Wentelteefjes


Wentelteefjes maken is een ideale manier om oud brood te verwerken. Deze lekkernij krijgt dan ook soms de naam “verloren brood” of - iets mooier verwoord - “gewonnen brood”. Wentelteefjes zijn heerlijk als ontbijt of als toetje met wat siroop, suiker, kaneel of vers fruit. Met dit eenvoudig basisrecept tover je ze in ​een kwartiertje al op tafel!  

Wij hebben ook drie recepten om vegan wentelteefjes te maken. Probeer ze uit en kijk of je verschil ziet!

​Wat zijn wentelteefjes?

Wentelteefjes zijn sneetjes (oud) brood die je legt in een zelfgemaakt opgeklopt mengsel van ei, vanillesuiker, kaneel en melk. Daarna bak je de sneetjes in een pan tot ze goudbruin zijn. De binnenkant van de wentelteefjes is smeuïg en romig, terwijl de buitenkant knapperig is.

In het recept zie je dat je de sneetjes even in het mengsel doopt. Dat proces heet "wentelen", maar als je het sneetje eenmaal gaat bakken doe je dat aan twee kanten, ook dat betekent "wentelen".

In veel recepten staat wit casinobrood als gekozen broodsoort, maar elk wit tot lichtbruin brood is geschikt voor wentelteefjes.

Je kunt wentelteefjes beleggen hoe je wil. ​Van siroop en boter, ​of banaan en kaneel, tot allerhande vers fruit, het kan allemaal!

wentelteefjes


​Waar komt de naam wentelteefjes vandaan?

In het Engels kreeg het gerecht de naam french toast. Zijn wentelteefjes dan een typisch Frans ontbijt? Het lijkt best verwarrend, maar het is ​eigenlijk simpel. Net als french fries komt het woord french toast van het werkwoord “to french”, wat “snijden” betekent in het Oud-Iers. Patat snijd je in staafjes en daar maak je friet (french fries) van, door ze te bakken in frituurolie. Brood snijd je in sneetjes en daar maak je wentelteefjes (french toast) van, door ze te “wentelen” in het beslag.

Zo, nu dit is opgehelderd, gaan we over tot het klassieke recept van Hollandse wentelteefjes!  

​Basisrecept wentelteefjes

4 personen (8 stuks)
Voorbereiding: 5 minuten 
Bereiding: 10 minuten 

Wat heb je nodig?

  • 1 middelgroot ei
  • 1/4 liter (half)volle melk
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 8 sneetjes brood (ongeveer 1 cm dik)
  • 30 gram boter
brood


​Hoe maak je het?

STAP 1
​Klop het ei, de vanillesuiker, de kaneel en de melk los in een diep bord tot je een glad eimengsel krijgt.

STAP 2
Verwarm een anti aanbakpak tot hij gloeiend heet is. Smelt de helft van de boter in de pan.

STAP 3
Snijd of knip de korstjes van het brood af. Doop de sneetjes brood in het ​eimengsel gedurende enkele seconden en laat even uitlekken. ​

STAP 4
​Bak de helft van de wentelteefjes ​gedurende 5 minuten tot ze goudbruin zijn. ​Draai ze om. Neem ze uit de pan. Wrijf de pan af met keukenpapier. Verhit de rest van de boter en bak de rest van de wentelteefjes.

STAP 5
​Serveer de wentelteefjes warm met suiker, kaneelpoeder, siroop, crème fraîche of vers fruit. Smakelijk!

wentelteefjes

Wil je zeker zijn van je stuk? Bekijk dan zeker eens onderstaande receptvideo van AH. Lekker handig om stap voor stap te volgen!

​Wentelteefjes voor een grote groep

​In het recept merkte je waarschijnlijk al dat het bakken van de wentelteefjes in twee keren moet gebeuren. ​Geen enkele pan is namelijk groot genoeg om acht wentelteefjes tegelijk te bakken.​ Omdat wentelteefjes minder lekker zijn als je ze achteraf opwarmt, bak je ze best à la minute. Daarom is het best een opgave om wentelteefjes te maken voor een grote groep. ​​

Gelukkig is hier een oplossing voor! ​Je hebt er zelfs geen pan voor nodig. Doop het brood in het ​eimengsel en schik de sneetjes op een ingevette bakplaat. Dat gaat voor 12 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden, en je kan met z'n allen aan tafel!