Op zoek naar een verfrissende cocktail met een verrassende smaak?  Dan is een Whiskey Sour de perfecte oplossing.  Met slechts vier ingrediënten heb je binnen een mum van tijd een cocktail die bij iedereen in de smaak zal vallen. De harmonie tussen zoet, zuur en bitter maakt dit een echte klassieker onder de cocktails. 

Wil je tips voor hoe je de beste Whiskey Sour maakt? Ook die geven we. En omdat dit een heel geschikt recept is om mee te variëren, geven we je ook een paar spannende variaties op de Whiskey Sour mee voor als je wil experimenteren!

Whiskey Sour

5 from 1 vote
Course: CocktailCuisine: Amerikaans
Portie

1

Personen
Bereidingstijd

10

minutes

De verse en verfrissende citrus, die zo kenmerkend is voor de Whiskey Sour, maakt dit een perfecte zomercocktail. Maar het is bijvoorbeeld ook een plezierige cocktail om te drinken bij het nagerecht, zeker als dat zoet en zwaar is, zoals een chocoladetaart; daarmee combineren de heldere en toch complexe smaaknoten van een Whiskey Sour perfect!

Ingrediënten

 • 60 ml 60 bourbon whiskey (van een goed merk)

 • 25 ml 25 vers citroensap

 • 20 ml 20 suikersiroop

 • eiwit van 1 ei

 • 1 handvol 1 ijsblokjes

 • Sinaasappelschil en/of maraschino-kers (optioneel, voor de garnering)

 • Cocktailtools
 • cocktailshaker

 • strainer

Bereiding

 • Pers een citroen, en meet 25 ml citroensap af. Schenk het door een zeefje om ervoor te zorgen dat er geen stukjes citroen meekomen.
 • Vul de cocktailshaker met de bourbon, citroensap, de Angostura bitters, het eiwit en de suikersiroop. 
 • Sluit de cocktailshaker en schud het geheel flink hard gedurende 30 seconden. Voeg nu de ijsblokjes toe en schud totdat er een frostlaagje op de cocktailshaker verschijnt.  
 • Vul een cocktailglas (liefst een tumbler) met een paar ijsblokjes, en schenk de cocktail door een strainer in het glas. Het is de bedoeling dat je een wit schuimlaagje van het eiwit op je Whiskey Sour ziet. 
 • Garneer met een gekrulde sinaasappelschil, en/of met een gekonfijte kers. Nu is je Whiskey Sour is klaar om te serveren!

VARIATIETips

 • New York Sour (of Continental Sour): de New York Sour, ook wel Continental Sour genoemd, is een ook een interessante variatie op het originele recept. Het voegt een ‘float’ toe van port (Continental) of wijn (New York). Volg het bovenstaande recept voor de Whiskey Sour. Is je cocktail klaar, druppel dan een scheutje wijn of port op de rug van een barlepel, in het glas. Dit geeft een bijzondere rode kleur aan de cocktail, en voegt een extra smaakelement toe.
 • Whiskey Sour met Ginger Ale: deze variant lijkt meer op een Moscow Mule. In plaats van de citroensap en het suikerwater voeg je 45 ml Ginger Ale (of Ginger Beer) toe aan je cocktail. Lekker pittige variant! 
 • Maple Rye Sour: vervang het suikerwater door ahornsiroop en voeg 25 ml vers sinaasappelsap toe. Deze cocktail geeft je weer een totaal andere smaakbeleving. Als je hem zo te zoet vindt kan je altijd nog wat extra vers citroensap toevoegen voor de juiste balans. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

3 Tips voor de perfecte Whiskey Sour cocktail

1. Maak je eigen suikerwater

Net als veel andere cocktailrecepten vraagt het recept voor Whiskey Sour om suikerwater. Dat kun je kopen in een flesje, maar het is ook erg eenvoudig om zelf te maken. Bovenop het feit dat het goedkoper is, heeft dit ook andere voordelen: je hebt zo precies in de hand hoe zoet je je cocktail maakt. Voor de perfecte Whiskey Sour maak je het suikerwater dus zelf.

Voor het basisrecept van suikerwater neem je één deel water, en één deel suiker. Meng dit in een pannetje, en breng het al roerend aan de kook. Op het moment dat het kookt zet je het gas uit, en laat je het afkoelen in de pan. Je hebt nu suikerwater dat je in allerlei cocktailrecepten kunt gebruiken.

2. Gebruik goede bourbon voor je Whiskey Sour

In een Whiskey Sour staat de smaak van de whiskey centraal. Een goede cocktail versterkt en balanceert de felle whiskeysmaak met andere ingrediënten. Dat betekent dat je voor een goede Whiskey Sour-cocktail ook goede whiskey moet gebruiken.

Weersta dus de verleiding om een goedkope whiskey te pakken! Een Whiskey Sour maskeert de smaak van slechte whiskey nauwelijks. Een makkelijke vuistregel is dat je in een whiskeycocktail alleen whiskey gebruikt die je ook los zou drinken.

3. Gebruik vers citroensap

Cocktails zijn populair, en er zijn veel dingen op de markt gebracht voor mensen die zelf snel en gemakkelijk cocktails willen maken. Maar kom niet in de verleiding om voorgemixte ‘Sour’ of citroensap uit een flesje te kopen voor een Whiskey Sour. Dat is absoluut niet nodig; het zelf maken van je cocktail is simpel genoeg. Vers geperste citroen is bovendien vele malen lekkerder en frisser dan het kant-en-klare spul.

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten