De beste virgin mojito [cocktail]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Een alcoholvrije cocktail saai? Dacht het niet! Deze virgin mojito, je kent ‘m misschien ook wel onder de nojito, is een eloquent drankje. En als je genoeg hebt van het originele recept, kun je nog met allerlei andere frisdrankjes variëren. Hoe? Dan lees je hier.

Als je geen spa rood meer kunt zien

Mojito1

Slappe excuusjes om lekker te drinken zijn er genoeg. Maar het tegenovergestelde is misschien net zo waar. Soms heb je geen zin in een drankje met alcohol en soms kan het gewoon niet. Want als je nog moet rijden of een superbelangrijke sollicitatie vroeg in de ochtend, dan laat je die goddelijke fles rode wijn liever nog even in de kast staan tot het weekend is. Maar wat doe je, als het zo’n heerlijk weertje is en je wil er toch als een filmster bijzitten op je balkon of in je tuintje? Wat doe je als je de bob bent op een heel erg gezellig feestje en de spa rood je he-le-maal je neus uitkomt? Dan bestel óf maak je een lekkere alcoholvrije mojito. Als je deze goed maakt, proef je het verschil helemaal niet!

Mojito sin alcohol

Wie geen Spaans spreekt, weet dondersgoed wat hierboven staat. De virgin mojito of nojito bevat 0% alcohol. Als je de juiste ingrediënten gebruikt en deze goed uitbalanceert, dan merk je daar waarschijnlijk helemaal niets van.

Cocktail | Eén glas

Ingrediënten:
  • 3 takjes munt
    (of 12 losse blaadjes)
  • 30 ml limoensap
  • 1 el rietsuiker
  • 120 ml bruisend water
  • flinke hand ijsblokjes
Garnering:
  • muntblaadjes
  • limoenschijfjes

Aan de slag!

Mojito2

Pak een cocktailshaker. Doe hierin de munttakjes. Je kunt er ook voor kiezen om de blaadjes van de takjes te plukken en deze er los in te doen. Dat is overigens wel de manier van de bartenders, want de takjes zelf geven niet zoveel smaak af. Pers één of twee limoenen en schenk het sap in de cocktailshaker. Strooi de rietsuiker er bij. Nu is het zaak dat je de ingrediënten in de shaker platstampt met een zogeheten ‘muddler’.  Dat is een grote cocktailstamper. Heb je deze niet in huis, dan kun je iets anders gebruiken, zoals de stamper van een vijzel.

Zodra de muntblaadjes mooi gekneusd zijn, schenk je het bruisende water in de cocktailshaker. Doe de dop erop en schud zachtjes. Doe dit niet zo hard als je met een normale cocktail zou doen, want er zit natuurlijk bruiswater in. Vul je glas met ijsblokjes en schenk deze maagdelijke mojito in het glas. Garneer met een paar muntblaadjes en één of twee schijfjes citroen. Fabuloso!

Mojito3

Welk glas?

Voor een goeie mojito, of er nou alcohol in zit of niet, gebruik je een collins glass. Dat is een breed en stevig longdrinkglas, vaak gemaakt van dik glas. Het collins cocktailglas is vrij groot. Dat betekent dat je absoluut niet zuinig hoeft te doen met ijs. De mojito komt oorspronkelijk uit Cuba en daar is het 365 dagen per jaar aardig warm. IJs is dan geen overbodige luxe. En zeg nou zelf, een mojito is het feestelijkst met een flinke lading ijs in het glas, toch?

Tonic, ginger ale of appelsap?

Er zijn verschillende frisdranken met bubbels die zich uitstekend lenen voor een alcoholvrije mojito. In het bovenstaande recept wordt neutraal bruisend water gebruikt, dat bijna smaakloos is. Maar misschien vind je deze versie niet zoet genoeg of mis je juist een bittertje. Experimenteer er dan gewoon op los. Zo kun je in plaats van bruiswater bijvoorbeeld tonic gebruiken. Het geeft je mojito een wat diepere smaak en accentueert de limoen.

Of wat dacht je van ginger ale? De gembertonen brengen de muntsmaak meer naar boven en geeft de cocktail een kruidiger karakter. Als je de versie met ginger ale lekker vindt, kun je er een scheutje appelsap bij schenken. De mojito krijgt zo weer een hele andere twist. De beste verhouding is 90 milliliter ginger ale en 30 milliliter appelsap.

Hou je niet van ginger ale en tonic of ben je een écht zoetekauw? Maak de mojito dan met 7-up, daar wordt ‘ie lekker zoet en extra fris van.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!