Na alle lockdowns, gesloten horeca en mondkapjes is het weer tijd voor iets leuks: kerst! Een extra reden om dit jaar een te gek kerstdiner op tafel te zetten.
Hoe leuk dat allemaal ook is, iets verzinnen is niet altijd even makkelijk. Wat moet je dit jaar toch weer maken? No worries. We hebben onze mooiste, makkelijkste, warme én koude voorgerechten voor kerst verzameld in dit handige artikel. En we geven je 9 tips waarmee je stressvrij een top kerstmenu op tafel zet.
Of je nu dus uitkijkt naar dagen in de keuken zwoegen, of er nu al weer klaar mee bent: lees snel verder voor ons favoriete voorgerecht voor kerst en een heleboel tips. Jinglebells!
Wil je onze favoriete voorgerechten zien? Klik dan op een van de categorieën, of bekijk ze allemaal!

💫 Alles voor een topkerst!
Klik ook rustig door naar andere artikelen over kerstdesserts, kerst hoofdgerechten en nog veel meer. Want dit jaar helpen we je er doorheen met een kerstige cocktails en prachtige amuses, tot kidsproof soep en frisse spoom . Ook hebben we de vijf beste wijnen uit dé wijngids voor je geselecteerd!
Maar eerst onze antistress kersttips. Want daar is nog nooit iemand slechter van geworden.
9 x Antistress Kersttips
🎁 ONTVANG EEN GRATIS KERST E-BOOK!
1. Maak een plan!
Ja, dat klinkt lekker gezellig he?! Maar een voorbereide chef is zoveel blijer. Geen last minute recepten bedenken, geen helse trips naar de supermarkt. Niet het dessert vergeten. Maar gewoon helemaal chill de kerst in gaan, omdat jij zeker weet dat je aan alles gedacht hebt. Hoe vet zou dat zijn? Juist, plannen dus.

2. Verdeel & Heers
Ja, ook wanneer je met een klein gezelschap bent, hoef je nog steeds niet alles zelf te doen.
Mensen vinden het verrassend genoeg onwijs leuk om te helpen. Dus maak daar gebruik van.
Hou je, net als ik, er niet zo van om met meerdere mensen je keuken te delen? Vraag dan of iemand de playlist wilt verzorgen of de tafel kerstig wilt aankleden. Of misschien kan elke tafelgenoot een gang maken met een bijpassende wijn? Of een cocktail?
3. Maak een vast menu
Controlfreak? Wil je zeker weten dat je een gebalanceerd menu hebt, met diverse gangen, die toch één geheel zijn? En je straks niet drie gangen vis eet?
Geef mensen een recept - of vertel ze precies wat ze moeten maken. Durf je de de teugels een beetje te laten vieren?
Geef dan aan of je vis, vlees of vega verwacht. Of dat je een Italiaans kerstmenu wilt serveren.

4. Kies een thema
Zie je door de bomen het bos niet meer qua gerechten? Kies een thema. Italiaans is natuurlijk altijd goed, maar ook de Arabische keukens zijn heel interessant voor dit soort shared dining dinertjes. En gek genoeg is het helemaal niet zo moeilijk, maar wel mega spectaculair, om een tafel vol te zetten met witte desserts! Zo kan kleur dus ook een thema zijn.
5. Doe aan shared dining
Is natuurlijk een ding. En met kerst is het eigenlijk ook heel erg leuk om de hele tafel vol te zetten met allerlei verschillende gerechten in grote schalen. Iedereen kan veel alles proeven en er zit altijd iets bij dat je gasten zeker lusten.
Combineer vis, vlees, vega en vegan in warme en koude voorgerechten en je zet een tafel vol met prachtige diverse gerechten.

6. Maak iets wat je al kent - leg de lat niet te hoog
Lastig, want als je van koken houdt kun je met kerst eindelijk all the way gaan. Maar wanneer je die ingestorte souffle naar tafel moet brengen – ‘jij kunt toch zo goed koken’ – denk je daar ineens heel anders over.
Ook is het vaak zo dat je met kerst op iemands anders keuken bent aangewezen. En die ovens werken toch allemaal net een beetje anders.
Dus, of je maakt iets moeilijks, wat je dan lekker al een keer kunt testen op je vrije weekend. Óf je maakt iets dat niet mis kan gaan en kiest een kerst voorgerecht dat je kunt voorbereiden. Zie volgende punt.
7. Begin op tijd
Het is heerlijk om de avond voor kerst een glas champagne te drinken, wetend dat je alle boodschappen en wijnen koud hebt staan. Als je dressings af zijn en stoofgerechten alleen maar de oven in hoeven heb je bovendien ook nog tijd om een bad te nemen of zoiets. Relax!

8. Laat je boodschappen bezorgen
en koop slim in.
Dit is misschien wel de beste tip die in dit rijtje staat. Niks vervelender dan boodschappen doen rondom kerst. Geen parkeerplek, sneeuw en hagel en eindeloze rijen waar je ook kijkt. En ja, die lekkere paté is ook nog eens op.
Slepen met dozen wijn, kalkoenen en kratten vol groenten is ook niet mijn favoriet. Gelukkig zijn er mensen die daarin gespecialiseerd zijn. Wijn, boodschappen en andere bijzondere producten bestel je makkelijk online. En dan hoef je alleen nog maar de deur open te doen.
9. Kook uit een box
Wie niet kan koken moet slim zijn. Laat andere mensen het voor je verzinnen of zelfs doen.
Rondom kerst zijn er een heleboel bedrijven die je graag bijstaan. Koop mooie spullen in! Mooie vleeswaren, soepen en sauzen, maar ook complete pancetta’s die alleen maar de oven in hoeven.
Nog handiger, wanneer je echt echt geen inspiratie hebt, of tijd. Kook uit een box. Marley Spoon, Albert Heijn en Hello Fresh hebben een speciale kerstbox. Leuke gerechten voor het hele gezin. Ook Beauvin heeft een mooie box van wijnen geselecteerd. En voor allemaal geldt, gewoon thuisbezorgd.

110 x kerst voorgerechten
Ga er maar even goed voor zitten. Dit zijn onze favoriete voorgerechten voor kerst.
Sommige zijn helemaal voor te bereiden, koud, of warm. Andere maak je à la minute. En handig ingedeeld op vlees, vis en vega. En bij een voorgerecht voor kerst hoort natuurlijk ook een bijpassende wijn. Dus die vind je hier ook. Laat je ons weten wat je gekookt hebt? Deel je gerecht met de #WijnSpijsKerst, vinden we superleuk om te lezen!
Heb je vragen over een gerecht, bereidingswijze of wijn? Laat een comment achter en we proberen je vraag te beantwoorden!
Makkelijke kerst voorgerechten
Makkelijke voorgerechten zijn misschien wel zo fijn als je niet echt een keukenprinses bent. Maar ook als je een echt spektakel hebt voorbereid als hoofdgerecht, is het fijn als het vooraf iets minder tijd kost.
Als je meer makkelijke recepten wil lezen, kan je ook hier een kijkje nemen.
We hebben onze makkelijkste voorgerechten hier voor je op een rijtje gezet, maar ook even naar het kopje ‘soepen’, wat die zijn natuurlijk ook heel makkelijk te maken.

Klassieke Hollandse garnalencocktail [recept]
Op zoek naar het allerbeste recept voor een Hollandse garnalencocktail? Of zoek je een meer exotische variant? Hier lees je het allemaal!

Pasteitjes met kippenragout | De favoriete van Estée Strooker [recept]
Pasteitjes met kippenragout zijn misschien wel mijn lievelingseten. Niet omdat het culinair zo spannend is, maar om het nostalgisch gevoel.

Perfecte steak tartaar van restaurant De Dis! [recept & video]
De restaurateurs van Restaurant de Dis in Scheveningen delen deze Kerst hun signature dish met ons. Maak thuis de perfecte steak tartaar. Inclusief wijntip!

Voer Voor Vrienden | Kerstborrel rivierkreeftjescocktail
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu – inclusief wijntips van Harold Hamersma. De Borrelhap 👉

Prachtig voorgerecht | Tartaar van Dorade
Er zijn veel versies van vistartaar. Ik ben dol op deze omdat de combinatie groene olijf, citroen, vuletta, venkel heel goed werkt. Probeer ‘m ook!

Klassiek & makkelijk te bereiden: zalmcarpaccio [recept]
Zonnig recept voor zalmcarpaccio wat je een vakantiegevoel geeft. Recept komt uit het nieuwe kookboek De Keukens Van De Middellandse Zee!
Fantastische soepen voor kerst
Soepen kunnen natuurlijk als tussengang, maar zeker ook als voorgerecht tijdens kerst. Maak ze extra luxe daar er een mooie crostini op te serveren, pak uit met chique toppings en/of serveer er zelfgebakken broodjes bij. Je kan ook zelf een lekkere ciabatta maken, lekker stevig brood om mee te dippen in je soep.
Soep kun je natuurlijk in plaats van in een bord of kom, in een glas serveren. In een glaasje ziet het er meteen feestelijk uit. Bovendien is het ook heel geschikt in een Walking Dinner menu. Wanneer je een koude soep serveert, zoals een gazpacho, kun je het ook nog eens top op de punt komma voorbereiden.

Tomatensoep maken van verse tomaten [ 4 recepten!]
Tomatensoep is supergezond. Hier vind je niet alleen ons recept voor ‘gewone’ tomatensoep, maar ook recepten voor gazpacho, witte tomatensoep en Chinese tomatensoep bij elkaar. Handig!

Bisque van rivierkreeftjes [recept]
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu – inclusief wijntips van Harold Hamersma -> Bisque

Uiensoep | Een pan vol troostend rijke, zoete uiensoep met perfecte draden gesmolten kaas [recept]
Op zoek naar een recept voor Franse uiensoep met een dakje van perfect gesmolten blauwe of belegen kaas? Klik hier voor comfortfood!

Verrassende wortelsoep voor iedere thuiskok
Wortelsoep? Met de tips van Mikkel Karstad – adviseur van NOMA – maak je deze soep snel en makkelijk, maar bovenal heel origineel van smaak!

Kishkeeya soep, superfijne knoflooksoep uit het Midden Oosten [recept]
Superfijn soepje uit de Levant. Deze knoflooksoep 2.0 is perfect tegen een kater, maar ook zonder wordt je er erg blij van.

Pastinaaksoep, zó simpel, zó lekker, zó gezond! [recept]
Pastinaaksoep is een snelle, lekkere en gezonde maaltijd. Niet alleen als voorgerecht met een drupje truffelolie, maar ook als maaltijdsoep!

Tunesische vissoep met zelfgemaakte harissa | Recept
Deze Tunesische Vissoep is een echte aanrader. Een voedzame soep met tomaat en vol warme kruidige smaken. Wat wil je nog meer? Aan de slag met dit recept!

Knoflooksoep in broodkom | Boeren uit de Elsaz weten hoe het moet [recept]
Verwarmende, smaakvolle knoflooksoep volgens authentiek boerenrecept. Als je knoflooksoep maakt moet je er vol voor gaan. En dat doen we met dit recept!
Koude kerst voorgerechten
Slimme planners kiezen een koud voorgerecht. Vaak kun je dit al lekker klaar zetten vlak voordat je gasten komen. Hoe fijn als je alleen nog even wat mooie olijfolie en wat vers gemalen peper over een gerecht strooit. Serveren maar!

Klassieke zalm poké bowl in een gerookt jasje [recept]
Toffe variatie op de klassiek poke bowl. Gebruik gerookte zalm, avocado en rijst voor deze heerlijke, gezonde, kleurrijke Hawaïaanse vissalade.

Wilde salade met gepocheerd ei! [recept]
Maak deze prachtige salade op een goed moment en je kunt niet meer stuk. Belachelijk lekker!

Frisse sinaasappel-venkelsalade uit Sicilië [recept]
Recept voor een frisse salade met sinaasappel en venkel. Pure Italiaanse smaken komen samen in deze salade met een fijne bite.

Klassieke Hollandse garnalencocktail [recept]
Op zoek naar het allerbeste recept voor een Hollandse garnalencocktail? Of zoek je een meer exotische variant? Hier lees je het allemaal!

Perfecte steak tartaar van restaurant De Dis! [recept & video]
De restaurateurs van Restaurant de Dis in Scheveningen delen deze Kerst hun signature dish met ons. Maak thuis de perfecte steak tartaar. Inclusief wijntip!

Voer Voor Vrienden | Kerstborrel rivierkreeftjescocktail
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu – inclusief wijntips van Harold Hamersma. De Borrelhap 👉

Klassieker bietencarpaccio met geitenkaas en munt [recept]
Deze bietencarpaccio is een van de lekkerste en makkelijkste voorgerechten voor een bijzonder dinertje! Natuurlijk mét wijntip.

Prachtig voorgerecht | Tartaar van Dorade
Er zijn veel versies van vistartaar. Ik ben dol op deze omdat de combinatie groene olijf, citroen, vuletta, venkel heel goed werkt. Probeer ‘m ook!

Klassiek & makkelijk te bereiden: zalmcarpaccio [recept]
Zonnig recept voor zalmcarpaccio wat je een vakantiegevoel geeft. Recept komt uit het nieuwe kookboek De Keukens Van De Middellandse Zee!

Bietengazpacho met castelfranco en bergamotvinaigrette [RECEPT]
Bietengazpacho is een echte klassieker van Restaurant de Kas. De zoetheid van de bietjes gaat goed samen met het bittere van de sla en bergamot.
Warme kerst voorgerechten
Zin om te beginnen met iets warms? We geven je geen ongelijk tijdens deze donkere dagen. Neem ook even een kijkje onder het kopje soepen.

Pasta Vongole | Het allerbeste recept voor je eerste date
Oh man. Dit is lekker! Maak dit bordje pasta vongole voor je eerste date en je zit geramd. Of voor je vriendjes natuurlijk, die zijn er ook blij mee!

Recept | Luxe gegrilde kreeftenstaarten met knoflookboter
Nom! Kerst is de ultieme tijd om zo’n luxe kreeftenstaart te veroberen. Hoe je ze klaar maakt vind je hier. De knoflookboter mag je niet overslaan!

Pasteitjes met kippenragout | De favoriete van Estée Strooker [recept]
Pasteitjes met kippenragout zijn misschien wel mijn lievelingseten. Niet omdat het culinair zo spannend is, maar om het nostalgisch gevoel.

Recept | Geroosterde wortels met geklopte feta en geroosterde walnoten
Heerlijk gerecht waarin eenvoudige ingrediënten een glansrol krijgen.
Uit het boek Greek – uit de keuken van George Calombaris. Een favoriet!

Prachtige patrijs van Gill Meller [recept]
Probeer ook eens patrijs! Uit het nieuwe kookboek Gather van Gill Meller mochten wij een recept voor dit heerlijke vogeltje met je delen.

Recept | Garnalen Met Chorizo, Chilipeper, Citroen & Peterselie
Dit snelle gerecht brengt je terug op vakantiebestemming. Zonnig eten dat vraagt een tuintafel vol vrienden en voldoende koude Spaanse rosé.

Twee heerlijke ideeën voor Franse coquilles [recept]
Vanavond trakteer jij jezelf en je gasten op het allerlekkerste dat de Franse keuken te bieden heeft. Coquilles! Lees hier de twee beste ideeën.

Zo maak je de lekkerste garnalen dumplings [RECEPT]
Wat zijn dumplings of wontons, hoe maak je ze en wat zit erin? + recept voor garnalendumplings met Spicy Szechuansaus!
Kerst voorgerechten met vis
Een klassiek menu voor kerst begint meestal met een visgerecht, dan een soep, warm vleesgerecht en een dessert. Maar je kunt een vis voorgerecht kerst natuurlijk ook opdienen als onderdeel van een shared dining menu.
Wil je ook een hoofdgerecht met vis maken? Ontdek hier meer vis recepten!

Klassieke Hollandse garnalencocktail [recept]
Op zoek naar het allerbeste recept voor een Hollandse garnalencocktail? Of zoek je een meer exotische variant? Hier lees je het allemaal!

Bisque van rivierkreeftjes [recept]
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu – inclusief wijntips van Harold Hamersma -> Bisque

Voer Voor Vrienden | Kerstborrel rivierkreeftjescocktail
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu – inclusief wijntips van Harold Hamersma. De Borrelhap 👉

Op het vel gebakken zeebaars van sterrenchef Benoit Dewitte [recept]
Maak indruk met deze zeebaars! Dit is een toprecept uit het nieuwe kookboek Sharing van de Belgische sterrenchef Benoit Dewitte.

Vitello tonnato van ongekende klasse door sterrenchef Benoit Dewitte [recept]
Maak van dit vrij simpele voorgerecht iets van klasse! Wederom een toprecept uit het nieuwe kookboek Sharing van de Belgische sterrenchef Benoit Dewitte.

Prachtig voorgerecht | Tartaar van Dorade
Er zijn veel versies van vistartaar. Ik ben dol op deze omdat de combinatie groene olijf, citroen, vuletta, venkel heel goed werkt. Probeer ‘m ook!

Poke bowl met makreel & gember [recept]
Deze pittige pesto met gember en bieslook contrasteert mooi met de vette makreel. het recept komt uit Poke! Een prachtig kookboekje vol met verse vis.

Twee heerlijke ideeën voor Franse coquilles [recept]
Vanavond trakteer jij jezelf en je gasten op het allerlekkerste dat de Franse keuken te bieden heeft. Coquilles! Lees hier de twee beste ideeën.

Klassiek & makkelijk te bereiden: zalmcarpaccio [recept]
Zonnig recept voor zalmcarpaccio wat je een vakantiegevoel geeft. Recept komt uit het nieuwe kookboek De Keukens Van De Middellandse Zee!

Zo maak je de lekkerste garnalen dumplings [RECEPT]
Wat zijn dumplings of wontons, hoe maak je ze en wat zit erin? + recept voor garnalendumplings met Spicy Szechuansaus!

California Rolls | Sushi voor onderweg [recept]
Sushi maken kan best een gedoe zijn. Maar deze heerlijke California rolls kan je in een half uurtje klaar hebben! Verwen jezelf met dit recept!
Vegetarische kerst voorgerechten
Zeker met kerst is het een mooie gedachten om wat minder vlees en vis te eten. Er zijn fantastische vegetarische voorgerechten te bedenken. Mooie schalen vol prachtige groentes, waarbij je vis of vlees echt niet mist.
Meer inspiratie voor vegetarische recepten kan je hier vinden!

NOM! Recept voor verrukkelijke gegrilde bloemkool uit Feasts
Dit is een fantastisch hoofd-, of bijgerecht uit het nieuwe kookboek Feasts. Een ode aan de feestelijke tafels vol mooie schalen in het Midden Oosten.

Eat Happy | Geroosterde bloemkool met Vietnamese dressing
Net als in het vorige boek laat Melissa zien dat koken helemaal niet lang hoeft te duren. We delen deze lekkere bloemkool salade met je! [recept]

Wilde salade met gepocheerd ei! [recept]
Maak deze prachtige salade op een goed moment en je kunt niet meer stuk. Belachelijk lekker!

Frisse sinaasappel-venkelsalade uit Sicilië [recept]
Recept voor een frisse salade met sinaasappel en venkel. Pure Italiaanse smaken komen samen in deze salade met een fijne bite.

Vrolijke zoete Iraanse borani ‘salade’ van pompoen & pomelo [recept]
Vegetarisch gerecht uit de Iraanse keuken met pompoen. pomelo en koriander uit het nieuwe kookboek de Gastvrije keuken van het Midden Oosten.

Recept | Geroosterde wortels met geklopte feta en geroosterde walnoten
Heerlijk gerecht waarin eenvoudige ingrediënten een glansrol krijgen.
Uit het boek Greek – uit de keuken van George Calombaris. Een favoriet!

Klassieker bietencarpaccio met geitenkaas en munt [recept]
Deze bietencarpaccio is een van de lekkerste en makkelijkste voorgerechten voor een bijzonder dinertje! Natuurlijk mét wijntip.

Bloemkool maar dan anders, met doperwten, amandel en citroen [recept]
George Calombaris – de bedenker van dit gerechtje – noemt het een salade, maar dat vind ik te bescheiden. Mij maak je hier elke dag blij mee.

Sjiek en zomers voorgerecht, heldere tomatenbouillon [recept]
Maak zo’n prachtige heldere tomatenbouillon als deze. Echt een heel sjiek en zomers voorgerechtje voor een romantische diner in de tuin!
Kerst voorgerechten met vlees
In iedere familie zitten mensen die niet zo van vis houden. Natuurlijk wil je voor iedereen iets lekkers serveren. Hier vind je allemaal mooie kerst voorgerechten met vlees.

Pasteitjes met kippenragout | De favoriete van Estée Strooker [recept]
Pasteitjes met kippenragout zijn misschien wel mijn lievelingseten. Niet omdat het culinair zo spannend is, maar om het nostalgisch gevoel.

Perfecte steak tartaar van restaurant De Dis! [recept & video]
De restaurateurs van Restaurant de Dis in Scheveningen delen deze Kerst hun signature dish met ons. Maak thuis de perfecte steak tartaar. Inclusief wijntip!

Prachtige patrijs van Gill Meller [recept]
Probeer ook eens patrijs! Uit het nieuwe kookboek Gather van Gill Meller mochten wij een recept voor dit heerlijke vogeltje met je delen.

Recept | Gevulde pompoen met fazant en bloedworst uit kookboek Time
Een van onze nieuwe favoriete kookboeken is Time, een prachtig boek van Gill Meller. We delen vast een recept voor gevulde pompoen met je!
✨ Meer inspiratie voor jouw onvergetelijke feestdagen?
Klik dan hieronder voor onze favoriete hoofdgerechten en de heerlijkste, zoete toetjes!
