Watermeloensalades zijn heerlijk verfrissend, zomers en makkelijk om te maken. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik de inmiddels bekende variant met feta tegenkwam. Dat recept heeft mij verschillende zomers doorgeholpen maar nu is het tijd voor iets anders. Feta is out, halloumi is in!
Deze zoutige kaas uit Cyprus werkt combineert perfect met sappige watermeloen. Vooral de bijzondere textuur.
Bekijk ook deze heerlijke salade recepten!

Β© Copyright Danique van Kesteren
Het mooie van dit watermeloen salade recept van Adja Mehmet uit haar nieuwe boek Salad Days is dat het lekker puur en simpel is. Dit zijn vaak de lekkerste recepten. En je houdt zo genoeg tijd over om aan de rest van je BBQ of picknick te werken. Zoek je nog wat receptjes?Β
Deze salade valt en staat met een goede rijpe watermeloen. Hoe lekker je de dressing ook maakt, een smaakloze watermeloen is niet te redden. Ga dus langs de jouw groenteboer of de Turkse of Marrokaanse supermarkt voor een groot, smaakvol en sappig exemplaar. Hier heb ik nog wat tips voor je bij het uitzoeken van watermeloen.
Recept | Watermeloensalade met halloumi
Bijgerecht | 4 personen
- Β½ grote watermeloen, geschild en in grote stukken gesneden
- 225 g halloumi, van goede kwaliteit, in dunne plakjesΒ
- 15 g pistachenoten
- 15 g munt, alleen de blaadjes, plus extra ter garnering
- zeezoutvlokken
- 75 ml extra vergine olijfolie
- sap van Β½ biologische citroen
Β
Dit is genoeg dressing voor 2 van deze salades.

Watermeloensalade in 2 stappen!
Stap 1
Stamp voor de dressing de pistachenoten en muntblaadjes en een snuf zout in een vijzel tot een dikke pasta. Giet de olie en het citroensap erbij en roer. . De dressing moet qua structuur lijken op een pesto, maar dan dunner zodat je hem kunt gieten. Proef en voeg zonodig extra citroen of zout toe.
Stap 2
Verspreid de watermeloen en halloumi over een grote schaal. Giet er de munt-pistachedressing overheen en maak af met wat verse muntblaadjes.
Eet smakelijk!
Hoe vindt je een goede watermeloen? 5 tips van een groenteman!

Een watermeloen aanschaffen is makkelijker gezegd dan gedaan. Als een appel of citroen niet zo lekker is dan ben je niet zoveel kwijt. En hoewel watermeloenen ook niet zo duur zijn, 2,5 kilo eten weggooien vind niemand leuk. En een smaakloze watermeloen wel opeten kan natuurlijk, maar dat wordt héél snel, héél saai.Β
Speciaal voor jou heb ik mijn favoriete groenteman om wat tips gevraagd. Zodat je nooit meer met een onrijpe of smaakloze watermeloen thuis hoeft te komen.Β
1. Hoe zwaarder hoe beter
Als je kunt kiezen ga dan altijd voor de zwaarste watermeloen. Dit hoeft niet altijd de grootste te zijn. Zolang de watermeloen maar zwaarder is dan andere die ongeveer even groot zijn. Een zwaardere vrucht betekent dat er meer vocht in het vruchtvlees zit. Hoe sappiger het vruchtvlees, hoe verser en lekkerder de watermeloen.Β
2. Vermijd de glans
3. Kloppen!
Dit doe je waarschijnlijk al. Ik klopte ook altijd op mijn watermeloenen maar wist eigenlijk niet zo goed waar ik naar op zoek was. Tijdens het kloppen moet je op 2 dingen letten. De watermeloen moet een beetje hol klinken. Een dof geluid betekenen dat de meloen te rijp is en dat het rottingsproces is begonnen. Let er ook op dat de schil goed stevig aanvoelt. Een schil waar je duiken in kan maken kan wijzen op een oude watermeloen.Β
Β

4. Zoek de gele plek
Het kan ook betekenen dat je met een meloen van lage kwaliteit te maken hebt, die niet zongerijpt is. Zodra je zo’n gele plek vindt, weet je zeker dat je goed zit.Β
5. Mooie vorm
6. Bekijk het steeltje
Het steeltje bekijken is de laatste manier om te checken of de watermeloen goed rijp is. Deze moet verschrompelt en uitgedroogd zijn. Als het steeltje nog groen is en eruit ziet alsof het net van een plant afkomt dan is de watermeloen, helaas, nog niet rijp.Β
Β

Salad Days
Salades zijn hartstikke lekker en heel veelzijdig. Ze hebben wel net dat beetje extra nodig om echt bijzonder te zijn. Hiervoor ben je bij Adja Mehmet in goede handen. Met verrassende smaakcombinaties en texturen zijn die echt salades die je iedere dag wilt eten!
Salad Days | Salades die je iedere dag wilt eten
Adja Mehmet
ISBN:9789461432308
Good Cook
β¬ 20,95
