Ook leren proeven als een professionele sommelier? Laura weet hoe! Leer verschillende (wijn) aroma’s te onderscheiden én benoemen met behulp van de ‘aromazon’.

In de video legt Laura stap voor stap uit hoe je op een vakkundige manier wijn proeft.

Wijn Proeven

Het klinkt zo simpel. Wijn proeven. Toch komen er verschillende stappen voorbij wanneer je wijn – op een goede manier – wilt proeven. Goed proeven doe je al je zintuigen, maar je neus is misschien wel het belangrijkst. Vandaag vertelt Laura hoe je aan wijn ruikt. Of doen een cursus wijnproeven. Handig en je ziet er ook nog eens professioneel uit 😉.

Wijn beoordelen of proeven in een restaurant? Zo doe je dat!

Hoe te ruiken aan wijn

Stap 1: Zorg dat er wijn in je glas zit. Ja, logisch..

Stap 2: Maak je glas goed schoon. Wel zo fris, en handig dat je geen andere dingen ruikt, zoals zeepresten van je vaatwasmachine-blokje.

Stap 3: Ruik kort aan je wijn. Zo laat je je neus ‘wennen’ aan de geur van de wijn. Daarna kun je rustig nadenken over wat je wél en niet denkt te ruiken aan de wijn.

Tip: Hang je neus niet te lang in het glas! Anders word je neus ‘reukmoe’.

Stap 3: Tijd om te walsen! Naast dat het er lekker dramatisch uitziet, is het zeer nuttig. Door het walsen komt er zuurstof bij de wijn en komen de aroma’s los. Hierdoor ruik je de aroma’s beter.

Stap 4: Aroma’s herkennen in de geur. Gebruik de aromazon om te bepalen wat je ruikt.

Hoe werkt dat dan, die ‘aromazon’?

Je begint in het midden van de aromazon. Daar staan de hoofdgroepen genoteerd; fruit, bloemen & kruiden, vegetaal & noten, dierlijk, hout & toast en aards & chemisch. In de oranje cirkel daaromheen, zijn per hoofdgroep weer verschillende subcategorieën.

Voor de hoofdgroep ‘fruit‘ zijn dat bijvoorbeeld: warm(fruit), rood(fruit), exotisch(fruit) en wit(fruit). Bedank welke fruitsoort het beste past bij wat je ruikt. En ga door naar de buitenste ring van de aromazon. Wit fruit wordt zo bijvoorbeeld appel, of is het meloen?

De Aromazon

Aromazon

Soorten Aroma’s

  • Primaire aroma’s zijn aroma’s die puur en alleen van de druif afkomen. Bij Sauvignon Blanc zijn dat vers gemaaid gras en kruisbes.
  • Secundaire aroma’s komen van het wijnmaken. Bijvoorbeeld de botergeur die je vind bij Chardonnay.
  • Tertiaire aroma’s ontstaan in de loop der jaren onder invloed van zuurstof. Denk hier aan de biscuitgeur die Champagnes hebben.

Leer nog meer over wijn!

wijn inschenken

Gaaf hé, wijn! Helemaal gaaf is een wijncursus! Ze zijn er op verschillende niveau’s. Niet alleen leerzaam maar ook heel gezellig!

Wist je dat Laura nog meer toffe video’s maakt? Ze geeft de aller-handigste wijntips ever. Ja, geloof me, dit WIL je zien! Kijk op ons YouTube Kanaal: WijnSpijs!  Bekijk hier het filmpje waarin Laura uitlegt waarom en hoe je wijn decanteert.