. Met dit recept maak je een fantastische quiche met geroosterde pompoen, romige tallegio en salie. Wauw...

Vind je het spannend om zelf een deeg te maken? Nergens voor nodig, met dit basisdeeg voor quiche en hartige taart heb je binnen no time een heerlijk krokant klassiek deeg!

Vegetarische quiche

0 from 0 votes
Course: Hoofdgerecht
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

55

minutes

In dit recept gebruik ik biologische oranje pompoen. Naast de lekkere smaak en mooie kleur heeft deze pompoen het voordeel dat je 'm niet hoeft te schillen.

Rooster de pompoen eventueel een dag van te voren. Ook het deeg kun je eerder maken. Op die manier zet je zo een indrukwekkende quiche op tafel!

Ingrediënten

  • 1 kleine 1 oranje pompoen van ongeveer 800 gram (of een stuk van een grotere)

  • 3 el 3 olijfolie

  • 100 gr 100 pompoenpitten

  • 0,5 bosje 0,5 salie

  • 200 gr 200 Taleggio kaas, of een andere roodschimmelkaas. Of camembert.

  • 2 el 2 gekruid paneermeel

  • 4 4 eieren

  • 125 gr 125 crème fraîche

  • 250 ml 250 slagroom

  • zout en peper


  • deeg
  • 250 gr 250 bloem, gezeefd

  • 125 gr 125 ongezouten koude boter in blokjes

  • 1 1 ei, losgeklopt

  • 30 ml 30 ijskoud water

Bereiding

  • Maak eerst het deeg met dit superhandige recept voor basisdeeg en leg het in de koelkast totdat je het gaat uitrollen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Snijd de pompoen in plakken of halve ringen van 2 cm. Snijd de salie in fijne reepjes en bewaar een paar blaadjes. Doe de pompoen in een grote kom en meng met de olijfolie, zout, knoflook en de gesneden salie.
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster zo'n 20 minuten op 180 graden. Prik met een mes of vork in de pompoen om te kijken of het gaar is. De pompoen mag een beetje bruin worden maar dat hoeft niet per se. Haal uit de oven zodra de pompoen gaar is. Doe de laatste tien minuten in de oven de pompoenpitten erbij.
  • Meng in een kom de eieren, crème fraîche, slagroom en wat zout en peper.
  • Rol het deeg uit en bekleed een quichevorm met het deeg. Leg hierop bakpapier met blindbakvulling en bak de bodem 10 minuten voor op 180 graden. Haal dan uit de oven, haal de blindbakvulling en papier eraf en zet even opzij.
  • Sprenkel het paneermeel over de bodem. Leg de pompoen en pompoenpitten op de bodem maar hou wat achter.
  • Vul de vorm met het roommengsel. Scheur de Taleggio of andere zachte kaas in stukken en druk ze in het roommengsel maar hou wat achter.
  • Leg als laatste de achtergehouden pompoen, pompoenpitten, Taleggio en hele blaadjes salie erop.
  • Bak 30 - 35 minuten op 180 graden. De quiche moet goudbruin zijn.

Tips

  • Is er geen taleggio in de buurt? Gebruik dan een andere roodschimmelkaas zoals vacherin, reblochon of de makkelijk verkrijgbare Port Salut. Maar dit recept wordt ook onweerstaanbaar als je een lekkere camembert of brie gebruikt.
  • In plaats van oranje pompoen kun je flespompoen gebruiken. Deze is ietsjes steviger van structuur dus check of 'ie goed gaar is door er met een mesje in te prikken. Je kunt de schil van een flespompoen eten maar er zit wel een smaakje aan. Met een dunschiller hebt je 'm trouwens zo geschild.
  • In ons recept laten we de pompoen in stukjes, voor de structuur. Heb je liever een quiche zonder stukjes? Pureer de geroosterde pompoen dan door het ei/roommengsel met een staafmixer. Doe de salie er daarna pas door. Op deze manier krijg je een mooie gladde licht oranje quiche. Ook mooi!
  • Ben je nog lang niet 'uit-ge-quiched'? Neem een kijkje op onze quiche recepten pagina.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

melk-kruiden-lepels

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten