Wafels zijn luchtig, knapperig en vullen je huis met een onweerstaanbare geur. Lang leve de wafel dus!

Met dit heerlijke recept maak je originele Belgische wafels in je eigen keuken. Nadat je deze wafels hebt gemaakt zul je die slappe dingen uit de supermarkt voortaan zien als een belediging voor je smaakpapillen. Lees hier hoe je wafels moet bakken, met of zonder wafelijzer!

Wafels

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: OntbijtKeuken: Belgisch
Portie

8

Wafels
Bereidingstijd

20

minuten

Je kan je wafels precies zo beleggen zoals jij ze het lekkerst vind. Wafels hoeven niet altijd zoet te zijn. Mix bijvoorbeeld eens wat kaas, kruiden, tomaat en peper door het beslag, dan heb je een heerlijke hartige wafel.

Toch liever zoet? Dan kan je helemaal los gaan met de toppings. Beleg je wafel bijvoorbeeld met ijs, fruit en gesmolten chocolade, of maak een appeltaartwafel door er appelstroop en kaneel op te doen. Ook noten zoals pecannoten of macademia’s zijn heerlijk als beleg. Stamp ze fijn in kleine stukjes en strooi ze over een wafel met nutella. Jum!

Ingrediënten

  • 275 gram bloem

  • 1 el bakpoeder

  • 3 el suiker

  • 1/2 tl zout

  • 1 tl kaneel

  • 2 eieren

  • 120 ml rijstolie

  • 400 ml melk

  • 1 tl vanille-extract

  • Poedersuiker naar smaak

  • 1 el appelstroop (voor de liefhebber)

Bereiding

  • Pak je wafelijzer erbij (of je tosti-ijzer met wafelvormen) en wrijf ze in met een beetje olie. Gebruik hiervoor een stukje keukenpapier of een spray. Zet het ijzer aan zodat deze op temperatuur kan komen.
  • Neem een grote beslagkom en doe hierin de bloem, bakpoeder, suiker, zout en kaneel. Mix door elkaar. Pak twee kommen. Breek de eitjes en scheid de dooiers van het eiwit. Het is de bedoeling dat de eiwitten in het ene kommetje terecht komen en de dooiers in het andere. Klop het eiwit met een garde. Blijf kloppen tot het eiwit begint te schuimen en er zich stevige puntjes vormen. Zet eventjes apart.
  • Neem nóg een beslagkom. Doe hierin de eierdooiers, de olie, de melk en het vanille-extract. Klop deze ingrediënten goed door elkaar. Voeg dit mengsel toe aan de beslagkom waar de bloem in staat te rusten. Meng ook deze ingrediënten weer door elkaar.
  • Als er een mooi beslag is ontstaan, voeg je de geklopte eiwitten toe. Doe dit voorzichtig, zo blijft het eiwit lekker luchtig. Roer de eiwitten door het beslag, een paar keer roeren is genoeg. Het wafelbeslag is nu klaar. Hoogste tijd om met het wafelijzer aan de slag te gaan!
  • Wafels maken mét wafelijzer
  • Een mooie richtlijn is een baktijd van 2 minuten, maar maak voor de zekerheid eerst een ‘testwafel’. De lekkerste wafels zijn goudbruin en knapperig van buiten en tegelijkertijd zacht van binnen. Je kan ook letten op de stoom uit je wafelijzer: als er geen waterdamp meer uit het ijzertje ontsnapt, kun je ervan uitgaan dat de wafel klaar is. Pas trouwens goed op dat je het deksel van het ijzer niet te vroeg open doet, want zo kun je de wafels uit elkaar trekken.
  • Als de wafels klaar zijn, bestrooi je die met wat poedersuiker. Of schep een eetlepel dikke rinse appelstroop op je wafeltje! 
  • Wafels maken zónder wafelijzer
  • Geloof het of niet, je kunt écht wafels maken zonder wafelijzer. Het enige wat je nodig hebt, is een grillpan. Met zijn geribbelde bodem zorgt de grillpan voor hetzelfde effect als het wafelijzer: een knapperige wafel die van binnen luchtig is gebleven. Wat je verder nog nodig hebt? Wat boter of olie om de pan mee in te vetten, een spatel en wafelbeslag.

    Zet de grillpan op hoog vuur. Zodra deze heet genoeg is smelt je een klontje boter. Schenk met een soeplepel een portie beslag in de pan. Je wafeltje wordt in de grillpan misschien niet helemaal perfect rond, maar dat is niet erg. Zet het fornuis op middelhoog vuur. Dit is een belangrijke stap. Je wafels worden hier mooi knapperig van.
  • Zodra de onderste rand er droog uitziet en de bovenkant begint te bubbelen, is de wafel klaar om omgedraaid te worden. Neem de spatel en draai je wafel om. Als je voor extra mooie wafels gaat, probeer je de wafel zo te draaien dat de lijnen van de grillpan aan elke kant gelijk met elkaar lopen. Druk met de spatel op de gare kant van het wafeltje, zodat de andere kant mooi knapperig wordt. Klaar is je wafel!

Lekker op je wafels...

  • Opgeklopte slagroom met verse aardbeitjes.
  • Een bolletje vanille-ijs met stukjes banaan en chocoladesaus.
  • Pistache-sorbetijs met amandelschijfjes en walnoten.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wafels maken

Weetjes over wafels

Volgens het woordenboek bestaat het woord wafel al sinds 1450. Dat wil zeggen dat de boeren, burgers en buitenlui van de late middeleeuwen al wafels zaten te smikkelen. Als een recept zo oud en zo beproefd is, dan is dat natuurlijk niet voor niets.

Wafels zijn er in alle soorten en maten, maar in dit recept kun je de meest bekende variant vinden: de Brusselse wafel. Dit zoete hapje moet je niet verwarren met de Luikse wafel! Daar zijn namelijk suikerkristallen in verwerkt en deze variant wordt daarom zonder beleg gegeten. De Brusselse wafel uit dit recept kun je rijkelijk bestrooien met poedersuiker of jam. 

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •  •  •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten