Vlier bomen en struiken vol getransformeerde dieppaarse vlierbessen zorgen dat het water mij in de mond loopt. Vlierbessensap of siroop, ik ben er dol op.

Met het nieuwe wildpluk-kookboek van Yvette van Boven pluk je ingrediënten gratis bij elkaar en maak je niet alleen vlierbloesemsiroop in de late lente, maar ook vlierbessensiroop in de vroege herfst.

Vlierbessensiroop maken

4 from 8 votes
Recipe by Yvette van Boven
Siroop

700

mlYvette van Boven in haar nieuwste boek; 'De aardse smaak van vlierbessen is echt heerlijk. Het is bijna hartig, dat vind ik er zo cool aan. Lekker dus om een gelei van te maken voor bij kaas. 
Meng er gerust ook ander fruit door, zoals bramen en frambozen. Ook pruimen passen goed. 

Ingrediënten

  • 500 gr 500 vlierbessen, van de takken gerist

  • 1 1 citroen, sap

  • 500 gr 500 kristalsuiker

Bereiding vlierbessensiroop

  • Was de bessen en doe ze met het citroensap en de suiker in een ruime pan, voeg 200 milliliter water toe en breng aan de kook.  vlierbessensiroop
  • Laat een minuut of 10 zachtjes koken tot de vruchten helemaal zacht zijn en de siroop lekker dik, is hij niet dik genoeg, kook dan nog even door. Is hij te dik, voeg dan wat water toe.
  • Giet de boel dan door een zeef boven een kom. Druk met de bolle kant van een pollepel alle sap uit de bessen, de pitten en velletjes zullen achterblijven. Giet de siroop in brandschone flessen. 
  • Maak limonade door een laagje in een glas te gieten en verder af te vullen met fris (bruis)water. Of gebruik het in een cocktail. Mijn vlierbessensiroop gaat jaren mee. 

Tips

  • Net als de brandnetel doet ook de vlier niet moeilijk: u vindt hem overal: in heggen, parken, bossen of tuinen, ze groeien daar waar genoeg licht is. Dus eerder aan bosranden dan midden in het bos. 
  • Vlierbloesem is meestal in mei en juni te vinden. Vanaf september zijn de bessen rijp en kun je ook heerlijke vlierbessensiroop maken.
  • Meer recepten van Yvette van Boven vind je hier.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Van Boven in het wild

De twee nieuwe boeken van Yvette van Boven zijn eigenlijk herbarium, eetbare plantengids en kookboek in een.

Yvette doet wat voor haar al haar hele leven logisch is - wildplukken in de natuur - en leert je de basis en regels.

Naast tips voor vindplaatsen en gebruik, staat het boek ook vol met heerlijke recepten en prachtige foto's van Yvette's man Oof Verschuren, die onlangs ook een heel tof sushi boek uitbracht.

Als je zelf de hort op gaat is er ook een klein zakboekje dat je helpt met het vinden en plukken van je ingrediënten voor in je tas.

Naast dit recept voor vlierbloesemsiroop en vlierbessensiroop vind je hier ook een recept voor brandnetelrisotto.

In het wild kookboek

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten