Mokum, Damsko, Masterdam, de hoofdstad. Amsterdam!

Volgens Johnny Jordaan is het mooier dan Parijs.

‘De stad waar alles kan!’, zong Maggie macNeal.

Een ding staat vast; Amsterdam is een van de leukste, meest diverse steden van de wereld. Lunchen, bootjevaren? Kunst, cultuur en muziek?  Of toch ergens zitten en Amsterdam aan je voorbij zien trekken? 

Hoe dan ook, je voelt je hier meteen thuis.

Wat te doen in Amsterdam

Er is hier zoveel te doen en te zien, dus waar te beginnen? Er zijn talloze lijstjes te vinden over wat er in Amsterdam te beleven valt. In alle talen, voor elke leeftijd. Door al die informatie zie je door de bomen het bos niet meer.

De geijkte bezoekjes aan het Rijksmuseum of het Anne Frank Huis laat ik even achterwege (maar bezoek ze vooral!). We gaan ons concentreren op wat leuke tips om te doen die niet al in elk lijstje staan.

Tips van insiders en locals dus!

Onderdoorgang

1. De Vergulden Eenhoorn

De vergulden eenhoorn

Amsterdam Oost  heeft een rijke historie en veel bijzondere gebouwen.

De Vergulden Eenhoorn is daar een van. Het is een rijksmonument uit 1702, een boerderij, dat door een paar handige jongens is omgetoverd tot een horecagelegenheid. Tegenwoordig is het een restaurant, bar, en sinds vorig jaar ook hotel. 
De Vergulden Eenhoorn heeft een oogstrelend mooie tuin, die je in de lente en zomer in zuid Frankrijk doet wanen!

Binnen kan gegeten of geborreld worden in de fraai verbouwde hoeve.
De idyllische buitenruimte bestaat uit drie gedeeltes: 

  • Het gazon. Ga in een van de retro strandstoelen (denk Scheveningen omstreeks 1850) zitten of gewoon op het gras. 
  • Het terras. Hier word je bediend. Heerlijk van je wijntje genieten aan een van de keurige tafeltjes onder een parasol.
  • Het terras achter. Ben je met een groep? Dan kun je hier overdekt en toch buiten zitten. Aan een van de robuuste tafels van de rust genieten of een potje jeu de boule spelen.

2. De Javastraat

Vintage en Turkse bakkers

Turks Brood

Deze lange winkelstraat is er een van de vele in Amsterdam. Het zit in de Indische buurt, eveneens in Oost. Wat deze straat bijzonder maakt is de diversiteit.

Van Marokkaanse slagers tot Indiase supermarktjes tot hippe koffiezaakjes tot Turkse bakkers tot boekenboetieks. Je vindt er vegan fast food en alles voor op je balkon.

Tot zo’n 10 jaar geleden zag de Indische buurt er anders uit. Er waren voornamelijk dubieuze belwinkels en shoarmazaken te vinden. Toen de wet Bibob in treding werd gesteld werden er heel wat zaken gesloten op last van de burgemeester. De grimmige sfeer in de straat verdween al snel. Zeker nadat de panden werden opgeknapt.

Nu zijn de oude gevels terug en is de samenstelling van de buurt veranderd.

Je kan in Amsterdam ‘shop till you drop’. In de Kalverstraat, Haarlemmerstraat of Negen Straatjes. Elke straat heeft weer zijn eigen karakter.

De Javastraat voelt net wat ‘rauwer’aan. Hip met een vleugje volks, zeg maar.

Jonge creatieven en de oorspronkelijke bewoners leven gezellig samen in Oost en vullen elkaar aan!

'In Amsterdam, Amsterdam, is van alles aan de gang'

Maggie MacNeal

3. WijnSpijs Wandeling

WijnSpijs Wandeling

Deze kunnen we natuurlijk niet overslaan! Ontdek de culinaire pareltjes van onze hoofdstad tijdens de WijnSpijs Wandeling. 

De meeste wandelingen worden georganiseerd op zondagmiddag van 12:00 uur tot 17:00 uur. Je bezoekt zes restaurants die middag. Hier kun je genieten van zorgvuldig uitgezochte wijnspijs combinaties.

Bestel kaarten op onze site.

4. Thuis aan de Amstel

Wijn op tafel

Nog zo’n bijzondere plek. Eigenlijk heet het ‘t Huis aan de Amstel. In dit prachtige pand woonde ooit de directeur van de Zuidergasfabriek met zijn gezin.

Je zou het huis het best kunnen beschrijven als een kruising tussen statig en Villa Kakelbont. Het ligt (duh) aan de rivier de Amstel.

Het uitzicht is fenomenaal! Je kijkt uit op oude bomen in de romantische tuin, de rivier en de hoge torens van o.a. de Rembrandttoren.

De menukaart is ‘artistiek culinair’ en er zijn exposities. Op zondag zijn er live jazzoptredens en in de zomermaanden worden er in het weekend allerlei evenementen georganiseerd.

Ik zit er regelmatig met mijn peutertje en/of vrienden. Stel je voor: je zit met een goed glas wijn in een tuin met lampionnen. Met een heuse jazz-zangeres op vijf meter afstand. Fijn, toch!

Thuis aan de Amstel

"Een goed glas wijn in een tuin met lampionnen en een heuse jazz-zangeres."

5. NDSM

Ateliers en loodsen

NDSM

Noord is volgens veel mensen de hipste buurt van Amsterdam. Althans, sinds een paar jaar.

Noord was lange tijd, eeuwenlang zelfs, een apart hoofdstuk in de geschiedenis van de stad. In de middeleeuwen hing men er ter dood veroordeelden aan de galg, als afschrikmiddel. Tot 1795 hingen er lijken op het Galgenveld, gek idee toch?

Dat is nu wel anders. De gemeente besloot veel meer in Noord te bouwen en daardoor is dit stadsdeel nu zo bijzonder. Oude dijkshuisjes en hoge, moderne woontorens wisselen elkaar af.

Het NDSM-terrein (Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij) is een bezoekje waard.
Het terrein werd, nadat er geen schepen meer werden gemaakt, overgenomen. Eerst door krakers, stadsnomaden en vrijbuiters. De kunstenaars volgden snel.

Stap op het (gratis) pontje bij het Centraal Station richting de NDSM en je bent meteen op vakantie!

Na een leuke vaartocht van 15 minuten ben je er. Bezoek vooral de voormalige NDSM-loods, ook wel kunststad genoemd. Hier hebben tientallen kunstenaars en creatieve bureaus een werkplek.

Zin in een hapje? Bij het pontje tref je de IJkantine, een grote ruimte met goede bediening en een fijne kaart. Schijnt de zon? Dan raad ik eerder Pllek of Noorderlicht aan vanwege het adembenemende uitzicht. In de zomer maakt Pllek een kampvuurtje op hun strand. Noorderlicht zet de barbecue aan. 

Alsof het niet genoeg is, wordt er maandelijks een enorme vlooienmarkt georganiseerd op de NDSM. 

Op de fiets tingelingeling, op de fiets. Ga je heerlijk en ‘t kost bijna niets​.

6. Op de fiets

Fietsen door Amsterdam

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar bekijk Amsterdam eens zoals de meeste Amsterdammers dat doen. Vanaf een oer-Hollandse fiets!

Het leuke van fietsen door Amsterdam is simpelweg dat je op plekjes komt waar je anders niet komt. Je komt ook verder dan dat je te voet zou doen.

De wind in de haren, de geuren, de geluiden. Als je op de fiets door de stad zweeft, over de grachten, de Blauwbrug over, richting Oost.

Fiets je verder door tot het Flevopark? Of zelfs richting Ijburg? Dan neem je op Blijburg een frisse duik of een kopje koffie.

Of fiets je de andere kant op langs het Ij en door het Westerpark richting West?

Ga dan eens langs bij de Buurtboerderij Ons Genoegen. Prachtige boerderij waar professionele begeleiders met mensen met een psychologische uitdaging werken.

Verscholen in het groen, kun je daar koffie en thee (1 euro) of een bitterbal en een biertje nuttigen. Symphatiek initiatief, en hartje zomer is het zo groen en weelderig daar…

En als je pas echt de natuur in wilt, fiets dan naar richting het noorden, naar ‘t Twiske of Durgerdam.

Of fiets zuidwaarts naar de Gaasperplas of het Amsterdamse Bos.

Dus neem vooral je fiets mee of huur er een.

Kijk je wel uit voor al die trams?

Ruige zeebonken en vrouwen van plezier op straat. Apen met vlooien in de kroeg. Gezellige boel daar, 300 jaar geleden!

7. Chinatown & de Zeedijk

DunYong

Ooit was de Zeedijk het domein van ruige zeebonken en dames van lichte zeden. Zeevaarders vanuit de hele wereld kwamen hier hun geld verbrassen en genieten van alles wat de stad te bieden had.

Tegenwoordig staat de buurt bekend als Chinatown, en de Zeedijk is de levensader van de buurt.

Er zijn genoeg Chinese en Thaise restaurantjes te vinden. Maar niet uitsluitend. 

Het Hofje van Wijs is hofleverancier van vele soorten koffie en thee. Het zit in een historisch monument uit 1792, op nr 43. Wat deze plek zo bijzonder maakt, is het hofje. Behalve dat dit het enige terras is op de Zeedijk, is het een oase op de drukke Wallen. Er wordt heerlijk gekookt zonder poespas. Modern/klassiek Amsterdams.

Even verderop richting de Nieuwmarkt, bij Dun Yong, vindt je alles wat je nodig hebt om Aziatisch te koken. Chinees, Japans, Koreaans, Indiaas, Indonesisch. De kelderverdieping is ook interessant. Daar vind je allerlei interessante koksmessen, pannen en gadgets.

Bijna aan het eind, de andere kant op richting het Centraal Station, zit In ‘t Aepjen. Er bestaan meerdere theoriën over de oorsprong van de naam. De leukste is wel dat zeevaarders hier logeerden (het was eeuwen geleden een herberg/bordeel). Als ze er iets aan overhielden was het duidelijk dat ze ‘in de aap gelogeerd’ hadden/waren.

Een ander verhaal is dat je last van vlooien kreeg door de loslopende aapjes die zeevaarder meenamen van hun verre reizen.

Zeedijk

8. Het Nieuwe Diep

zwaan

Verscholen in het Flevopark, aan een zwanenmeer, zit distilleerderij ‘t Nieuwe Diep. Dit is een goedbewaard geheim, want zelfs weinig Amsterdammers kennen het. Er worden huisgestookte jenevers in heel veel smaken verkocht. En verder is het worst en kaas, dus lekker makkelijk.

Bij lekker weer is het een plaatje. Als je geluk hebt, kun je de zwanen zien (en vooral horen) opstijgen vanaf het terras.

Tip: Er staat vaak een lange rij buiten bij het bestelluikje. Loop gewoon naar binnen en bestel aan de bar, veel sneller! Niet doorvertellen hoor  😉

9. Bijzondere plekken

Kerkhof

Say what? Een kerkhof? Tja, deze tip zul je niet snel aantreffen in een VVV-folder maar het is echt een goeie. Als je houdt van wandelen in mooie parken en van rust, bezoek dan eens een kerkhof. En dan bedoelen we niet zomaar een kerkhof.

Huis te Vraag is een goede optie. Een kerkhof met een lange geschiedenis. Ooit een middeleeuws inlichtingenpunt voor verdwaalde reizigers, daarna een herberg. Vanaf 1890 een begraafplaats.

Je kan een oude begraafplaats ook zien als een prachtige, rustige (uiteraard) plek zien om een rondje te lopen.

Zorgvlied ligt aan de rivier de Amstel op weg naar Ouderkerk en staat bekend als begraafplaats voor bekende en de meer gefortuneerde Amsterdammers.

Als je je hoofd wilt leegmaken of zomaar een wandeling wilt maken langs oude bomen en mooie grafstenen, kan dat hier prima.

10. Spijs van kwaliteit

Bistro

In deze zaken worden de sterren van de hemel gekookt! En met sterren bedoelen we niet Michelin. Er zijn zoveel goede restaurants in Amsterdam dat het bijna onmogelijk is om een lijstje samen te stellen. Maar deze horen er zeker in.
Allemaal jonge, ambitieuze chefs die hun sporen verdiend hebben in andere restaurants. Als de kokkies er eten, weet je dat het goed zit!

Scheepskameel

Scheepskameel 

Op het Marineterrein openden de mannen van Rijssel (de populaire rotisserie waar je ver van tevoren moet reserveren) dit toegankelijke restaurant. Hier wordt licht en modern gekookt op een niet alledaagse plek. De capabele sommelier geeft advies en ze hebben een wijnkaart met uitsluitend Duitse wijnen. Verrassend frisse witte wijnen.

La Fiorita

La Fiorita 

Deze relatieve nieuwkomer zit midden in de Jordaan, waar ooit een slagerij zat, en daarna lange tijd restaurant Burger’s Patio.  Er kan gekozen worden uit een indrukwekkende Italiaanse kaart, maar verwacht geen pizza of spaghetti Bolognese. Hoewel het uit de koker van de mensen van La Perla (beste pizza van Amsterdam) komt.
Het is alsof je een stijlvolle zaak in het Rome van de jaren 50 binnen stapt. Inclusief art deco bar en wit linnen.
La Dolce Vita.

Kaagman & Kortekaas

Kaagman & Kortekaas 

Twee vrienden die besluiten een restaurant te openen om gewoon goed, puur en eerlijk te koken. Dat is gelukt, K&K is inmiddels een paar jaar open en het is altijd druk. De kaart is klassiek, maar getild naar het hier en nu.
Deze gerechten zou je ook in een bistro in Parijs kunnen aantreffen. Kalfszwezerik met pulpo, varkensoor en schuim van knolselderij, marquise de chocolat, nom nom nom…

Choux

Choux 

Van buiten niet te missen, met z’n matte, knalrode gevel. Op een vreemd overgebleven rafelrandje en toch zeer centraal gelegen, op loopafstand van het Centraal Station. Hier spelen groenten de hoofdrol, al is Choux geen veganistisch restaurant.
Er wordt net zoals bij BAK (ook een aanrader) modern gekookt met vlees, vis en groente. Verschil is dat groente niet als bijgerecht wordt gezien. De wijnkaart bestaat uit allemaal natuurwijnen die zorgvuldig zijn uitgekozen.

La Vallade

La Vallade 

Al decennia lang een favoriet bij foodies. Van binnen en buiten een knusse, Franse sfeer. Qua menu wordt hier het ‘table d’hôte’ principe gehanteerd.
Eten wat de pot schaft dus.
Er wordt met verschillende chefs gewerkt die zelf hun menu mogen samenstellen. Je hebt dus niets te kiezen. Maar het is altijd goed, ik spreek uit ervaring.
Aanrader!

11. Gerommel in de vintage

boeken

Ach, geef het beestje een naam. Rommelmarktvlooienmarkttweedehands of vintage.
Als je het leuk vindt om langs talloze kraampjes te struinen, zit je goed in Amsterdam. Of heb je toch liever dat iemand alvast een selectie maakt en alles netjes ophangt? Dan is een vintagewinkel zoals Episode of Zipper meer iets voor jou.
Er zijn twee vlooienmarkten die echt de moeite waard zijn. Van het Waterlooplein heeft iedereen weleens gehoord.

De andere is de eerder genoemde Ijhallen. In de zomer staan er wel honderden kraampjes. Zowel binnen als buiten. Urenlang kun je hier rondlopen. ‘s Winters gaan de Ijhallen gewoon door. Dan staan de kramen binnen in de grote loods. Voor koek en zopie wordt ook gezorgd.

12. De Plantagebuurt

Artis

Stijlvolle panden uit de 19de eeuw, grote bomen en een algemene sfeer van kunst en cultuur. Zo zou je de Plantagebuurt kunnen omschrijven. In de zomer en winter altijd even mooi. Wie wil hier nou niet wonen?

Ach nou ja, hier doorheen wandelen is ook fijn. Aan bezienswaardigheden ook geen tekort. Het zit op loopafstand van het Waterlooplein, tussen Oost en Centrum.

Een kleine greep:

De Hortus Botanicus, voor als je bijzondere planten wilt zien. De Hortus is ook een populaire trouwlocatie, mocht je plannen in die richting hebben 😉

Artis is de oudste dierentuin van Nederland. Er staan 27 monumentale panden uit de 19de eeuw en een grote hoeveelheid bijzondere bomen. De tuinen worden al sinds het begin (1839) goed bijgehouden. Bovendien kun je natuurlijk naar de panters en pingüins kijken.

Café restaurant De Plantage zit in Artis naast de hoofdingang, maar nog net niet. Dus openbaar toegankelijk. Heerlijke plek om onder de platanen en naast de vogelkooi en flamingovijver een kop koffie te drinken. Je kunt er ook uitstekend eten.

13. Op een dak

dakterras

Yes! Wijn, spijs en uitzicht tegelijk. Al is dit wel iets om te doen op de drogere dagen. Bekijk de stad eens van bovenaf. De ene dakterrasbar is helemaal af en chique, andere rooftopbar meer houtje touwtje, maar daarom niet minder leuk. We hebben er 5 uitgezocht, in verschillende stadsdelen.

14. Boerenmarkten

Boerenmarkt

Een favoriete dagbesteding voor vele Amsterdammers. Zelfgemaakte broden, kazen, worstjes en noem het maar op. De Noordermarkt is de oudste en bekendste en bevindt zich midden in het centrum. Die is elke zaterdag en je kan meteen doorlopen naar de ‘gewone’ markt om de hoek op de Lindengracht.

Je kan ook een Pure Markt bezoeken. Deze worden in het FrankendaelparkAmstelpark en het Amsterdamse Bos gehouden. Het leuke van deze markt is alles eromheen. Live muziek, mensen met een glaasje champagne of speciaalbiertje, draaimolen en poppenkast. Aanrader om met het hele gezin de middag door te brengen! Op verschillende zondagen op een andere plek.

15. Cinema

popcorn

Soms wil je gewoon even naar de film, en daarin is keuze genoeg in Amsterdam.
Vier bioscopen die er uitspringen zijn :

the Movies – Is al een bioscoop sinds 1912, en daarmee de oudste. Van binnen art deco en rood fluweel. Klein maar fijn.

Rialto – Voor de betere art house films. Hier moet je als echte filmsnob zijn. Het wordt gerund door 50 vrijwilligers.

Tuschinski – Alleen al voor het gebouw een bezoek waard. Juweeltje van binnen en buiten.
Niet echt een geheim, aangezien Tuschinski de bekendste bioscoop van Nederland is. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat er pas is gerenoveerd. De mix van art deco en Jugendstil is alsof je the Great Gatsby bent binnengewandeld. Er zijn ook tweezitsbankjes, met schemerlamp. Romantisch hoor.

Eye Filmmuseum – Als je met de trein aankomt, kun je het futuristische Eye al zien.
Bioscoop, museum, filmbibliotheek en restaurant in hetzelfde architectonische hoogstandje. Op het terras kijk je uit over het Ij en Amsterdam.

16. Parken

Vondelpark

Woorden waar we blij van worden! Picknicken in een park met vrienden, geliefden, hummels, kom maar door.

Er is voor ieder wat wils.

Als je in de stemming bent voor een gezellig geborrel met barbecue , het Vondelpark staat altijd ‘aan’. Je moet wel van drukte houden, maar het ligt wel in het centrum.

Het Oosterpark, Noorderpark, Westerpark en Sarphatipark zijn leuk, daar is het een leuke mix van studenten en buurtbewoners.

In het Frankendaelpark en Flevopark vieren mensen hun verjaardagsfeestjes en picknicken tot in de late uurtjes tussen de ooievaars en reigers.

Voor uitgestrekte natuur en ruimte ga je naar het Sloterpark, Diemerpark, Bijlmerweide, Amsterdamse Bos of Gaasperpark.

17. Prinseneiland in de Gouden Reael

Prinseneiland

Poeh hee, dat klinkt deftig! Valt mee hoor.

De Gouden Reael is een wijk, of eigenlijk eiland waar je niet toevallig tegenaan loopt. Eiland klinkt alsof het ver buiten de stad ligt. Niet dus. Prinseneiland, Bickerseiland en Realeneiland liggen iets westelijk van het centrum. Maar je moet wel even zigzaggen. Bruggetje over, straatje in.

Een verborgen paradijs.

Cacao, katoen, zijde, tabak en alles wat uit de Oost werd meegenomen werd hier in pakhuizen opgeslagen. In de vorige eeuw lagen deze (schier)eilandjes er zo verwaarloosd bij dat alleen kunstenaars ze nog wilden bewonen.

Dat was een goede zet. Nu is het zonder twijfel een van de allermooiste stukjes Amsterdam. Als je mooie kiekjes wilt meenemen naar huis, naar de Westelijke eilanden dus.

18. High Tea

high tea

Even zorgeloos genieten van heeeel veel kleine hapjes! Zoet en hartig, kekke quiches. Een high tea, of afternoon tea, is niet meer alleen sandwiches met zalm en komkommer. Er wordt ontzettend uitgepakt om er een waar feestje van te maken. Je kunt huisgemaakte scones en hoogwaardige patisserie verwachten. Soms chique le freak en dan weer in een landelijke omgeving. Leuk om moeders een keer mee naar toe te nemen. Make your pick.

Krasnapolsky

Afternoon Tea, noemen ze het hier. Op niveau genieten van patisserie uit Krasnapolsky’s eigen cake room. Tegenover het Paleis op de Dam, dus een prima uitvalsbasis voor een dagje Amsterdam.

Gartine

Hun unique selling point is dat ze alles maken met spullen uit eigen moestuin! Soep, taart en quiche met zelfgekweekte producten. Gartine zit ook nog eens midden in het centrum.

Majesteit Taart

Hoog ‘girlie’ gehalte bij Majesteit Taart. Als je van pastelkleuren en toefjes houdt, is dit the place to be. In hun bakkerij toveren ze de mooiste taarten en gebakjes tevoorschijn. Met thee en alcoholvrije champagne. Sweet.

The Duchess

Met een beetje fantasie kan je zo de Dowager Countess of Grantham een tafel verderop zien zitten. Dit restaurant doet zijn naam eer aan. Ook in de keuken nemen ze het niveau van de high tea serieus.

Theetuin ‘t Einde

Dit is totaal iets anders! Bij Theetuin ‘t Einde zit je letterlijk tussen de koeien en boerderijen. Het is een flinke fietstocht van Amsterdam naar Zuiderwoude, maar dan heb je ook wat. Sowieso is de fietstocht door landelijk Noord al de moeite waard. Hier ben je mijlenver uit de bewoonde wereld, op een goede manier dan. Mocht je geen zin hebben om weer terug te fietsen dan kan er overnacht worden. Wel op tijd reserveren graag.
Open op zaterdag en zondag.

19. Arty Party

museum

Kunst bekijken in Amsterdam. Waar te beginnen? Er is eigenlijk te veel om overal diep op in te gaan.

Maar wat een leuke tip is: kijk eens wat verder dan de bekende musea. Al blijft het Rijksmuseum een belevenis op zichzelf. Als de kinderen meegaan, dan zijn het Tropenmuseum en Nemo een aanrader.

Ben je toevallig in november in de stad? Ga eens kijken bij de Rijksakademie. Elk jaar zetten de 50 ‘artists in residence’ hun studios open. Wil je op elk ander moment hedendaagse kunst van veelal jonge kunstenaars zien, loop dan eens een galerie binnen. Daar zijn er genoeg van.

Kijk op hun site wanneer er een opening van een expositie is. Dan kan je onder het genot van een (gratis) drankje naar kunst kijken.

Openingen zijn altijd op zaterdag of zondag rond borreltijd en iedereen is welkom. Leuk!

20. Amsterdam en de kinderen

jeugdland

Elke ouder weet dat een stedentrip nooit kan slagen als de kids het niet naar hun zin hebben. Daarom hebben we een aantal ideetjes van insiders voor jullie hier verzameld.

Jeugdland

Een terrein waar de kindertractors her en der staan te wachten. Er zijn hutten en schommels en konijnen en cavia’s. Heuvels en modderpoelen en papa’s en mama’s. Het zit net na het uitgestrekte Flevopark.

Nemo

Wetenschap op een speelse manier uitgelegd. Leuk voor oud en jong omdat je niet alleen kijkt maar zelf mag doen. Het trapsgewijze dak van Nemo kwam al eerder ter sprake. Niet voor niets.

Kinderboerderijen 

Altijd leuk om geitjes te aaien. Stadsdeel Noord is per definitie groen en uitgestrekt. Logisch dat hier de meeste (kinder)boerderijen te vinden zijn.

Theater de Krakeling

Uniek jeugdtheater waar elk Amsterdams kind weleens geweest is. Voorstellingen door en voor kinderen (en jazeker, ook de ouders zijn welkom). De foyer is voor en na de voorstellingen open voor een hapje. Wellicht iets voor een verjaardagsfeestje in de toekomst? Dat kan hier namelijk. Er worden ook regelmatig leuke workshops gegeven.

21. Vuurtoreneiland

vuurtoreneiland

Save the best voor last. Het Vuurtoreneiland is iets uitzonderlijks, men heeft er wel van gehoord maar weinigen zijn er geweest.

Visualiseer dit eens. Je stapt op een oude boot, een historisch Ijveer. Uitgerust met en ingericht als bruine kroeg. De voorpret is in volle gang. Met een groep mensen vaar je richting een verlaten eiland in het Markermeer. Bijzondere flora en fauna om je heen, een fort. En nog een gebouw.

Er brandt licht en er komt rook uit de schoorsteen.

Eten op het Vuurtoreneiland is op z’n minst een avontuur. Er wordt met regionale producten gekookt op open vuur. In de winter zit je knus te dineren bij een open haard. In de zomer waan je je op Vlieland, of noem maar een mooi eiland.

Er is de mogelijkheid om het eiland te verkennen met of zonder gids. Daarna ga je weer terug over het water.

Wauw!

Ik wilde dat ik niet in Amsterdam woonde, dan ging ik erheen met vakantie

K. Schippers

Zin gekregen in een uitstapje naar deze fijne stad?

Vond je dit een nuttig artikel? Laat het ons weten. En sowieso, sharing is caring!

Veel plezier!