Vermout {vermoet}  – in het Engels vermouth –  is hip! Niet gek, want hartstikke lekker, veelzijdig en goedkoop. De bittere smaken kunnen we na de gin tonic hype ook waarderen, dus eigenlijk staat niets vermout meer in de weg. Het is l’hora del vermut!

Wat is vermout?

Vermout is een versterkte en gearomatiseerde wijn met een alcoholpercentage tussen de 14,5 en 21% alcohol. Meestal gemaakt van witte druiven. Het bekendste merk is Martini, maar laat die alsjeblieft staan.

Er zijn een paar richtlijnen waar de vermout maker zich aan moet houden. Minimaal driekwart van de vermout moet uit wijn bestaan. Verder wordt er altijd alsem toegevoegd. Je weet wel, dat goedje wat je ook absint vindt. Er zijn honderden soorten alsem. Welke de vermoutmaker gebruikt of hoeveel, mag hij zelf weten.

Verder kent elke vermout zijn eigen geheime mix van botanicals. Veel gebruikte kruiden en planten zijn gember, kamille, vanille, lavendel, korianderzaad en kardemom.

Nederlandse vermout specialist

Wie op onderzoek gaat naar zijn kwaliteitsvermout komt al snel op de website - grapy.nl - van Michiel terecht.

Deze Nederlandse vermoutspecialist verkoopt topmerken in verschillende stijlen en prijscategorieën. Je hebt al een goeie te pakken voor twee tientjes.

Michiel verkoopt ook zeldzame wijnen van Etna, Lazio, Douro en Moldavië. Toffe, niet-alledaagse wijnen die hij allemaal exclusief importeert. Wij mochten drie verschillende vermouts van Grapy proberen.

Vermout

Vermout no. 1 – Drapo Vermouth Rosso Gran Riserva

Deze limited edition vermout wordt gemaakt van witte Trebbiano druiven. Hij rijpt 8 maanden op Franse eikenhouten vaten. Ideaal als aperitief dit paradepaardje van Drapò. Eigenlijk zonde om cocktails mee te maken, zo verfijnd en elegant.

Rode vermout herken je meestal aan de rode letters of een rood label. Meestal komen ze uit Turijn, hét gebied waar vermout (volgens de Italianen tenminste ) is ontstaan. De betere merken kun je net als Campari drinken met soda en een schijfje sinaasappel. Very sophisticated!

Vermout no. 2 – Mulassano Vermouth Bianco

Deze iconische vermout is pas sinds 2016 op de markt. Daarvoor was hij alleen te krijgen in hét (cult)cafe Mulassano in Turijn. Het honderd jaar oude recept bestaat uit een basiswijn van Cortese en Moscato druiven, gearomatiseerd met handgeplukte bergkruiden en wortels. Deze zoete vermout is amberkleurig en heeft een bloemige, zachte smaak. Erg lekker met een takje tijm, beetje Pellegrino en een blokje ijs!

Oorspronkelijk komt deze stijl witte vermout uit Chambéry, Frankrijk. De Vermut Blanco flessen in deze stijl zijn doorzichtig. Ook goed in de mix met tonic.

Vermout no. 3 – 1884 Yzaguirre Selection | Spanish Style Vermouth

Vermout komt tegenwoordig niet alleen uit Italië en Frankrijk. Spanje is een belangrijke producent. Niet gek, want de vermouthype is in Barcelona is begonnen. Deze Spanish Style vermout is ronder en toegankelijker dan de Italiaanse neefjes. De Yzaguirre is een referentie voor de Spaanse stijl.

Deze wijn is met z’n 20% alcohol haast een likeurwijn. Meer dan 80 botanicals en 24 maanden houtrijping zorgen voor een complexe drank. Waanzinnig als digestief bij espresso en pure chocolade – of misschien een kaasplankje? Hier maak je vrienden mee. En dat voor slechts € 24,95.

Infographic vermout

Andere stijlen vermout

De belangrijkste andere stijl vermout is natuurlijk de Extra Dry Vermouth in de kenmerkende groene flessen. Geschikt voor je Martini cocktails en andere zwaar geschut.

Maar het wereldwijde enthousiasme wakkert de creativiteit van vermoutmakers over de hele wereld aan. Ze zijn volop aan het experimenteren met andere smaakmakers en stijlen, wat ons nog meer spannende soorten oplevert. Zo zijn er Nederlandse Vermouts, Bitter Vermouths, New World Vermouth uit de Verenigde Staten, Modern Style Vermouth (zoals de Rosato van Martini) en Vermut alla Vaniglia.

Kan je vermout lang bewaren?

Nou, nee dus. Vermout is geen sterke drank. Met een alcoholpercentage tussen de 14,5 en 21% zit het tussen sterk en wijn in. Vermout verliest zijn smaak na het openen.

Het advies is om de fles z.s.m. op te maken en maximaal twee maanden te bewaren. Hoe hoger het alcoholpercentage hoe langer je ‘m kunt rekken. Hij hoort absoluut niet tussen de sterke drank op de piano, maar in de koelkast.

Toch een restje over? Kook ermee. Linzen, uiensoep, visjes, schelpen én tomatensoep worden er allemaal lekkerder van!

Ook aan de vermout? -> www.grapy.nl