Vitello tonnato om je vingers bij af te likken [recept]

Toen Wouter een reis door Thailand maakte, kwam het regelmatig voor dat ik wéér alleen moest eten. Niet heel gezellig. In de praktijk kwam het er dan ook op neer dat ik regelmatig op het terras van Spaarne66 terecht kwam voor een voorgerechtje en een glas wijn. 

Wat ik in die maand minstens vier keer heb gegeten is vitello tonnato. En terwijl ik er nu weer aan denk loopt het water weer in m’n mond. Dungesneden kalfsvlees, mooi rosé gebraden – supermals & sappig – met een mayonaise-achtige saus van tonijn. Kappertjes, rucola en zoutvlokken. Erbij een warm broodje met roomboter en een koud glas Provence rose. 

vitello tonnato

Staat al een tijdje niet meer op de kaart, maar gelukkig kan ik ook zelf vitello tonnato maken. Hier vind je mijn recept. Het is perfect voor, nou ja, elke dag eigenlijk wel. Maar met Kerst of zoiets dergelijks misstaat dit ook echt niet! 

Recept | Vitello Tonnato

Voorgerecht | 4 personen
Ingrediënten vitello tonnato
  • 400 gr dungesneden kalfsmuis
  • twee handen rucola
  • 4 el grote kappertjes
  • peterselie
  • witte peper, versgemalen
  • mooi desembrood en gezouten boter, voor erbij
Ingrediënten traditionele saus
  • 2 eidooiers, op kamertemperatuur
  • sap van een halve citroen
  • 1 el dijon mosterd
  • 200 ml olijfolie
  • 160 gr tonijn uit blik
  • 1 el kappertjes
  • ansjovis uit blik, 3 stuks
  • peper en zout
Ingrediënten snelle saus
  • 160 gr tonijn uit blik
  • 6 el mayonaise (tip: Hellman’s)
  • sap van een halve citroen
  • 1 el kappertjes
  • 1 el dijon mosterd
  • ansjovis uit blik, 3 stuks
  • olijfolie
  • peper en zout
zuurdesem brood

De vitello tonnato bereiden

Stap 1.

Gebruik een mooie platte schaal of werk direct op de borden. Verdeel de plakjes vlees als een soort carpaccio over het bord. Verdeel lekker veel van de vitello tonnato saus over de kalfsfricandeau.

Stap 2.

Maak af met de kappers, rucola en peterselie. Beetje verse peper erop en je kunt aan tafel. Wel belangrijk; laat je borden op temperatuur komen. Dit gerecht is veel smaakvoller als je het op kamertemperatuur serveert!

Aan de slag met de traditionele saus

Stap 1.

Doe de eidooiers in een beslagkom met een snuf zout, mosterd en voeg de helft van het citroensap toe. Meng goed met een garde. Blijf nu kloppen en voeg in een dun straaltje de olie toe, zodat je een mooie dikke en egale mayonaise krijgt.

Stap 2.

Voeg nu de tonijn, kappertjes en ansjovis toe en pak de staafmixer erbij. Mix het geheel tot een dikke saus. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel nog extra citroensap toe naar smaak.

 

tonijn

Zo maak je de snelle saus

Draai in de keukenmachine of blender, de tonijn, ansjovis, mayo, citroensap, kappers en mosterd tot een gladde saus. Voeg wat olijfolie toe terwijl je draait, tot je een mooie sausdikte hebt. Proef en breng op smaak met peper en zout, meer citroensap of wat extra mosterd. Klaar!

Bel je slager

Een van de ingewikkeldste dingen van dit recept is het klaarmaken van de kalfsmuis. Online vind je  daar sowieso een recept voor. MAAR. Heb jij andere dingen aan je hoofd, wil je het makkelijk houden, of ben je gewoon een goede en slimme inkoper, bel dan even met je favoriete slager. 

Want elke goede slager kan dit misschien wel lekkerder en beter voor je klaar maken. Bovendien heeft hij of zij een snijmachine die het dun snijden van het kalfsvlees veel makkelijker en beter kan dan jij thuis. Tenzij je natuurlijk bent gezegend met een mooie snijmachine. 

Scheelt een hoop stress en tijd. Net zo lekker of misschien wel lekkerder. Aan jou de keuze. 

slager

Mocht je voor de slager optie gaan dan moet je het volgende bij hem of haar bestellen, per persoon 100 gram dungesneden kalfsfricandeau. Bel dit even van te voren door met de slager, meestal hebben ze niet standaard kalfsfricandeau is huis. Varkensfricandeau kun je natuurlijk ook gebruiken, maar ik vind dat een stuk minder lekker. 

Vitello Tonnato | Shortcuts

Er zijn meer shortcuts te nemen met dit recept. En alhoewel ik bovenstaande ‘bel je slager’ optie van harte aanbeveel. Zou ik met de volgende shortcuts niet al te kwistig zijn. Je kunt dit wel doen als je hele, hele, hele goede producten in huis haalt. 

Geen paniek. Ik vertel je precies wat je moet hebben, zodat jij ook een snelle en slimme inkoper wordt. Na het in huis halen van de juist ingrediënten kun je deze vitello tonnato dan in zo’n 20 minuten op tafel hebben. En kijk, daar valt ook wat voor te zeggen! 

Blikjes tonijn vs. verse tonijn

Wanneer je de vitello tonnato saus maakt heb je twee opties wat mij betreft. Verse tonijn of tonijn uit blik. Uit blik is snel, beter verkrijgbaar en vaak goedkoper. Koop wel de beste blikjes die je kunt vinden, bijvoorbeeld van Fishtales (bij AH) of blikjes van Ortiz (online te bestellen). 

Vooral als je aan die laatste kunt komen is het feest. Geloof mij, dan kun je die verse tonijn gewoon laten voor wat het is. Ortiz is het beste wat je kunt krijgen. Ortiz tonijn is lijngevangen en niet bedreigd. De stevige stukken tonijn uit Noord Spanje worden langer gerijpt in blik. Als je dit eenmaal hebt geproefd wil je niks anders meer. 

Elke Spanjaard weet dat verse tonijn niet perse beter is dan sommige blikjes uit Spanje. Koop het beste dat je kunt veroorloven

Anthony Bourdain

Welke wijn past bij vitello tonnato?

Vitello Tonnato is een bijzonder gerechtje wat elke dag goed in de smaak valt. Maar zeker met de feestdagen is dit een hit, omdat bijna iedereen het lust. Natuurlijk hoort er tijdens zo’n bijzonder diner ook een bijpassende wijn bij. 

Dit gerecht komt uit het noorden van Italië, wat wijnen als Roero Arneis of Gavi een voor de hand liggende keus maakt. Ook Spaanse Albarino en mijn persoonlijke favoriet, Provence rose, zijn een goede keuze. 

Bestel online direct een bijpassende wijn: 

Summary
recipe image
Recipe Name
Vitello Tonnato
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag