Lieve Sinterklaas,

Hierbij mijn verlanglijstje met cadeau tips, speciaal voor de Budget Piet van laag naar hoog opgebouwd…

Cadeau tip 1. Wijndoekje

Ik drink dus heel graag rode wijn, maar het nadeel van rode wijn is helaas, dat het soms donkere aanslag kan achterlaten op je tanden en lippen. In rode wijn zit namelijk veel kleurpigment en tannine, dit komt uit de schillen van de druif. Dit veroorzaakt wijn aanlag, oftewel paarse-blauwe verkleuring op je tanden. Wat blijkt? Hierin sta ik niet alleen, want sinds kort is het wijndoekje verkrijgbaar. Het wijndoekje belooft dé oplossing voor dit gênante probleem te zijn. Dit wilde ik natuurlijk wel eerst testen…

De ambassadeur van het wijndoekje – Mauk Leijse – heeft mij een aantal proefmonsters gegeven om te proberen. Samen met mijn cursisten – van de WSET 3 advanced wijncursus bij Winefields – heb ik tijdens de les Bordeaux wijnen het wijndoekje uitgebreid getest. Bordeaux wijnen zijn typische rode wijnen waarbij mijn tanden altijd flink verkleuren. Dit komt omdat de Bordeaux wijn uit een blend bestaat van o.a. de Cabernet Sauvigon druif. Deze druif heeft een dikke schil en geeft daardoor veel kleurpigmenten en tannines aan de wijnen mee. Kortom een goede test case!

Hoe gebruik je het wijndoekje?
Door met het wijndoekje over je tanden te wrijven, verwijder je de wijnaanslag eenvoudig, zacht en snel. De toegevoegde mint en aloë vera geven je een fris en verzorgd gevoel. Bovendien – en dat vinden de dames vaak fijn om te weten – bevat een wijndoekje geen conserveringsmiddelen en is het biologisch afbreekbaar. Jieuj☺ een officieel einde aan de gênante paarse glimlach, nu kunnen we weer breeduit lachen na een (te) gezellige avond!

Cadeau tip 2. C.H.A.M.P.A.G.N.E.

Champagne

Champagne is het ultieme cadeau voor de meest uiteenlopende gelegenheden en 5 december is er daar zeker één van. Ik zeg altijd: “ik drink Champagne op twee momenten; als ik gelukkig ben en als ik het niet ben”. Daarom ben ik speciaal voor de feestdagen naar de Champagne streek gegaan om het ultieme Champagne cadeau voor mijn familie en vrienden te vinden. Zo heb ik mijn Sinterklaas verplichtingen al ‘in da pocket’ en het is gegarandeerd een klasse cadeau.

 -> Lees hier onze Wine Review over Vintage Champagne 

Champagne staat sinds enkele maanden op de Werelderfgoedlijst! Daar ben ik natuurlijk, als één van de Champagne-ambassadeurs in Nederland (sinds 2007) en gezien mijn persoonlijke en professionele passie voor Champagne, super enthousiast over. En dit gelijk nog meer reden om te proosten, met champagne! Sterker nog, een mooie Champagne maakt mijn innerlijke mens vrolijk en gelukkig. Champagne is uniek, een beleving … Een emotie!

Cadeau tip 3. De WijnSpijs Cadeaubon

WijnSpijs Cadeaubon

Jaaaaaa hét leukste culinaire cadeau van Sinterklaas! Als je op zoek bent naar een origineel cadeau, geef dan eens een Culinaire Wandeling, een super leuk cadeau! De Culinaire Wandeling brengt je in de mooiste steden en dorpen van Nederland, waarbij je 6-7 restaurants bezoekt om een mooie WijnSpijs combinatie te proeven. Het is een smaakvol ‘dagje-weg’ om cadeau te geven aan je vrienden, ouders of familie. In januari alleen al staan de volgende steden in de agenda: Breda, Groningen, Dordrecht, Amsterdam, Leiden en Zwolle.

-> Bestel de cadeaubon hier

Cadeau tip 4. Coravin

De Coravin, daar zou ik wel ambassadeur van willen zijn! Wat een fantastische uitvinding. Mede dankzij mijn werk voor het wijnveilinghuis Winefields kwam ik hiermee in aanraking en weet ik hoe baanbrekend deze uitvinding is.

De Coravin is een ‘wine gadget’ waarmee je de wijn per glas schenkt zonder de kurk te verwijderen. De rest van de fles kan je hierdoor nog lang bewaren, zonder dat deze onder zuurstof verder oxideert. Door de Coravin kreeg ik tijdens het Bacchus festival de kans om de beroemde premier grand cru classsées uit de Medoc, Bordeaux te per glas serveren, waaronder Châteaux Lafite_Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild en Haut Brion. Je begrijpt dat dit ook voor mij absoluut geen alledaagse gebeurtenis was en alleen mogelijk gemaakt dankzij de Coravin.

-> bestel de Coravin hier

Hoe werkt het? Wijn schenken per glas, zonder de fles te openen? Met de Coravin steek je een naald in de kurk, waarmee je wijn uit de fles trekt, zonder dat de fles geopend wordt. Om oxidatie te voorkomen, wordt de ruimte die hierdoor in de fles ontstaat opgevuld met het edele argon gas. De kurk sluit zich nadat de naald is verwijderd. Door deze methode wordt de natuurlijke ontwikkeling van de wijn in de ongeopende fles niet beïnvloed. Hierdoor blijft de smaak en kwaliteit van de wijn behouden. Met stip de meest baanbrekende innovatie van dit moment!

Cadeau tip 5. ISommelier

Nederland is een innovatie op wijngebied rijker: De iSommelier van iFavine. Het apparaat filtert zuurstof uit de lucht en versnelt hiermee het decanteerproces van enkele uren naar minuten.

Hoe werkt het?
Er wordt zuivere zuurstof aan de wijn toegevoegd, het effect hiervan is je waarschijnlijk wel bekend. Zuurstof ‘opent’ namelijk de wijn, waardoor de hogere alcoholen opstijgen en wordt de ontwikkeling van de wijn merkbaar. Vooral bij witte wijnen vind ik het effect bijzonder, want door de methode van de iSommelier krijgt de wijn meer aromatische kracht.

‘Maar hoe weet je nu de perfecte balans tussen zuurstof en wijn te vinden?’ Ook daar is over nagedacht, want niet iedereen is natuurlijk sommelier. Er is een bijbehorende mobiele app, waar duizenden wijnen uit de hele wereld in zijn opgenomen met tips van de wijnmakers. Met deze app kun je dus exact weten hoe de wijn – volgens de wijnmaker -gedronken moet worden!

Bekijk hier het Vinoniek filmpje: