Whiskey Sour, een spannende en verfrissende cocktail [COCKTAIL RECEPT]

WijnSpijs
WijnSpijs

Op zoek naar een verfrissende cocktail met een verrassende smaak?  Dan is een Whiskey Sour de perfecte oplossing.  Met slechts vier ingrediënten heb je binnen een mum van tijd een cocktail die bij iedereen in de smaak zal vallen. De harmonie tussen zoet, zuur en bitter maakt dit een echte klassieker onder de cocktails. 

De verse en verfrissende citrus, die zo kenmerkend is voor de Whiskey Sour, maakt dit een perfecte zomercocktail. Maar het is bijvoorbeeld ook een plezierige cocktail om te drinken bij het nagerecht, zeker als dat zoet en zwaar is, zoals een chocoladetaart; daarmee combineren de heldere en toch complexe smaaknoten van een Whiskey Sour perfect!

Wil je tips voor hoe je de beste Whiskey Sour maakt? Ook die geven we. En omdat dit een heel geschikt recept is om mee te variëren, geven we je ook een paar spannende variaties op de Whiskey Sour mee voor als je wil experimenteren!

whiskey sours

Recept | Whiskey Sour

Traditiegetrouw wordt er in een Whiskey Sour, zoals in veel cocktailrecepten, bourbon whiskey gebruikt. Het resultaat is wat zoeter dan andere whiskeysoorten, met rokerige karamelsmaken die uitstekend overeind blijven tussen het geweld van smaken in een cocktail.

Het zoete van het suikerwater en het zure van de citroen vormen het perfecte bedje voor de whiskey.  Vandaar ook dat de Whiskey Sour van alle Sours verreweg het meest populair geworden is.

Voor één Whiskey Sour heb je het volgende nodig:

  • 60 ml bourbon whiskey (van een goed merk)
  • 25 ml vers citroensap
  • 20 ml suikersiroop
  • eiwit van 1 ei
  • 2 scheutjes Angostura aromatic bitters
  • Een handvol ijsblokjes
  • Sinaasappelschil en/of maraschino-kers (optioneel, voor de garnering)

Daarnaast gebruik je voor het maken van een Whiskey Sour:

  • Een cocktailshaker
  • Een strainer

 

Hoe maak je Whiskey Sour?

Stap 1 

Pers een citroen, en meet 25 ml citroensap af. Schenk het door een zeefje om ervoor te zorgen dat er geen stukjes citroen meekomen.

Stap 2

Vul de cocktailshaker met de bourbon, citroensap, de Angostura bitters, het eiwit en de suikersiroop. 

Stap 3

Sluit de cocktailshaker en schud het geheel flink hard gedurende 30 seconden. Voeg nu de ijsblokjes toe en schud totdat er een frostlaagje op de cocktailshaker verschijnt.  

Stap 4

Vul een cocktailglas (liefst een tumbler) met een paar ijsblokjes, en schenk de cocktail door een strainer in het glas. Het is de bedoeling dat je een wit schuimlaagje van het eiwit op je Whiskey Sour ziet. 

Stap 5

Garneer met een gekrulde sinaasappelschil, en/of met een gekonfijte kers. Nu is je Whiskey Sour is klaar om te serveren!

Meer Cocktails?

Wil je meer heerlijke cocktail recepten proberen? Probeer dan een paar van onze favorieten. De Mimosa CocktailScroppino en de Strawberry Mojito!

🥃 Variatietips

  • New York Sour (of Continental Sour): de New York Sour, ook wel Continental Sour genoemd, is een ook een interessante variatie op het originele recept. Het voegt een ‘float’ toe van port (Continental) of wijn (New York). Volg het bovenstaande recept voor de Whiskey Sour. Is je cocktail klaar, druppel dan een scheutje wijn of port op de rug van een barlepel, in het glas. Dit geeft een bijzondere rode kleur aan de cocktail, en voegt een extra smaakelement toe.
  • Whiskey Sour met Ginger Ale: deze variant lijkt meer op een Moscow Mule. In plaats van de citroensap en het suikerwater voeg je 45 ml Ginger Ale (of Ginger Beer) toe aan je cocktail. Lekker pittige variant! 
  • Maple Rye Sour: vervang het suikerwater door ahornsiroop en voeg 25 ml vers sinaasappelsap toe. Deze cocktail geeft je weer een totaal andere smaakbeleving. Als je hem zo te zoet vindt kan je altijd nog wat extra vers citroensap toevoegen voor de juiste balans. 
Boston Sour

🥃 3 Tips voor de perfecte Whiskey Sour cocktail

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is een Whiskey Sour niet erg lastig om te maken. Maar als je ambieert om de perfecte Whiskey Sour op tafel te zetten, waar moet je dan op letten? Volg de onderstaande tips op om je eigen Whiskey Sour nog beter te maken.


1. Maak je eigen suikerwater

Net als veel andere cocktailrecepten vraagt het recept voor Whiskey Sour om suikerwater. Dat kun je kopen in een flesje, maar het is ook erg eenvoudig om zelf te maken. Bovenop het feit dat het goedkoper is, heeft dit ook andere voordelen: je hebt zo precies in de hand hoe zoet je je cocktail maakt. Voor de perfecte Whiskey Sour maak je het suikerwater dus zelf.

Voor het basisrecept van suikerwater neem je één deel water, en één deel suiker. Meng dit in een pannetje, en breng het al roerend aan de kook. Op het moment dat het kookt zet je het gas uit, en laat je het afkoelen in de pan. Je hebt nu suikerwater dat je in allerlei cocktailrecepten kunt gebruiken.


2. Gebruik goede bourbon voor je Whiskey Sour

In een Whiskey Sour staat de smaak van de whiskey centraal. Een goede cocktail versterkt en balanceert de felle whiskeysmaak met andere ingrediënten. Dat betekent dat je voor een goede Whiskey Sour-cocktail ook goede whiskey moet gebruiken.

Weersta dus de verleiding om een goedkope whiskey te pakken! Een Whiskey Sour maskeert de smaak van slechte whiskey nauwelijks. Een makkelijke vuistregel is dat je in een whiskeycocktail alleen whiskey gebruikt die je ook los zou drinken.


3. Gebruik vers citroensap

Cocktails zijn populair, en er zijn veel dingen op de markt gebracht voor mensen die zelf snel en gemakkelijk cocktails willen maken. Maar kom niet in de verleiding om voorgemixte ‘Sour’ of citroensap uit een flesje te kopen voor een Whiskey Sour. Dat is absoluut niet nodig; het zelf maken van je cocktail is simpel genoeg. Vers geperste citroen is bovendien vele malen lekkerder en frisser dan het kant-en-klare spul.

Geef je mening!
recipe image
Recept
Whiskey Sour
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?