Oké, je hebt net je kerstdiner achter de kiezen, maar…. heb je ook al wel nagedacht over HET moment van deze week: Oud & Nieuw? En vooral; welke Champagne?

5 Champagnes met een mooie smaak én prijs!

Je kunt niet het nieuwe jaar in zonder feestelijk te proosten en dat doen we natuurlijk met bubbels. Maar welke? Elk jaar sta ik weer voor een winkelschap en weet nooit welke champagne ik nu moet pakken. Vaak eindig je toch weer met een veel te dure fles, die je ook alleen maar koopt om de naamsbekendheid of met een gortdroge bubbel, die je maar met moeite weg krijgt. Gelukkig heb ik onlangs mijn bubbel-hallelujah-moment meegemaakt en ben verkocht: top champagnes van wijnhuizen die al jaren gerund worden door hechte, liefdevolle families die hun passie en liefde ook in hun bubbels stoppen.

champagne

Champagne met een verhaal

Deze champagnes worden naar Nederland gehaald door Jaqueline Smit van Dis Donc, zij heeft het alleenrecht op de import die haar gegund wordt door de Franse families met wie ze nauw samenwerkt. Jaqueline is, zoals ze zichzelf ook omschrijft, een levensgenieter, foodie en champagnista. Wat haar betreft is champagne geen luxeproduct maar een manier om te genieten van het leven. Nou, daar kan ik mij wel in vinden. In de webshop van Dis Donc kun je tientallen champagnes vinden in verschillende prijsklassen die door de vijf champagnefamilies waar Jaqueline mee werkt, zijn geproduceerd.

Het voordeel is dat je ook gewoon één fles kunt bestellen en dus niet vastzit aan een minimum aantal van zes en er zijn zelfs proefpakketjes te vinden. Samen met Jaqueline heb ik van elk wijnhuis een champagne voor jullie uitgelicht zodat jij dit jaar proost met een fantastische bubbel MET een leuk verhaal.

champagne betaalbaar1. Champagne Dondt-Grellet, Tradition €27,50

Een makkelijke en vriendelijke champagne. Droog, maar zacht en met een frisse bubbel. Het is een heerlijk volle winterse champagne die goed past bij hapjes, tapas, een vleesplankje of kreeft. Deze wijn wordt ook in een aantal sterren restaurants in Nederland geserveerd.

Champagnehuis Dhondt-Grellet

Het champagnehuis wordt gerund door Adrien en zijn ouders. De champagnes die zij leveren weerspiegelen de grond van de streek en laten die “spreken” in hun wijnen. Klinkt fancy, dat is het ook, maar dan zonder pretentieus gedoe. Sommige druivenstokken die het wijnhuis bezit zijn wel 64 jaar oud en dat is uniek, de meeste wijnstokken worden na 25 tot 30 jaar toch wel vervangen. De druiven die de stokken voortbrengen zijn dan ook erg geconcerteerd in hun smaak.

2. Louis Casters, Cuvée Eugène €35,50

Ook deze champagne is een allemansvriend en heeft een rijke smaak. Het is een perfecte aperitiefwijn, maar past ook erg goed bij truffel, aardappel, kreeft en gevogelte. De fles waarin deze champagne zit, is door de familie zelf ontworpen. Louis Casters was de eerste die een andere fles gebruikte om zijn champagne in te leveren.

Champagnehuis Louis Casters

Een echt familiebedrijf dat werd opgericht in 1899. Er gaat sindsdien geen dag voorbij dat er met passie wordt gewerkt om de beste champagnes uit de druiven te maken. Veel sterrenrestaurants in de omgeving van het wijnhuis hebben dan ook een Louis Casters op de kaart staan.

3. Hubert Paulet, Brut Tradition €31,50

Bizar goede traditionele champagne met een fijne, lange afdronk. De champagne is iets zoeter, maar heeft ook weer wat zuren zodat de wijn mooi in balans is.

Champagnehuis Hubert Paulet

Hubert Paulet levert top notch bubbels en verkoopt ook druiven aan grote merken zoals Billecart-Salmon, maar bewaart het beste voor zijn eigen champagne.

4. Vincent Couche, Extra Brut €30,95

Mijn topfavoriet en lekkerste champagne die ik denk ik ooit gedronken heb. Vol en rijk van smaak, zoet, maar ook weer droog. Het heeft een lichte bubbel en is super zacht. Niks geen geprik in je neus van een overload aan bubbels. Nu moet ik zeggen dat geen enkele champagne die je bij Dis Donc kunt bestellen, een heftige bubbel heeft en ze dus zeker neusvriendelijk zijn. Deze champagne is vrijwel bij alles te serveren, lekker makkelijk dus.

Champagnehuis Vincent Couche
Nutty Professor, lekker verstrooid, gepassioneerd en verstaat de kunst van het champagne maken als geen ander. Er zijn zelfs nieuwe methodes om champagne te maken doorgevoerd die Vincent Couche heeft bedacht. Hij verzorgt elke wijnstok op een biologisch dynamische manier en is zelfs Demeter gecertificeerd. Hij kijkt wat de stok nodig heeft en gebruikt kruiden om ze gezond te houden. Het meest opmerkelijke zijn misschien wel zijn helpers: een groep zwarte kippen van een bijna uitgestorven Frans ras. Deze “Dodo’s” scharrelen lekker rond in de wijngaard en onderhouden de natuurlijk balans van al het andere wat groeit. Als ze hun werk hebben gedaan, worden ze netjes door Vincent afgezet bij het volgende stukje wijngaard.

5. Champagne R. Pouillon €34,95

Deze champagne, gemaakt van pinot noir en heeft een kleur van wilde zalm. Zeker niet zoet, maar juist fruitig en lekker bij rood vlees, tournedos, hert of een stoofpotje. Als je deze champagne bij een toetje wil eten, zet dan een lekkere bavarois op tafel van rood fruit of drink het bij zachte, milde kazen.

Champagnehuis R. Pouillon & Fils

Fabrice Pouillon is wel een beetje te vergelijken met Vincent Couche. Hij combineert oude en moderne technieken om zijn druivenstokken te onderhouden. Zo maakt hij gebruik van kruidenmengsels, maar heeft hij ook een gefabriceerde schoffelmachine die hij bestuurt met een Playstation-controller. Fabrice zijn wijngaarden liggen in het oudste gedeelte van de Champagneregio en deze zijn afgelopen jaar op Unesco werelderfgoedlijst gezet.

Champagne versus Methode Traditionnelle

Wellicht ten overvloede, maar champagne mag alleen champagne heten als het daadwerkelijk uit de Franse streek Champagne komt. Andere bubbels die op dezelfde manier gemaakt zijn, mogen de naam niet op het etiket zetten, maar herken je aan de term Méthode Traditionnelle. De drie druivenrassen die gebruikt mogen worden zijn de witte chardonnay-druif en de twee rode druivenrassen pinot noir en pinot meunier. Als een champagne van alleen witte druivenrassen is gemaakt, heet het ‘Blanc de Blancs’.

De grond in de Champagnestreek is uniek. Omdat er vroeger zee was, bevat de bodem -of de terroir- krijt en kalk. De grond, in combinatie met de drie druivensoorten die voor champagne gebruikt mogen worden en het microklimaat geven champagne de unieke smaak. Dat alles bij elkaar is ook de reden waarom de prijs van champagnes vaak hoger liggen. En natuurlijk heb je de merken waar je puur betaalt voor de naam en marketing en niet per se voor de hoge kwaliteit.

TIP drinktemperatuur

Zet de fles niet te koud! Champagne drink je het best bij een temperatuur tussen de 9 en 11 °C. Haal de fles een kwartier voor het openen uit de koelkast!

TIP voor bij de oliebollen

Houd ze uit de buurt van je champagne! Eet er wat anders bij, het is gewoon zonde van je bubbel.

Hier vind je trouwens allemaal lekkere borrelhappen.