Een volledig verzorgde maaltijd begint natuurlijk met een goed voorgerecht. Deze eerste gang moet de eetlust opwekken. Het mag natuurlijk niet te groot en te zwaar zijn. De smaken moeten prikkelen, nieuwsgierig maken naar meer en niet zodanig overheersen dat je daarna niets meer proeft.
Een goed voorgerecht is in balans met de rest van het menu. Zo serveer je bijvoorbeeld niet twee keer hetzelfde. Dus geen gerookte zalm als voorgerecht, wanneer je ook zalm als hoofdgerecht hebt. Onder de recepten lees je nog 3 tips voor als je een voorgerecht gaat maken.
Wij hebben hieronder een flink aantal voorafjes op een rijtje gezet. Zo kan je altijd wel een voorgerecht vinden dat goed in jouw menu past.
Lees snel verder voor heerlijke voorgerecht recepten!

Italiaanse focaccia maak je zo [recept]
Focaccia is zo ontzettend lekker en ook helemaal niet moeilijk. Maak zelf de heerlijkste focaccia met dit recept en lees variatietips!

Kruidenfeestje met gele paprikasoep [recept]
Met paprikasoep kun je alle kanten op. Probeer eens gele paprikasoep waarin je goed kunt experimenteren met kruiden!

Bietengazpacho met castelfranco en bergamotvinaigrette [RECEPT]
Bietengazpacho is een echte klassieker van Restaurant de Kas. De zoetheid van de bietjes gaat goed samen met het bittere van de sla en bergamot.

Romige courgettesoep met zalm maak je zo [recept]
Courgettesoep met zalm is altijd lekker. De romige soep komt perfect samen met het rokerige van de zalm. Het is eenvoudig en snel te maken.

Verse champignonsoep maken doe je zo. [Recept]
Verse champignonsoep maken in een handomdraai. Met dit eenvoudige en snelle recept zet je deze klassieker zo op tafel. Lees ook de garneertips.

110 voorgerechten voor kerst + stressvrije kersttips van food professionals (2020)
Op zoek naar een voorgerecht voor kerst? Hier vind je ze allemaal! Plus nog een aantal fijne tips om ook deze kerst stressvrij door te komen!

Surinaamse pindasoep maak je zo [recept]
Surinaamse pindasoep, heerlijk romig en een beetje pikant. Pindasoep is heerlijk als voorgerecht of maaltijdsoep. Lees hier ons recept voor pindasoep!

Romige knolselderijsoep: snel, lekker en gezond | 3 recepten
Knolselderijsoep is lekker, gezond en je maakt het supersnel! Bekijk hier 3 heerlijke recepten voor knolselderijsoep!

California Rolls | Sushi voor onderweg [recept]
Sushi maken kan best een gedoe zijn. Maar deze heerlijke California rolls kan je in een half uurtje klaar hebben! Verwen jezelf met dit recept!

Volmaakte smaakcombinatie, pompoensoep met Hollandse garnalen! [recept]
Uit het nieuwe kookboek van Jean Beddington komt dit toffe recept voor pompoensoep met Hollandse garnalen. Een heerlijke combinatie.

Gepocheerd ei maak je zo. 2 manieren [Recept]
Een perfect gepocheerd ei. Dat mooie witte balletje waar het eigeel uit druipt als je hem opensnijdt. Hoe maak je dat? Wij geven je 2 manieren.

Wortel linzensoep recept uit het nieuwste kookboek van Sabrina Ghayour
Zin in een soepje? Zet een stap in de Oosterse keuken. Deze kleurrijke wortel-linzensoep is precies wat je onbewust nodig hebt!

Linzensalade van Sergio Herman [recept]
Zodra het herfst wordt denkt hij aan linzen, zegt Sergio Herman. Heel gezond, niet duur, snel én lekker. Probeer hier zijn recept voor lekkere linzensalade!

Zelf groentebouillon maken [recept]
Zelf groentebouillon maken is een heel bevredigend en mindfull klusje. Je verwerkt dingen die je normaal gesproken zou weggooien tot een fantastisch eindproduct.

Pittige wortelsoep met gember en kokos [recept]
Deze pittige wortelsoep met kokos is een ware smaakexplosie. Probeer nu deze exotische, supergezonde wortelsoep!

Alles over pompoen + 5 recepten voor pompoensoep
Pompoensoep maken is makkelijk en je kunt er eindeloos mee variëren. Wij geven je 5 pompoensoep recepten en meer!

Klassiek & makkelijk te bereiden: zalmcarpaccio [recept]
Zonnig recept voor zalmcarpaccio wat je een vakantiegevoel geeft. Recept komt uit het nieuwe kookboek De Keukens Van De Middellandse Zee!

Knoflooksoep in broodkom | Boeren uit de Elsaz weten hoe het moet [recept]
Verwarmende, smaakvolle knoflooksoep volgens authentiek boerenrecept. Als je knoflooksoep maakt moet je er vol voor gaan. En dat doen we met dit recept!

Italiaanse bruschetta is zó gemaakt [recept]
Bruschetta maken? Hier vind je een klassiek recept en een paar gezellige variaties. Of maak je liever pan con tomate? Ook dat recept vind je hier.

Sjiek en zomers voorgerecht, heldere tomatenbouillon [recept]
Maak zo’n prachtige heldere tomatenbouillon als deze. Echt een heel sjiek en zomers voorgerechtje voor een romantische diner in de tuin!

Recept | meloensalade met sinaasappel en walnoot uit Sicilië
Proef de pure smaken uit Sicilië! Dit zomerse recept doet het erg goed op een warme dag! Meloensalade met walnoot en sinaasappel.

Haal de lente in huis | BLT salade met asperges! [recept]
Dit is een salade voor op de grens van lente en zomer, het seizoen voor asperges! Je kunt hem buiten het aspergeseizoen met sperziebonen of broccoli maken. De salade is koud geserveerd lekker als lunch of een picknick, maar ook warm heerlijk met asperges en spek die rechtstreeks uit de oven komen en nog warme eieren.

Twee heerlijke ideeën voor Franse coquilles [recept]
Vanavond trakteer jij jezelf en je gasten op het allerlekkerste dat de Franse keuken te bieden heeft. Coquilles! Lees hier de twee beste ideeën.

Wraps met zalm [3 recepten om thuis te maken]
Wraps met zalm: je weet wel, dat heerlijke borrelhapje dat je ongetwijfeld wel eens at op een feestje. In dit artikel delen we de recepten voor 3 verschillende zalm wraps, ook heerlijk als lunch!

Poke bowl met makreel & gember [recept]
Deze pittige pesto met gember en bieslook contrasteert mooi met de vette makreel. het recept komt uit Poke! Een prachtig kookboekje vol met verse vis.

Prachtig voorgerecht | Tartaar van Dorade
Er zijn veel versies van vistartaar. Ik ben dol op deze omdat de combinatie groene olijf, citroen, vuletta, venkel heel goed werkt. Probeer ‘m ook!

Heerlijke aspergesoep van restjes en schillen
Laat geen enkel onderdeel van de asperge verloren gaan, en maak een heerlijke, romige aspergesoep van schillen en restjes!

Heerlijke simpele paprikasoep vol smaak [recept]
Bijna niets is zo lekker als een kom volle rijke paprikasoep. Zo gemaakt met dit recept. Eet smakelijk!

Vitello tonnato van ongekende klasse door sterrenchef Benoit Dewitte [recept]
Maak van dit vrij simpele voorgerecht iets van klasse! Wederom een toprecept uit het nieuwe kookboek Sharing van de Belgische sterrenchef Benoit Dewitte.

Kishkeeya soep, superfijne knoflooksoep uit het Midden Oosten [recept]
Superfijn soepje uit de Levant. Deze knoflooksoep 2.0 is perfect tegen een kater, maar ook zonder wordt je er erg blij van.

Verrassende wortelsoep voor iedere thuiskok
Wortelsoep? Met de tips van Mikkel Karstad – adviseur van NOMA – maak je deze soep snel en makkelijk, maar bovenal heel origineel van smaak!

Vitello tonnato om je vingers bij af te likken [RECEPT]
Vitello tonnato is een heerlijk en feestelijk voorgerecht wat je eigenlijk elke dag wel wil eten. Zo bereid je deze echt Italiaanse klassieker!

Griekse Salade met gemarineerde Limabonen [RECEPT]
Een Griekse salade doet het altijd goed als smakelijk en gezond bijgerecht. Dit Griekse salade recept is fris, snel en eenvoudig te bereiden.

Klassieker bietencarpaccio met geitenkaas en munt [recept]
Deze bietencarpaccio is een van de lekkerste en makkelijkste voorgerechten voor een bijzonder dinertje! Natuurlijk mét wijntip.

Voer Voor Vrienden | Kerstborrel rivierkreeftjescocktail
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu – inclusief wijntips van Harold Hamersma. De Borrelhap 👉

Bisque van rivierkreeftjes [recept]
Eva Posthuma de Boer helpt jou en je vrienden deze Kerst uit de brand met een stressvrij kerstmenu – inclusief wijntips van Harold Hamersma -> Bisque

Perfecte steak tartaar van restaurant De Dis! [recept & video]
De restaurateurs van Restaurant de Dis in Scheveningen delen deze Kerst hun signature dish met ons. Maak thuis de perfecte steak tartaar. Inclusief wijntip!

Pasteitjes met kippenragout | De favoriete van Estée Strooker [recept]
Pasteitjes met kippenragout zijn misschien wel mijn lievelingseten. Niet omdat het culinair zo spannend is, maar om het nostalgisch gevoel.

Vrolijke zoete Iraanse borani ‘salade’ van pompoen & pomelo [recept]
Vegetarisch gerecht uit de Iraanse keuken met pompoen. pomelo en koriander uit het nieuwe kookboek de Gastvrije keuken van het Midden Oosten.

Klassieke Hollandse garnalencocktail [recept]
Op zoek naar het allerbeste recept voor een Hollandse garnalencocktail? Of zoek je een meer exotische variant? Hier lees je het allemaal!

Recept | Luxe gegrilde kreeftenstaarten met knoflookboter
Nom! Kerst is de ultieme tijd om zo’n luxe kreeftenstaart te veroberen. Hoe je ze klaar maakt vind je hier. De knoflookboter mag je niet overslaan!

Dukkah is een het Egyptische antwoord op tapenade. En je wil het [recept]
Dukkah is een Egyptisch mengsel van noten en kruiden. Superlekker om te dippen met brood en mooie olijfolie.

Pan con Tomate | De lekkerste en makkelijkste crostini [recept]
Pan con tomate staat of valt met een smakelijke, zeer rijpe tomaat, dus kun je dit hapje het best laat in de zomer maken. Nu dus!

Gazpacho recept voor die bloedhete dagen!
Gazpacho is een koude tomatensoep die heerlijk verfrissend is op warme dagen. Het perfecte eten tijdens een hittegolf en je maakt het in een wip.

Flammkuchen recept, knapperig en waanzinnig lekker [recept met 6 variaties]
Flammkuchen zijn een hit. Snel, lekker en je kunt er eindeloos variëren met deze 6 opties. We geven je zelfs ook recept voor een zelfgemaakt deeg!

Recept | Wortelsoep maken [+ 3 variaties]
Wortels zijn een ideale soepgroente en het hele jaar door te koop. In dit artikel delen we de recepten voor maar liefst drie varianten op de klassieke wortelsoep.

Recept | échte Spaanse tortilla met chorizo en aardappel
Volgens de schrijfster van dit recept is er geen vaste regel over de verhouding aardappels en eieren in een klassieke tortilla. Monika Linton geeft echter

Winnend WijnSpijs [ RECEPT ] van Southern Cross.
Het team van Southern Cross deelt hun winnende gerecht. Wil jij indruk maken op je schoonouders of je eerste date? Kijk naar het onderstaande recept!

Klassieke zalm poké bowl in een gerookt jasje [recept]
Toffe variatie op de klassiek poke bowl. Gebruik gerookte zalm, avocado en rijst voor deze heerlijke, gezonde, kleurrijke Hawaïaanse vissalade.

Anthony Bourdain: ‘Geluk gaat over dampende kommen magische bouillon met noedels.’ | Laksa recept
Anthony Bourdain (bekend van CNN’s Parts Unknow) heeft een na 10 jaar weer een kookboek op de planken. Wij delen vast het recept voor zijn Laksasoep met je!

Het Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner
Leuk hoor etentjes waarbij je de hele avond in de keuken staat. Ik heb mij nu voorgenomen: ik ga iets makkelijks maken. Maximale smaak – minimale effort! Tip!

Recept | Doperwtensoep Met Kokos
Recept van Anna Jones en het voorgerecht van ons ‘Het Grote-Gezellige-De-Oven-Is-Je-Beste-Vriend-Diner’. Een 10 persoons 3-gangen diner dat je perfect kunt voorbereiden! Natuurlijk ook lekker om op zichzelf te maken!

Recept van Hoog Vuur: Een winnend wijn spijs gerecht!
Maak thuis het WijnSpijs gerecht van Hoog Vuur na! ‘Terrine van Jersey Sukade’ werd, van alle WijnSpijs combinaties het beste beoordeelt in Augustus! Hier deelt Hoog Vuur het recept én geeft een wijntip!

Recept van Specktakel. Een winnend WijnSpijs gerecht voor thuis! – WijnSpijs Magazine
WijnSpijs restaurant van de Maand Oktober 2015 deelt zijn winnende gerechtje met je! Het recept voor ‘BBQ Karoo Lambrack’ vind je hier.
Voorgerecht maken: 3 tips
Als je een etentje hebt gepland en wilt eens goed uitpakken en indruk maken op je gasten. Je wilt net dat beetje meer doen. Je hebt een mooi menu samengesteld en het eerste dat je gasten voorgeschoteld zullen krijgen is het voorgerecht. Je krijgt maar 1 kans voor een eerste indruk. Zorg er dus voor dat je goed begint.
Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor als je een voorgerecht gaat maken.
#1 Serveer niet te veel brood
Wat is er lekkerder dan versgebakken brood met een beetje roomboter en grof zeezout? Juist, heel weinig. Vooral wanneer je het brood zelf hebt gemaakt, wil je natuurlijk dat jouw gasten hiervan met volle teugen genieten. Toch is het beter om niet té veel brood bij het voorgerecht te serveren.
Van lekker brood blijf je immers eten, maar raak je ook snel vol. Dit is natuurlijk niet de bedoeling van een voorgerecht.
#2 Zorg voor kleur
Breng uitgesproken kleuren aan in je presentatie. Maak een knalgroene peterseliepuree of een felgele saffraansaus. Of gebruik niet-alledaagse ingrediënten, zoals pitaja (drakenvrucht) of eetbare bloemen.
Verse basilicum of andere groene kruiden kunnen ook een beetje kleur aan het bord toe te voegen. Denk ook aan wortelen, sinaasappels, frambozen, paprika’s en spinazie. Dit is vooral effectief als je witte of neutrale borden gebruikt, zodat de kleuren eruit springen.

#3 Klassiekers zijn altijd goed!
Soms heb je even geen inspiratie, dat overkomt ons allemaal. Gelukkig kun je altijd op beproefde recepten vertrouwen die hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Ze zijn immers klassiekers geworden, omdat ze gewoon heel erg lekker zijn.
Je kunt er ook een twist aan geven door t 1 of 2 andere ingrediënten toe te voegen. Zo geef je aan die klassieker een compleet andere draai.
Echte publiekslievelingen zijn:
- Steak tartaar is een Frans gerecht dat bestaat uit gehakte biefstuk dat wordt aangemaakt met kappertjes, ei en andere smaakstoffen. De zachte frisse smaken maken het tot een ideaal begin van een heerlijke maaltijd.
- Vitello Tonnato bestaat uit dunne plakjes kalfsvlees met een tonijnsaus. De combinatie van kalf met tonijn maakt dit tot een super interessant voorgerecht.
- Salade Caprese is een lekkere frisse salade met mozzarella, tomaat en basilicum. Altijd lekker om de maaltijd mee te beginnen. Deze salade is ook nog eens doodeenvoudig om te maken.
- Salade Niçoise is een van de bekendste salades en een gerecht waar je altijd mee scoort en waar je eindeloos mee kunt variëren.
- Gazpacho is het ultieme voorgerecht op die warme zomerse dagen. Lekker fris en een beetje pittig.
- Carpaccio van biet met geitenkaas. Na het zoete van de rode biet en het pittige van de geitenkaas wil je alleen maar meer.
- Sushi wordt weliswaar vaak als volledige maaltijd gegeten, maar een paar stukjes als voorgerecht… daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Sushi is licht van smaak is zeer geschikt om de maaltijd mee te beginnen.
DEEL JE CREATIES!
En? Weet je al welk voorgerecht je gaat maken vandaag? Deel je gerecht met ons en andere foodies! Post je voorgerecht op Instagram met de hashtag #wijnspijsrecept en tag ons @wijnspijs!
Nog geen keuze gemaakt? Klik op wat eten we vandaag, om alle recepten op het WijnSpijs Magazine te bekijken. Er zit zeker ook iets voor jou bij!