Deze watermeloensalade met halloumi is heerlijk verfrissend, zomers en makkelijk om te maken!

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik de inmiddels bekende variant met feta tegenkwam. Dat recept heeft mij verschillende zomers doorgeholpen maar nu is het tijd voor iets anders: watermeloensalade met halloumi!

Lees snel verder voor het recept!

Watermeloensalade met halloumi

0 from 0 votes
Course: Bijgerecht, SaladeCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Halloumi combineert perfect met sappige watermeloen door de bijzondere textuur. Feta is out, halloumi is in!

Ingrediënten

  • 1/2 1/2 grote watermeloen, geschild en in grote stukken gesneden

  • 225 gram 225 halloumi, van goede kwaliteit, in plakjes gesneden

  • Voor de dressing
  • 15 gram 15 pistachenoten

  • 15 gram 15 munt, alleen de blaadjes, plus extra ter garnering

  • zeezoutvlokken

  • 75 ml 75 extra vergine olijfolie

  • sap van ½ biologische citroen

Watermeloensalade in 2 stappen!

  • Stamp voor de dressing de pistachenoten en muntblaadjes en een snuf zout in een vijzel tot een dikke pasta. Giet de olie en het citroensap erbij en roer. . De dressing moet qua structuur lijken op een pesto, maar dan dunner zodat je hem kunt gieten. Proef en voeg zonodig extra citroen of zout toe.
  • Verspreid de watermeloen en halloumi over een grote schaal. Giet er de munt-pistachedressing overheen en maak af met wat verse muntblaadjes.

    Eet smakelijk!

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Hoe vindt je een goede watermeloen? 6 tips van de groenteman!

Een watermeloen aanschaffen is makkelijker gezegd dan gedaan. Als een appel of citroen niet zo lekker is dan ben je niet zoveel kwijt. En hoewel watermeloenen ook niet zo duur zijn, 2,5 kilo eten weggooien vind niemand leuk. En een smaakloze watermeloen wel opeten kan natuurlijk, maar dat wordt héél snel, héél saai. 

Speciaal voor jou heb ik mijn favoriete groenteman om wat tips gevraagd. Zodat je nooit meer met een onrijpe of smaakloze watermeloen thuis hoeft te komen.

watermeloen

6 tips voor het uitkiezen van een watermeloen

  • Hoe zwaarder hoe beter
    Als je kunt kiezen ga dan altijd voor de zwaarste watermeloen. Dit hoeft niet altijd de grootste te zijn. Zolang de watermeloen maar zwaarder is dan andere die ongeveer even groot zijn. Een zwaardere vrucht betekent dat er meer vocht in het vruchtvlees zit. Hoe sappiger het vruchtvlees, hoe verser en lekkerder de watermeloen.
  • Vermijd de glans
    We worden aangetrokken tot glimmende dingen. Zo’n mooie glansende watermeloen ziet er heel verleidelijk uit. Je ziet de instagrampost al voor je. Maar schijn bedriegt. Watermeloenen met een glansende schil zijn vaak nog niet helemaal rijp. Je kunt beter de meloenen met een doffere schil uitzoeken.
  • Kloppen!
    Dit doe je waarschijnlijk al. Ik klopte ook altijd op mijn watermeloenen maar wist eigenlijk niet zo goed waar ik naar op zoek was. Tijdens het kloppen moet je op 2 dingen letten. De watermeloen moet een beetje hol klinken. Een dof geluid betekenen dat de meloen te rijp is en dat het rottingsproces is begonnen. Let er ook op dat de schil goed stevig aanvoelt. Een schil waar je duiken in kan maken kan wijzen op een oude watermeloen.
  • Zoek de gele plek
    Dit is de allerbeste manier om een écht goede watermeloen te ontdekken. Zoals je hierboven ziet hebben sommige watermeloenen ergens een gele plek. Dit is de plek waar de meloen op lag tijdens het rijpen. Als een meloen deze plek mist, dan is hij nog niet goed rijp.
    Het kan ook betekenen dat je met een meloen van lage kwaliteit te maken hebt, die niet zongerijpt is. Zodra je zo’n gele plek vindt, weet je zeker dat je goed zit. 
  • Mooie vorm
    Rond of ovaal, dat maakt niet zoveel uit. Probeer wel een meloen te vinden met een mooie symmetrische vorm. Vreemde knobbels of deuken kan betekenen dat de watermeloen niet overal evenveel bloot is gesteld aan water of zonlicht.
  • Bekijk het steeltje
    Het steeltje bekijken is de laatste manier om te checken of de watermeloen goed rijp is. Deze moet verschrompelt en uitgedroogd zijn. Als het steeltje nog groen is en eruit ziet alsof het net van een plant afkomt dan is de watermeloen, helaas, nog niet rijp.

Salad Days

Salades zijn hartstikke lekker en heel veelzijdig. Ze hebben wel net dat beetje extra nodig om echt bijzonder te zijn. Hiervoor ben je bij Adja Mehmet in goede handen. Met verrassende smaakcombinaties en texturen zijn die echt salades die je iedere dag wilt eten!

Salad Days
  • Salad Days | Salades die je iedere dag wilt eten
  • Adja Mehmet
  • ISBN:9789461432308
  • Good Cook
  • € 20,95

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten