De beste virgin mojito [cocktail]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Virgin Mojito, het ideale alcoholvrije drankje 

Heb je ooit in een bar gestaan waarvan je denkt: ik moet nog rijden, maar zou best wel eens een lekker drankje willen hebben? Tot op voor kort moest je gewoon aan de cola of sinas blijven, maar nu is het de Virgin Mojito. Een alcoholvrije variant van de al om bekende mojitos. Nu kun je eindelijk aan die lekkere drankjes beginnen waar je altijd al jouw vrienden mee ziet lopen als jij weer eens de bob bent. Tel daarbij ook nog eens op dat een alcoholvrije variant van de drank ook nog eens wat goedkoper is als de standaard variant, omdat rum duurder is dan tonic. Dit wil helemaal niet zeggen dat de rum ofwel echte variant lekkerder is, want mijn persoonlijke voorkeur gaat zelfs uit naar alcoholvrije varianten van de originele drankjes. Dit heeft als tweede oorzaak dat ik helemaal niet tegen alcohol kan, maar ook dat de smaak van alcohol niet altijd even lekker kan zijn voor iemand die het niet vaak drinkt. Voor die mensen is het dan ook een perfecte oplossing als men weer eens een uitvinding doet, dat even lekker smaakt als de alcoholhoudende variant, maar dan helemaal zonder alcohol. Ik vind ze zelfs zo lekker dat ik er speciaal voor naar een ander restaurant of café zal gaan als ik weet dat ze elders lekkerder zijn, dan waar ik normaal kom!

Waar is de mojito begonnen?

Waarschijnlijk op de suikerplantages van Cuba, maar dat is niet helemaal duidelijk uit de geschiedenis van de drank. Wel was duidelijk dat rum wel uit die streken kwam, dus er zit zeker wel een kern van waarheid in het idee dat Cuba er iets mee te maken heeft. Het is niet eens ontdekt toen men op zoek was naar een versnapering, maar is begonnen als een medicijn. Na de toevoeging van rum loste het meer dan alleen de ziektes op, want van rum ga je rare dingen doen, waaronder dingen vergeten, dus ook dat je wat beroerder bent. Ik kan dan ook niet ontkennen dat ik ergens kan vinden dat het medicijn niet werkte. Tegenwoordig is het drankje veelal te vinden in uitgaansgelegenheden en is zeer geliefd voor de frisse smaak van de drank.

Als eerste zijn er natuurlijk, net als elke andere drank heel veel varianten van. Welke het lekkerst is, moet je zelf maar uitzoeken als je er een aantal gemaakt hebt, maar als je het mij vraagt beginnen we gewoon met welke ik het lekkerst vind. De standaardversie.

Het recept zelf:

 

 • 15 gram verse munt
 • 2 limoenen
 • 4 eetlepels rietsuiker
 • 8 grof gehakte ijsblokjes
 • 1 liter tonic frisdrank

Hoe ga je te werk?

Je begint met in parten snijden van de limoen. 2 limoenen is perfect om 4 parten van te maken dus dat is al snel gebeurt. Pluk daarna van het bakje munt de blaadjes en verdeel deze over de glazen. Doe hetzelfde met de rietsuiker.
Stamp daarna met een houten steel of lepel op de limoen en de munt, zodat deze kneuzen en de smaken vrij gaan geven. Zorg er intussen voor dat de ijsblokjes grof gehakt zijn voor zowel smaakopname en uiterlijk en giet daarna het glas af met wat van de tonic frisdrank. Serveer het daarna met een rietje en klaar is je heerlijke alcoholvrije mojito.

Als het grootste gedeelte de ijsblokjes is, kun je er wel vanuit gaan dat het geen prijzige investering is en dus leuk om eens met vrienden te doen als je eens iets anders dan cola of dergelijke frisdrank wilt serveren. Nog niet gesproken over het uiterlijk, want dat ziet er natuurlijk ook veel beter uit als een standaard glas cola. Daarnaast is een mojito zonder alcohol ook nog eens makkelijk als je nog moet rijden, want je blaast glorieus door de alcohol testen van de politie, mocht je die tegenkomen.

Zelfs over mojito kan je geschiedenis schrijven!

De mojito is altijd al een geliefde drank geweest, maar wat was de drang om er een alcoholvrije variant bij te bedenken. Omdat er in een echte mojito rum zit in plaats van bijvoorbeeld tonic, kun je dit onmogelijk aan mensen geven die een alcoholprobleem of zwangerschap hebben. Een aantal knappe koppen van de rum fabrikanten hebben hun ideeën gebundeld om ook deze doelgroep nog te kunnen behelpen. Hieruit is dus de alcoholvrije cocktail mojito gekomen en man man man wat smaakt ie lekker. Niks is zo makkelijk om er een variant van te maken en zolang het maar smaakt met tonic, maakt het je mojito helemaal anders en zo heb je helemaal geen drank nodig. De prijs van tonic ligt daarnaast ook helemaal niet zo hoog als rum, dus je kunt er voor hetzelfde geld ook nog eens meer maken. Dit zorgt ervoor dat de feestjes toch wel aan de gang blijven. Niet alleen of feesten is de alcoholvrije variant erg lekker, maar bijvoorbeeld bij een goede barbecue of gewoon tijdens het eten lust ik hem ook heel graag. Ik ben niet de enige want meeste van mijn vriendinnen zijn er ook niet vies van.

Als we dus gaan kijken naar de mojito, dan is het een echte aanrader voor elke gelegenheid die je maar kunt bedenken. Je kunt ze ook in flesvariant tegenwoordig bij de supermarkt kopen, maar deze smaken in geen enkel geval van het woord zo lekker als degene die je in een handomdraai zelf kunt maken. Het zal niet aan de ingrediënten liggen, maar meer aan je motivatie.

Kleine tip nog voor ik afsluit: Sla alles dubbel in, want je gaat het zo lekker vinden dat je er gegarandeerd meer van gaat drinken.

 

 

 

 

 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?