Vinho Verde | Leonie in Portugal | Deel 1 – WijnSpijs Magazine

WijnSpijs
WijnSpijs

Leonie vertrekt naar Minho, een provincie in het noordwesten van Portugal. De enige plek waar je naast het bekende rood, wit en rosé wijn, ook ‘groene’ wijn op de wijnkaart vindt. Vinho Verde. Onze Leonie ontdekt dat de meest interessante druif, Alvarinho, niets met deze groene wijnstijl te maken heeft. 

Op naar de Vinho Verde

Er gebeuren in Portugal, en vooral in de Vinho Verde-streek, de laatste jaren fantastische dingen. De wijnen hebben een sterke eigen identiteit en wijnmakers gebruiken veelal autochtone druivenrassen. De groeiomstandigheden zijn interessant, nieuwe gebieden zijn in opkomst en een oude cultuur is gekoppeld aan moderne inzichten.

Met negen internationale wijnexperts en wijnjournalisten uit zeven verschillende landen, worden we warm welkom geheten in de subregio Monção e Melgaço. Twee dagen lang proeven we ruim honderd wijnen uit deze streek. Daarnaast bezoeken we allerlei wijnhuizen en proeven we uitgebreid van de lokale keuken.

Tijdens de vlucht naar Porto, lees ik het laatste nieuws over Portugal, in het fijne Perswijn. “Portugal is lang onontdekt geweest, vooral vanwege de geïsoleerde ligging. Hierdoor is er tot op de dag van vandaag, een grote rijkdom in lokale druivensoorten. Er staan er amper internationale’ druivensoorten als chardonnay of cabernet sauvignon aangeplant.

Vinho Verde

Klimaat Vinho Verde

De Vinho Verde heeft een vochtig, mild zeeklimaat door de ligging ten opzichte van de Atlantische oceaan. Er zijn echter grote verschillen in regenval en temperatuur. Hierdoor ontstaat er veel diversiteit in wijnstijlen. De bodem is overwegend graniet en ondiep, met een zandige textuur.

Sinds 1908 is dit gebied een DOC Vinho Verde, vergelijk met het Franse Appellation, dus de hoogste kwaliteitsgarantie. Daarnaast bestaat er sinds 1997 ook een IPG Minho, te vergelijken met een Franse Vin de Pays.

Dit klimaat zorgt voor krakend frisse druiven van voornamelijk het Alvarinho ras. Deze kwaliteitsdruif geeft aroma’s van limoen, abrikoos, bloesem en een ziltige invloed van de Atlantische oceaan aan de wijn. Daarnaast is er concentratie genoeg, om deze te combineren met alles uit de zee.

Groene wijn

‘Groene’ wijnen staan traditioneel bekend om de lichte sprankeling, veroorzaakt door koolzuurgas. Dit wordt veroorzaakt door de zogenoemde malolactische fermentatie. Eigenlijk geen vergisting. Maar het resultaat van melkzuurbacteriën op de wijn, is dat het frisse appelzuur van de druif,  wordt omgezet in het iets mildere melkzuur. Hierbij komt een beetje koolzuurgas vrij, dat in de wijn bewaard blijft. ‘Groene’ wijnen hebben een lichte body, hoge zuren en een beetje restsuiker. Dat is om de zuren te compenseren en de kenmerkende lichte sprankeling te behouden.

Portugal-werkende-mensen-vinho-verde


Welkom in Portugal ehh.. Spanje

Met horten en stoten landt het vliegtuig op de hete landingsbaan van Porto. De belangrijke havenplaats van Portugal en onlosmakelijk verbonden met port wijnen. Ik word opgehaald door een glimlachende taxichauffeur. Als ik me voorstel, vraagt Janvier mij, of ik ‘the wine expert from Olanda’ ben. Ik knik bescheiden. Eenmaal onderweg vertelt hij me trots over zijn land, de streek en de Alvarinho druiven.

Voor ik er erg in heb, ligt Braga ver achter ons en wijst taxichauffeur Javier me Spanje aan. We zijn aan de noordgrens gekomen en aan de overkant van de rivier de Rio Minho, zie ik Spanje liggen. Mijn telefoon raakt er van in de war. Dan weer piept hij ‘Welkom in Portugal’ om een minuut later ‘Welkom in Spanje’ te sms’en. Ik arriveer opgetogen in het chique viersterrenhotel Monte Prado in Melgaco. Ik voel me een echte wijnkoningin, terwijl ik verdwaal in mijn kamer en direct in slaap val.

#Blond

De volgende ochtend sta ik fris en fruitig op. Ik ben er helemaal klaar voor om al deze interessante wijnen te gaan proeven. Tussen de proefsessie van Minho-wijnen, staan er bezoeken bij Quintas (wijnhuizen) op het programma. Dit alles afgewisseld met lokaal culinair genot bij streekrestaurants. Waar blijft iedereen eigenlijk? Ik kijk nogmaals op het programma en op mijn telefoon. Watskeburt?

Oeps, mijn telefoon denkt nog steeds dat ik in Spanje ben en dat verschilt een uur met Portugal… #blond. Ik besluit het extra uurtje te besteden aan een rondje hardlopen. Alvast wat calorietjes verbranden, want er liggen diverse culinaire uitdagingen in het vooruitzicht.

Hoe mijn wijnreis door de Vinho Verde verdergaat, lees je in deel 2 van mijn reisverslag. Zo kom je er onder meer achter dat wijnproeven nog best heftig kan zijn en dat het heel irritant is om géén woord Portugees te spreken. Stay tuned!

 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?