Waldorfsalade een klassieker natuurlijk!

De man die alom werd geroemd voor deze iconische salade - Oscar Tschirky, die lange tijd maître d'hôtel van het Waldorf Astoria was aan het begin van de 20e eeuw - achtte het nodig om het volgende op te nemen in de uiterst specifieke instructie van het originele recept voor waldorfsalade, dat slechts drie zinnen lang is.

'Pas op dat je de appelpitjes niet meeroert.'

Oscar Tschirky, uitvinder van de waldorfsalade -

Waldorfsalade met kip

0 van 0 Beoordelingen
Recipe by Alice Zaslavsky Gerecht: BijgerechtDifficulty: makkelijk
Bijgerecht

4

porties
Bereidingstijd

20

minuten

Ik heb Oscars' tip nog eens overwogen en de appel er maar helemaal uitgelaten. De appelachtige vorm en de zoetheid van de koolrabi passen naadloos in Oscars klassieke combo, die van oorsprong bestond uit appel-selderij-mayo, maar die sindsdien talloze variaties heeft ondergaan (waarschijnlijk omdat het recept zo vaag is, afgezien van de appelpitjes) - inclusief de toevoeging van walnoten die ik volstrekt verplicht acht, aangezien zowel selderij en koolrabi dol zijn op noot.

Ingrediënten

  • 2 el krenten

  • 1 sjalot, gesnipperd

  • 60 ml witte wijnazijn of chardonnayazijn

  • 60 ml olijfolie

  • 115 gr walnoten, geroosterd en gehakt

  • 1 paarse koolrabi, bewaar kleine bladeren

  • 1 bleekselderijhart, bewaar kleine bladeren

  • 1 Conference peer, dun gesneden

  • 100 gr blauwe of witte druiven, aal- of kruisbessen, grote gehalveerd

  • 1 bosje bieslook, in stukken van 3 cm

  • 125 gr mayonaise

  • 1 citroen, het sap

Bereiding

  • Doe de krenten en sjalot in een kom, giet de azijn erover en zet 5 minuten opzij om te marineren.
  • Roer de olijfolie en de helft van de walnoten erdoor, breng op smaak met peper en zout.
  • Was de bladeren van de koolrabi en bleekselderij (de lichtgroene zachte exemplaren) en zet ze opzij. Snijd de koolrabi in dunne reepjes. Snijd de bleekselderij in dunne boogjes en bewaar beide zo lang in een kom met ijswater.
  • Giet de koolrabi en de bleekselderij af en meng voorzichtig de peer erdoor. Roer wat van de walnootvinaigrette erdoor en schik de salade op een serveerschaal.
  • Besprenkel de waldorfsalade met de overgebleven vinaigrette en garneer met de druiven, bieslook, bleekselderij-, koolrabibladeren, en de overgebleven walnoten.
  • Meng de mayonaise en het citroensap goed, sprenkel over de waldorfsalade en serveer meteen.

Tips

  • Tip - Koolrabi is een seizoengroenten, maar als je je in de zomer niet kunt bedwingen, maar geen koolrabi kunt krijgen, gebruik dan wat extra selderij en peer of appel in je waldorfsalade.
  • Maak dit recept voor waldorfsalade nog lekkerder door er gepocheerd of gerookte kip aan toe te voegen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Een Ode Aan Groenten van Alice Zaslavsky

Alice Zaslavsky geeft in haar Ode Aan Groenten bijzondere recepten en een heleboel tips. De recepten zijn klassiek met een knipoog, zoals deze waldorfsalade, fattoush, of haar Indiase dahl. Maar soms ook totaal onverwacht en heel bijzonder, zoals haar caesersalad met bimi.

Elke groenten krijgt een eigen pagina met bewaar, kook, combineer en serveertips. Bijzonder leerzaam. En grappig.

"Koolrabi is voor de kruisbloemfamilie wat Kim is voor de Kardashians: meer natuurlijke glamour dan de rest van de familie en vooral bekend vanwege de onderkant."

- Alice Zaslavsky -

Een ode aan groenten

  • Auteur Alice Zaslavsky
  • Uitgever Good Cook
  • ISBN 9789461432506
  • 488 pagina's

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

 •  •  •

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten