Lieve Leonie,

Mijn wijnvrienden drinken regelmatig G&T als we uitgaan. Ikzelf heb deze hype een beetje aan mijzelf voorbij laten gaan, totdat er een dienblad met verschillende Gin-Tonics aangereikt werd… ik besloot er eentje te testen. Verrukkelijk! Je begrijpt, het is er niet bij eentje gebleven. 😀

Mijn vrienden discussiëren of een gin bloemig, citrusachtig of kruidig is. Ook proberen ze indruk op elkaar te maken, door tijdens een etentje uit te pakken met een nieuw en nog onbekend premium merk Gin.

Mijn vraag is simpel; hoe wordt Gin eigenlijk gemaakt? En hoe weet ik de kwaliteit in te schatten van een lokaal merk?

GIN en TONIC, wie kent het niet! De Gin Tonic mix figureerde al in 1958 in het James Bondverhaal Dr. No! (Ook al werd het nooit zo beroemd als de legendarische vodka-martini – shaken, not stirred – van dezelfde held).

Gin, Jenever en Jeneverbessen

Gin (Jenever) is een neutraal basisdistillaat dat gearomatiseerd is met ingrediënten van plantaardige herkomst. Om Gin te mogen heten, MOETEN jeneverbessen de belangrijkste smaakmaker zijn. Er kunnen ook andere smaakstoffen worden toegevoegd. Het meest gebruikt worden korianderzaad, engelwortel en citrusvruchtenschil.

Smaak maken

Veel distillaten worden gemaakt door smaakstoffen toe te voegen aan een neutraal basisdistillaat met  95-96 % alcohol. Deze smaken kunnen op 2 manieren aan Gin worden toegevoegd.

1. Herdistillatie

Herdistillatie, smaken toevoegen aan de Gin door het basisdistillaat opnieuw te distilleren samen met de ingrediënten.

2. Extracten 

Extracten, smaken toevoegen aan de Gin door kunstmatige smaakstoffen aan het basisdistillaat toe te voegen.

Hierin ligt ook de kwaliteit verborgen. Door middel van herdistillatie ontstaat een Gin van hoge kwaliteit, met sterke en lang aanhoudende smaken. Dit staat echter niet op het etiket vermeld. Je slijter zou dit wel moeten weten!
Bij de productie van goedkope gin worden smaken toegevoegd in de vorm van extracten.