Online vlees bestellen. Iets waar ik al een tijdje nieuwsgierig naar was. Tijd om de daad bij het woord te voegen. 

Wat voor soort vlees kun je allemaal bestellen? En hoe wordt zo’n vleespakket geleverd. Waar komt het vandaan en is het lekker? Allemaal vragen waar je in dit artikel antwoord op krijgt. Lees mijn ervaring met het kopen van een koe. 

Grutto doos

Vlees bestellen bij de boer

Ik ben best dol op een mooi stukje vlees. Toch komt het steeds minder op tafel. Iets met dierenwelzijn, milieu en de rare praktijken in de vleesindustrie.

Als ik dan vlees eet, wil ik heel graag weten waar het precies vandaan komt. Wat zo’n dier allemaal gegeten heeft en als het dan ook nog een goed leven heeft gehad, smaakt het allemaal nog beter. Als semi boerendochter heb ik geen enkele moeite met een klein beetje vlees eten, mits dat op een juiste manier is opgegroeid en geslacht. 

Hoe werkt het?

Online kun je van allerlei partijen vlees bestellen maar mijn voorkeur ging eigenlijk gelijk uit naar Grutto. Dat is de overkoepelende partij achter bijvoorbeeld ‘koop een koe‘ en ‘koop een kip’.

Ik had al eerder een kip bij ze gekocht en dat was goed bevallen. Natuurlijk let ik in eerste instantie op de kwaliteit van het vlees, maar de website, waarbij je precies kunt zien waar de kip vandaan komt, is top.


Vanaf het moment dat je bestelt, word je op de hoogte gehouden van de status van ‘jouw’ kip, varken, hert, geit (!), kalkoen en - in dit geval dus - koe. 

Lees mee, dan neem ik je mee in het proces. 

Grutto koe

Koop een koe, maar welke dan?

Allereerst kies je natuurlijk een koe uit die je aanspreekt. Wil je een koe die uit de buurt komt? Een biologisch vleespakket? Of een bijzonder ras zoals Blonde d’Aquitaine, MRIJ of Wagyu. Elke boer heeft zijn eigen rassen, waarvan ook een aantal biologisch. 

Mijn pakket weegt zo’n 8,4 kilo en bestaat uit 31 maaltijden voor 2 personen. Wat neerkomt op zo’n € 2,10 per maaltijd. Een schijntje als je het vergelijkt met wat ik normaal gesproken uitgeef bij de biologische slager of de supermarkt. 

Vleespakket bestellen

Een koe koop je niet alleen. Samen met andere vleesliefhebbers die bestellen bij de boer deel je één koe. Pas als de hele koe verkocht is (vaak binnen 1 week), wordt hij pas geslacht. En daarna wordt het vlees nog eens 21 dagen gerijpt voor de beste smaak en malsheid. 

Steak gegrild

Gerijpt vlees

Het rijpen van vlees is een proces wat bij Grutto 21 dagen in beslag neemt. 

Door het vlees te laten rijpen breken natuurlijke enzymen de celwanden van het vlees af, waardoor het vlees zacht en mals wordt van structuur. Ook kan er vocht uit het vlees gaan, wat de smaak intenser en voller maakt. 

Er is een verschil tussen nat en droog rijpen (dry aged is een term die restaurants vaak gebruiken). “Nat rijpen” is de voordelige versie, waarbij het vlees vacuüm wordt verpakt en zo rijpt bij een temperatuur van tussen de 0 en 2 graden. 

“Droog rijpen” is een kostbaar proces wat bij de luxere pakketen wordt toegepast. HIer rijpt het vlees nog langer in afgesloten klimaatkamers en wordt het gedroogd ‘op de wind’ met behulp van een ventilator. 

Van kop tot staart

Een van de mooie dingen van een hele koe kopen, is dat je het hele beest op eet. Heel sympathiek. Niet alleen de biefstukken en tournedos, maar ook de poulet en de riblappen. Zo wordt er niets verspild. 

Van alle snijresten wordt gehakt gedraaid. Je kunt zelf aangeven hoe je dat verwerkt wilt hebben. Hamburgers, worsten of gehakt. Net waar je zin in hebt. Ik bestel van alles wat. 

Grutto bestellijst

TIP

Wil je écht compleet van kop tot staart eten? Ook de tong, hart, lever, mergpijp, staart en botten worden geleverd aan wie dat aanvraagt. Hoe tof is dat! Natuurlijk zitten er geen 30 staarten aan een koe. En dus werken ze met een 'first come, first serve' principe. Even een mailtje achter je bestelling aansturen dus.

Even geduld aub...

Je moet dus even geduld hebben, maar je vlees wordt in elk geval binnen 4 weken geleverd. In mijn geval ging er slechts drie weken overheen.

In de wachttijd word je keurig op de hoogte gehouden van het proces. Vaak met leuke video’s van boeren die vertellen hoe het ervoor staat met je vleespakket, of je bedanken voor je bestelling. Heel erg leuk! 

tomahawk grutto

'Mijn' koe staat voor de deur

Dan is eindelijk de dag aangebroken dat mijn vleespakket wordt geleverd. Ik kan haast niet meer wachten. 

Op de dag voor de bezorging word ik keurig op de hoogte gehouden. Met een code volg ik de bezorger en weet zo precies wanneer ‘mijn’ koe voor de deur staat. 

Grutto koop een koe
Al het vlees is per twee porties en vacuüm verpakt. Je kunt zien waar het vlees vandaan komt, maar ook waar het geslacht is. Met een QR code krijg je meer tips voor de bereiding.

Hoe smaakt het?

Zo snel als het weer het toelaat gaat een deel van de burgers, worstjes en vooruit – die mooie entrecotes – op de BBQ. De rest gaat de vriezer in.

Ik had al een lade van de vriezer van mijn moeder gereserveerd. Maar dit blijkt makkelijk in mijn bovenlade van onze koelkast te passen. Lekker gevoel hoor, zulke mooie stukken vlees in de vriezer. En ook nog eens minstens een jaar houdbaar. 

Vleespakket bestellen

Ouderwets lekker

Een week later verzinnen we een reden om de Côte de Boeuf klaar te maken. Kunnen we meteen een mooie fles uit de kelder optrekken. En het moet gezegd worden, dit vlees is van hele goede kwaliteit.

De dooradering is prachtig, de smaak heerlijk gerijpt en de structuur boterzacht. Voor dit soort vlees eet ik graag de rest van de week vegetarisch. 

Je wilt nooit meer anders

Ik niet tenminste. Aan het bestellen van vlees hangen echt zo veel voordelen! 

  • Mooi en echt lekker vlees 
  • Traceerbaar, weet wat je eet
  • 100% natuurlijk vlees, zonder gekke toevoegingen 
  • Van dieren die een mooi leven hebben gehad 
  • Past in de vriezer – en is daar lang houdbaar
  • Eerst een investering, maar op de lange termijn heel betaalbaar (€ 2,10 per portie)   

Even inplannen dus, zo’n vleesbestelling en je wilt nooit meer anders!