Watermeloensalade met halloumi | Makkelijk, verfrissend en altijd populair [recept]

Roy Seignette
Roy Seignette

Watermeloensalades zijn heerlijk verfrissend, zomers en makkelijk om te maken. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik de inmiddels bekende variant met feta tegenkwam. Dat recept heeft mij verschillende zomers doorgeholpen maar nu is het tijd voor iets anders. Feta is out, halloumi is in!

Deze zoutige kaas uit Cyprus werkt combineert perfect met sappige watermeloen. Vooral de bijzondere textuur. 

Bekijk ook deze heerlijke salade recepten!

Watermeloensalade

Het mooie van dit watermeloen salade recept van Adja Mehmet uit haar nieuwe boek Salad Days is dat het lekker puur en simpel is. Dit zijn vaak de lekkerste recepten. En je houdt zo genoeg tijd over om aan de rest van je BBQ of picknick te werken. Zoek je nog wat receptjes

Deze salade valt en staat met een goede rijpe watermeloen. Hoe lekker je de dressing ook maakt, een smaakloze watermeloen is niet te redden. Ga dus langs de jouw groenteboer of de Turkse of Marrokaanse supermarkt voor een groot, smaakvol en sappig exemplaar. Hier heb ik nog wat tips voor je bij het uitzoeken van watermeloen.

Recept | Watermeloensalade met halloumi

Bijgerecht | 4 personen
Ingrediënten
 • ½ grote watermeloen, geschild en in grote stukken gesneden
 • 225 g halloumi, van goede kwaliteit, in dunne plakjes 
Voor de dressing
 • 15 g pistachenoten
 • 15 g munt, alleen de blaadjes, plus extra ter garnering
 • zeezoutvlokken
 • 75 ml extra vergine olijfolie
 • sap van ½ biologische citroen

 

Dit is genoeg dressing voor 2 van deze salades.

Watermeloen recept

Watermeloensalade in 2 stappen!

Stap 1

Stamp voor de dressing de pistachenoten en muntblaadjes en een snuf zout in een vijzel tot een dikke pasta. Giet de olie en het citroensap erbij en roer. . De dressing moet qua structuur lijken op een pesto, maar dan dunner zodat je hem kunt gieten. Proef en voeg zonodig extra citroen of zout toe.

Stap 2

Verspreid de watermeloen en halloumi over een grote schaal. Giet er de munt-pistachedressing overheen en maak af met wat verse muntblaadjes.

Eet smakelijk!

Hoe vindt je een goede watermeloen? 5 tips van een groenteman!

Watermeloensalade tips

Een watermeloen aanschaffen is makkelijker gezegd dan gedaan. Als een appel of citroen niet zo lekker is dan ben je niet zoveel kwijt. En hoewel watermeloenen ook niet zo duur zijn, 2,5 kilo eten weggooien vind niemand leuk. En een smaakloze watermeloen wel opeten kan natuurlijk, maar dat wordt héél snel, héél saai. 

Speciaal voor jou heb ik mijn favoriete groenteman om wat tips gevraagd. Zodat je nooit meer met een onrijpe of smaakloze watermeloen thuis hoeft te komen. 

1. Hoe zwaarder hoe beter

Als je kunt kiezen ga dan altijd voor de zwaarste watermeloen. Dit hoeft niet altijd de grootste te zijn. Zolang de watermeloen maar zwaarder is dan andere die ongeveer even groot zijn. Een zwaardere vrucht betekent dat er meer vocht in het vruchtvlees zit. Hoe sappiger het vruchtvlees, hoe verser en lekkerder de watermeloen. 

2. Vermijd de glans

We worden aangetrokken tot glimmende dingen. Zo’n mooie glansende watermeloen ziet er heel verleidelijk uit. Je ziet de instagrampost al voor je. Maar schijn bedriegt. Watermeloenen met een glansende schil zijn vaak nog niet helemaal rijp. Je kunt beter de meloenen met een doffere schil uitzoeken. 
 

3. Kloppen!

Dit doe je waarschijnlijk al. Ik klopte ook altijd op mijn watermeloenen maar wist eigenlijk niet zo goed waar ik naar op zoek was. Tijdens het kloppen moet je op 2 dingen letten. De watermeloen moet een beetje hol klinken. Een dof geluid betekenen dat de meloen te rijp is en dat het rottingsproces is begonnen. Let er ook op dat de schil goed stevig aanvoelt. Een schil waar je duiken in kan maken kan wijzen op een oude watermeloen. 

 

Goede watermeloen kiezen

4. Zoek de gele plek

Dit is de allerbeste manier om een écht goede watermeloen te ontdekken. Zoals je hierboven ziet hebben sommige watermeloenen ergens een gele plek. Dit is de plek waar de meloen op lag tijdens het rijpen. Als een meloen deze plek mist, dan is hij nog niet goed rijp.
Het kan ook betekenen dat je met een meloen van lage kwaliteit te maken hebt, die niet zongerijpt is. Zodra je zo’n gele plek vindt, weet je zeker dat je goed zit. 

5. Mooie vorm

Rond of ovaal, dat maakt niet zoveel uit. Probeer wel een meloen te vinden met een mooie symmetrische vorm. Vreemde knobbels of deuken kan betekenen dat de watermeloen niet overal evenveel bloot is gesteld aan water of zonlicht. 

6. Bekijk het steeltje

Het steeltje bekijken is de laatste manier om te checken of de watermeloen goed rijp is. Deze moet verschrompelt en uitgedroogd zijn. Als het steeltje nog groen is en eruit ziet alsof het net van een plant afkomt dan is de watermeloen, helaas, nog niet rijp. 

 

 

Salad Days Boek

Salad Days

Salades zijn hartstikke lekker en heel veelzijdig. Ze hebben wel net dat beetje extra nodig om echt bijzonder te zijn. Hiervoor ben je bij Adja Mehmet in goede handen. Met verrassende smaakcombinaties en texturen zijn die echt salades die je iedere dag wilt eten!

 • Salad Days | Salades die je iedere dag wilt eten
 • Adja Mehmet
 • ISBN:9789461432308
 • Good Cook
 • € 20,95
Geef je mening!
recipe image
Recept
Watermeloensalade
Geschreven door
Gepubliceerd op
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?