Wat is decanteren? En wat is het verschil tussen decanteren, karafferen en beluchten? Waarom jij het ook moet doen? Je leert het in deze video!

Wat is decanteren?

Decanteren, beluchten of karafferen = het overschenken van een wijn in een glazen karaf om verschillende redenen.

Waarom decanteer je wijn?

Als een rode wijn te vroeg is opengemaakt, kan hij wat stroef zijn. Zo stroef, dat je hele mond ervan samentrekt. Dit komt door de tannines in de wijn. Zonde van een mooie wijn om hem gelijk door de gootsteen te gooien.

Godzijdank kan je die lekkere rode wijn redden door hem te karafferen!

Het kan zijn dat er depot (of bezinksel) ontstaat in een oude wijn. De juiste karaf zorgt ervoor dat dit niet in je glas terecht komt. Door de wijn voorzichtig te decanteren blijft dit vaste deel achter in de karaf. Fijn!

Het verschil tussen beluchten, decanteren en karafferen

Alle drie de termen heb je misschien al eens langs zien komen. En al lijken ze op elkaar, er is wel degelijk een groot verschil.

Decanteren: het overschenken van een wijn met depot in een karaf, om zo de wijn van het depot te scheiden en om uiteindelijk met een heldere wijn zonder depot in je wijnglas te eindigen. Sommige oude wijnen met depot zijn zó kwetsbaar en gevoelig voor zuurstof, dat men dit het liefste – heel voorzichtig en snel – in een smalle karaf doet, eventueel zelfs met stop. Voor nog minder zuurstof contact ook nog eens zo kort mogelijk voordat de wijn daadwerkelijk gedronken gaat worden.

decanteerfles

Karafferen (a.k.a beluchten): Doe je bij een wijn die je te vroeg hebt geopend. En waar de tannines nog niet rijp genoeg zijn. Door de brede karaf krijgt de wijn veel oppervlak wat in contact met zuurstof staat. Ook walsen of wild inschenken mag. En hier geld juist dat de wijn ruim van te voren mag worden ingeschonken, zodat de wijn en zuurstof de tijd krijgen om te rijpen.