Voer voor vrienden kerstmenu

Eva Posthuma de Boer heeft het liefst tafels vol vrienden tijdens haar zorgeloze etentjes. In haar nieuwe boek – waar we een volledig kerstmenu uit mogen delen – is alles erop gericht om een topavond te hebben.

De menu’s zijn volledig gebalanceerd en alle verhoudingen tussen koolhydraten, vis, vlees en groenten zijn op elkaar afgestemd. Als je dan ook nog wijnsuggesties van Harold erbij krijgt wordt het je helemaal makkelijk gemaakt!

Hou je net als Eva van koken, maar niet van stress? Maak dan dit heerlijke kerstmenu. Niet moeilijk, wel waanzinnig lekker en zeker weten zorgeloos!

Rivierkreeftjes
Kreeftenbisque

© Fotografie Lieke Heijn & Pim Janswaard / Cameron studio – Styling Lieke Heijn © Foodstyling Yvonne Jimmink © Voer voor Vrienden. Het menuboek voor zorgeloze etentjes door Eva Posthuma de Boer, 2017, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten.

Wat staat er op het kerstmenu bij Eva?


BORREL | Rivierkreeftjescocktail met avocado met snelle mayonaise

VOOR | Bisque van rivierkreeftjes

HOOFD | Eendenconfit parmentier

NA | Bastogne-meringue-citroentoetje

Parmentier au canard
Bastogne-meringue-citroentoetje

© Fotografie Lieke Heijn & Pim Janswaard / Cameron studio – Styling Lieke Heijn © Foodstyling Yvonne Jimmink © Voer voor Vrienden. Het menuboek voor zorgeloze etentjes door Eva Posthuma de Boer, 2017, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten.

Wat drink je erbij? Wijntips van Harold Hamersma

Harold: “Soave. Verbastering van ‘suave’, Italiaans voor zacht. Het zachte en milde wit van de garganegadruif laat de zachte, milde rivierkreeftjes in zijn waarde en raakt niet in de war van de cocktailinbreng. Er is geen enkele aanleiding om de trots van Veneto niet door te drinken bij de bisque. Of er moet toevallig een heel goede Elzasser Pinot Gris in de buurt zijn.

Voor de parmentier zetten we koers in de richting van het Franse zuidwesten. In Cahors weten ze wel raad met eenden. En onder het motto ‘When it grows together, it goes together’ doen we daar nog even een goede wijnmaker aan. ‘Het schitterende monster’ zoals het rood van de malbec druif ter plekke ook wel wordt genoemd, blijkt echter een zeer voorkomende tafelgenoot als zijn buurtgenoot aanzit.

Uitbuiken en opnieuw beginnen? Dan graag met een Sainte-Croix-du-Mont: het subtiel zoete wit van de overbuurman van Sauternes sluit prachtig aan bij het dessert. Ook al ligt Bastogne bij lange na niet in de buurt.”

Zo ziet je planning eruit!

Voorbereidingstijd: ca. 2 uur (plus evt. trektijd bouillon en 2 uur koeltijd toetje)

VOLGORDE VAN BEREIDEN:

  1. Bouillon voor de bisque
  2. Bastogne-meringue-citroentoetje
  3. Bisque afmaken
  4. Eendenconfit parmentier maken (nog niet bakken!)
  5. Mayonaise/sausje voor de cocktail

TIJDENS HET ETENTJE:

BORREL | Vlak voordat de gasten er zijn de rivierkreeftjescocktail afmaken en klaarzetten; de oven voorverwarmen voor de eendenconfitschotel
VOOR |  Soep opwarmen, opgieten en opdienen; eendenconfitschotel de oven in
HOOFD | Schotel de oven uit en ten tafel
NA | Meringue-citroentoetje in bakjes of schaaltjes scheppen en bestrooien met bastognekruimels

Voer Voor Vrienden van Eva Posthuma de Boer

Voer voor vrienden kookboek

Voer Voor Vrienden

  • Auteur | Eva Posthuma de Boer
  • Uitgever | Spectrum
  • Omvang | 192 pagina's
  • ISBN | 9789000358410
  • Prijs | € 18,50

Fijne Kerstdagen!