Wat is een Slowcooker, hoe werkt het & wat maak je er mee

Een pan die voor je kookt terwijl je niet thuis bent? Maak kennis met de slowcooker!

Lees in dit artikel hoe je een slowcooker gebruikt! Want het lijkt wel magie, zo’n slowcooker: je doet alle ingrediënten in een pan, gaat je werkdag tegemoet en wanneer je weer thuis komt staat er een heerlijk maaltijd op je te wachten. Dat is nog eens snel aan tafel! 

Wat gaat er schuil achter dit keukenapparaat? Hoe werkt een slowcooker? Lees hier hoe je heel gemakkelijk geweldige gerechten op tafel zet.

Slowcooker gerecht

Wat is een slowcooker?

We noemen het dan wel een slowcooker, maar deze elektrische pan gaat ook onder de naam “Crock Pot” door het leven. 

Crock Pot is de naam van het eerste merk dat slowcookers is gaan produceren. Door de populariteit van deze bijzondere pan is men simpelweg de twee termen door elkaar gaan gebruiken. Bedankt Paarshuis voor de tip! 😉

Elke Crock Pot is dus een slowcooker, maar niet elke slowcooker is een Crock Pot. Laat je daar niet al te erg door verwarren: er zijn tegenwoordig veel verschillende merken die slowcookers aanbieden. Keuze genoeg!

Als je er nog nooit eerder een hebt gezien, doet een slowcooker je qua uiterlijk misschien denken aan een rijstkoker. Rijst is een van de vele etenswaren die de slowcooker bereidt, maar dit keukenapparaat werkt toch een stukje anders. Bovendien maakt je er lang niet alleen rijst mee klaar! 

Hoe doet ‘ie dat toch?

slowcooker-groenten

Hoe werkt een slowcooker?

De basis van een slowcooker is best simpel. De naam verklapt het al: het voedsel wordt langzaam gegaard. Afhankelijk van de stand die je gebruikt duurt dat 6-8 uur. Maar de ene slowcooker is de ander niet, verschillende modellen hebben elk hun eigen trucs.

Slowcooker met 2 standen

De klassieke slowcooker heeft twee standen: “low” en “high”. Veel simpeler kan de bediening van een apparaat eigenlijk niet zijn. Op de stand neemt de slowcooker zijn tijd en zal het koken ongeveer 8 uur duren. De stand “high” zet iets meer vaart achter het werk en neemt ongeveer 6 uur in beslag. 

Digitale slowcooker met timer

Ook de slowcooker gaat met de tijd mee. Tegenwoordig vind je ze dus ook met een digitale timer. Het apparaat zal niet opeens je maaltijd in een half uur klaar hebben. Het is tenslotte een slowcooker. Maar met de timer stel je wel het kookproces van de pan af. 

Je stelt tot op de minuut af wanneer de slowcooker start, en dus ook wanneer hij klaar is. Bijvoorbeeld wanneer je de oprit op komt rijden! Handig! 

Het eten voorbereiden

Een elektrische pan die ook het vlees en groenten snijdt, is helaas nog niet uitgevonden. Het voorbereidende werk zullen je tot die tijd zelf moeten doen.

Dat betekent dus het vlees snijden, kruiden en marineren. Hetzelfde geldt voor de groenten en alles wat er nog meer in de slowcooker gaat. De slowcooker bereidt het voedsel door middel van een kookproces. Doe er dus wat water bij.

Voor beginners zijn hier nog wat extra tips:

  • Voeg niet té veel vocht toe aan de ingrediënten. Ze hoeven niet volledig onder het waterpeil te liggen. In groente en vlees zit van zichzelf ook al flink wat vocht. Wanneer je een ‘normaal’ recept maakt in de slowcooker, kun je ongeveer een kwart van de hoeveelheid toe te voegen vocht gebruiken. 
  • Wil je vlees extra ‘juicy’ krijgen? Schroei het dan even dicht voor het in de slowcooker gaat. 
  • Bonen en peulvruchten kun je alleen voorgekookt gebruiken.
  • Voeg producten die kort garen zoals vis pas aan het eind.

Wat kun je eigenlijk allemaal in een slowcooker stoppen?

Het meest voor de hand liggende slowcooker voedsel is een stoofgerecht. Toevallig ook mijn favoriete gerechten! Check deze video voor meer slowcooker recepten en inspiratie! 

Naast stoofjes, kun je de slowcooker ook goed gebruiken voor hele kip, kippenpoten, pastasauzen, soepen en andere slow cooked gerechten. 

Vlees en vleesvervangers

Om vlees extra sappig te houden, heb je net al een handige tip gekregen. Even aanbakken dus. Stoofvlees en dingen als pulled pork & pulled chicken lijken wel gemaakt voor de slowcooker. 

Maar ook vegetariërs en vegans hebben baat bij een slowcooker. Bijvoorbeeld tofu en tempeh doen het ook heel goed in de slowcooker! 

slowcooker gerechten

Groente

Ook voor lekkere groente kan je bij de slowcooker terecht, maar wel met een kanttekening. De smaken blijven wel behouden, maar de vitamines kunnen door het lange kookproces verloren gaan. Dit los je simpel op door de groenten van te voren kort te blancheren.

Soep

Zelfgemaakte soep behoort ook tot de mogelijkheden! Volg het normale recept en zet de pan aan. Op een slowcooker zit altijd een deksel, dus er verdampt geen vocht tijdens het koken. Houd hier rekening mee wanneer je het water toevoegt.

De slowcooker is supermakkelijk!

 

Niet lang in de keuken staan, maar bij thuiskomst wél meteen kunnen genieten van een lekkere homemade maaltijd is dus geen droom! Heb jij al een slowcooker thuis? Zo ja: laat ons je favoriete recepten weten in de reacties! 

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag