Poke Bowl en Pho combineren met een just any local craftbeer? Nee hipster!

Je herkent dit vast wel. Je neemt net plaats op het terras waar al wat vrienden zitten met een drankje en voor je op de kaart kon kijken staat die leuke ober weer naast je met de vraag wat je wil drinken. Een groot stress moment, want voor welk biertje moet je nou weer gaan? Geen tijd om na te denken, dus dan toch maar weer voor het oude vertrouwde biertje die al jouw vrienden ook drinken. Juist, ''Doe mij maar gewoon een IJwitje''. Een lekker fris-zoet witbiertje om mee te beginnen, maar dan is het tijd om diner te bestellen. Tja, je zit nu toch al aan het witbier, dus waarom zou je voor iets anders gaan? Dat zal ik je uitleggen!

Het combineren van bier en spijs, daar zit een echte wetenschap achter. En die wetenschap is leuker dan het klinkt, want een hoop trial-and-error betekent heel veel proeven!

Hoe combineer je bier en spijs?

Het combineren van bier en spijs klinkt heel lastig, maar dat is het helemaal niet. Onthoud in ieder geval dat je geen zware bieren moet drinken bij lichte gerechten. Dit zorgt er namelijk voor dat je de smaken van het gerecht niet meer zal proeven, omdat de smaak van het bier te overheersend zal zijn. Ga in plaats van een zwaar bier voor een licht biertje, zoals een witbier of een lekkere lager. Dit geldt ook voor een zwaarder gerecht, kies daar ook een zwaarder bier bij, zoals een dubbel.

Als je net begint met 'beer pairing' en nog niet zo veel af weet van (speciaal)bier, dan is het echt testen en blijven proberen, niks is goed of fout. De makkelijkste manier om echt een goed passend biertje bij een gerecht te vinden, is om de hoofdsmaak in het gerecht ook terug te vinden in een biertje. Bij een fris gerecht zou dus een lekker fris biertje perfect zijn.

verschillende-bierstijlen

Benieuwd naar de methode om bier met spijs te combineren? Lees het hier!

Welk bier bij welk gerecht?

Het combineren van bier en spijs zit zoals je net hebt geleerd een hele theorie achter. Toch kan ik me voorstellen dat het beginnen met de juiste biertjes vinden bij een bepaald gerecht toch lastig blijft, zeker als je net begint. Thesavory.com geeft je daarom vast een zetje in de goede richting.

Licht bier, licht gerecht

De basis van ''beer pairing'' is ook weer terug te zien in de cheat sheet. Een licht bier combineren met licht gerecht is altijd goed. Salades gaan bijvoorbeeld heel goed samen met een fris en licht bier. Bij Mexicaans eten zou een bittere IPA bijvoorbeeld een prima keuze zijn, zeker als je gerecht ook spicy is. Die bittere smaak in een IPA zorgt ervoor dat het pittige in het gerecht mooi wordt uitgebalanceerd.

Weizen bij vis of fruit

Weizen bieren gaan goed samen met visgerechten of gerechten waar fruit in is verwerkt. Een Weizen zal zeker de smaak versterken van deze gerechten, door de zachte en frisse tonen die in dit bier zijn terug te vinden. Amber bier kan perfect worden gecombineerd met gekarameliseerde groenten of vleesgerechten. Dit komt omdat het bier vaak tonen heeft van karamel, waardoor deze smaak in het gerecht nog meer tot zijn recht komt.

Zwaarder bier, bij stevige gerechten

Zwaardere bieren zijn dus ook goed te pairen met zwaardere gerechten, dan zit je in ieder geval goed. Dit is natuurlijk niet de enige theorie om bier met spijs te combineren. Zoals te zien op de illustratie kunnen romige gerechten ook met een zwaarder romig biertje gecombineerd worden. Een porter past bijvoorbeeld weer heel erg goed bij chocolade, omdat deze stijl bier ook vaak tonen van (geroosterde) cacao in zich heeft.

Beer & Food Cheat sheet

Nu kan je snel zelf proberen met deze mooie biertjes en voor je het weet breng jij de meest vette duo’s samen!

De Speciaalbier Tour

Dol op mooie speciaalbiertjes? Ontdek de lekkerste en leukste bieren tijdens de Speciaalbier Tour. Deze langste en leukste kroegentocht van Nederland brengt jou en je vrienden, op zondag, langs de tofste micro brouwerijen, speciaalbier cafes en prachtige kroegen van de stad. Bekijk de agenda en bestel snel je kaarten.

Lees ook: IPA – het biertje waar je niet omheen kunt 

Lees ook: Weizen en Witbier, wat zijn de verschillen