Vermentino is een druivensoort die vrolijke, opwekkende wijnen maakt met een bleekgele kleur – met een klein groen waasje. Wereldwijd staan er zo’n 22.000 HA aangeplant. Deze stuivende druivensoort heeft een flinke zuurgraad.

Vermentino -> eilandhopper

De aroma’s zijn als lammetjes in de lente zon. Limoen, roze grapefruit, Golden Delicious, venkel, rijpe peren, kamille, dille en steranijs komen allemaal voorbij huppelen. De aromatische druivensoort is bij uitstek geschikt voor wie van de woorden ‘Gruner Veltliner, Sauvignon Blanc, Soave, Verdejo, en Albariño‘ rechter op gaat zitten. Oortjes gespitst wijnliefhebber, want wij gaan je er alles over vertellen.

Vermentino infographic

Look-a-likes

Deze druif – ook bekend als Rolle, Favorita en Pigato – staat aangeplant in zowel Frankrijk als Italië. Of het dezelfde druif is als Malvasia? Daar verschillen de meningen nog over. Wat weten we wél? Hij is dol op brandende zon en groeit graag op droge, arme grondsoorten. Soms zelfs iets té graag. De druiven zijn flink groot en worden daarom gebruikt als tafeldruiven.

Vermentino heeft een hoge zuurgraad, stuivende geuren en een fijn bittertje in de afdronk. De ‘phenolic bitter’ kom je vaker tegen. Verdicchio, Vernacchia en Orvieto hebben er een handje van. De afdronk heeft een fijne grapefruit-bitter, die perfect combineert met tomatensaus.

Vermentino & Spijs

Het hartige karakter en de complexe smaken van deze druif maakt de Vermentino goed in te zetten als eetwijn! Vette vis, gevogelte en varken doen het goed. Evenals bloemkool, mandarijn en verse kazen. Alles met veel kruiden en knoflook! Denk aan gerechten als pasta met vongole & pesto. Of venkelrisotto met Parmezaan en varkenssaucijs. Meloen met ham.. Falafel met koriander en feta… Keuze genoeg!

Door de hoge zuurgraad kun je de wijn combineren met visjes uit de frituur, als spiering of calamaris. Let wel op té zure gerechten. Dit zou roet in je eten kunnen gooien…

Meloen met ham

Vermentino uit Italië

Favorita uit Piemonte en Pigato uit Liguria

Vermentino staat in Piemonte aangeplant onder de naam Favorita, voornamelijk in en rondom Roero. In Langhe en Monferatto staan deze goudgele druifjes ook. Daar weer onder de naam Furmentin, wat (goudgele) ‘tarwe’ betekent. Deze wijnen worden meestal jong gedronken, maar kunnen goed ouderen.

Vermentino op Sardinië 

Sardinië is voor de wijndrinkers in Nederland een oase van onontdekte druivenrassen, appellaties en fijne kleine wijnbedrijven. Wijn van dit eiland maakt nauwelijks de oversteek naar het vaste land. Door de kleine hoeveelheden laten de meeste importeurs Sardinië voor wat het is. Jammer voor ons, want er wordt veel moois gemaakt. Druivensoorten die je kunt tegenkomen zijn Monica, Carenisca, Gregu Nieddu, Cannonau, Nuragus én jawel -Vermentino.

Verder worden er van de Vermentino bubbels en dessertwijnen gemaakt. De mooiste wijnen komen uit het Noordelijke deel van het eiland. Er is zelfs een DOCG Vermentino di Gallura, de enige DOCG van het hele eiland, die voor 95% uit Vermentino druiven bestaat. Hier hebben de druifjes profijt van de koele, noordwestelijke zeewind op het verder bloedhete eiland. Hier valt iets meer regen, geen overbodige luxe. De druiven worden door de boeren op hellingen naar de zee toe geplaatst. Hierdoor kunnen ze optimaal van de weerkaatsing van de zon genieten.

Vermentino uit Italië

Vermentino in Frankrijk

Corsica een eiland vol druiven

Net boven Sardinië ligt het Franse eiland Corsica. Een eiland vol druiven – de helft van het totale oppervalk is bezet door wijngaarden. De belangrijkste witte druiven zijn Vermentino (door de eilanders liever Vermentinu genoemd) en Muscat. Zo’n 15% van de totale wijnproductie is wit. Er wordt hier – dichtbij rosemekka Provence – veel rosé gemaakt. Zo’n 45% van de wijn is roze.

Het eiland is heet en er is veel zon. Gelukkig waait het hier voortdurend zodat de druiven toch wat verkoeling kunnen vinden. Wijnen van Corsica komen van allerlei verschillende grondsoorten en zijn niet voor iedereen geschikt. Het zijn slanke en strakke wijnen, mét een hoge zuurgraad.

De AOC Patrimonio in het noorden van Corsica is de beroemdste Vermentinu van het eiland. De wijnen hebben hoge zuren, zijn delicaat en hebben een iets rokerigs en mineraals. Rins en fris zuiver met een bouquet vol wilde bloemen en kruiden.

Rosé Mekka Provence

Je verwacht het niet, maar de Vermentino druif is hét geheime wapen bij het maken van die mooie Provence rosé. Hier noemen ze Vermentino liever Rolle. Door de populariteit van de rosés delven de witte (en rode wijnen) het onderspit. Jammer want de kwaliteit is fantastisch.

Witte wijnen uit de Provence vind je in Palette (in de buurt van Marseille) en Bellet (vlakbij Nice) Deze elegante witte wijnen hebben een briljante venkelgeur. Ze zijn krachtig, met veel wilde bloemen, noten en kruiden. De meeste van deze wijnen verlaten deze vakantieprovincie echter nooit. The Rich & Famous aan de Cote d’Azur weten ook wat lekker is.

Vermentino