Whiskey Sour | Recept voor een spannende en verfrissende cocktail

Jesper Doolaard
Jesper Doolaard

Maak kennis met de Whiskey Sour

Op zoek naar een verfrissende cocktail met een verrassende smaak? Maar heb je weinig zin in een lang en moeilijk recept, met veel lastige cocktailtechnieken? Dan is een Whiskey Sour de perfecte oplossing. Dit recept wordt al meer dan honderd jaar gemaakt in cocktailbars over de hele wereld, en is vrij eenvoudig en snel te maken. Met slechts vier ingrediënten heb je binnen een mum van tijd een cocktail die bij iedereen in de smaak zal vallen. De harmonie tussen zoet, zuur en bitter maakt dit een echt klassieker onder de cocktails.

whiskey sour

Wil je ook eens proberen een Whiskey Sour te maken? Met het recept dat je hieronder vindt heb je binnen de kortste keren een heerlijke cocktail op tafel staan. Leuk voor als je een feestje geeft, of als je ‘s avonds na je werk nog even bij wil komen met een eenvoudig te maken cocktail. Als je niet veel ervaring hebt met het maken van cocktails, is dit dan ook een heel geschikt recept om mee te beginnen. Wil je tips hoe je de beste Whiskey Sour maakt? Ook die geven we. En omdat dit een heel geschikt recept is om mee te variëren, geven we je ook een paar spannende variaties op de Whiskey Sour mee, om uit te proberen als je zin hebt om te experimenteren.

Wat is een Whiskey Sour?

De Whiskey Sour is een van de ‘klassieke’ cocktailrecepten: de cocktail wordt al genoemd in populaire receptenboeken uit het midden van de 19e eeuw. Het is de bekendste van alle Sours, de familie van cocktails waarin zure smaken een hoofdrol spelen. In een Sour wordt sterke drank gecombineerd met citroensap. Vaak wordt daar ook nog bitter aan toegevoegd om de complexiteit en diepte van de smaak te bevorderen. Om de heftige smaken in toom te houden, en de zuurheid te remmen, wordt er vervolgens ook nog suiker toegevoegd.

whiskeyglazen

Die balans tussen zuur en zoet vormt het perfecte bedje voor whiskey. Vandaar ook dat de Whiskey Sour van alle Sours verreweg het meest populair geworden is.

Traditiegetrouw wordt er in een Whiskey Sour, zoals in veel cocktailrecepten, bourbon whiskey gebruikt. Deze Amerikaanse soort whiskey wordt gemaakt van maïs, en is relatief jong (meestal niet ouder dan een jaar of twee). Het resultaat is wat zoeter dan andere whiskeysoorten, met rokerige karamelsmaken die uitstekend overeind blijven tussen het geweld van smaken in een cocktail.

De verse en verfrissende citrus, die zo kenmerkend is voor de Whiskey Sour, maakt dit een perfecte zomercocktail. Maar het is bijvoorbeeld ook een plezierige cocktail om te drinken bij het nagerecht, zeker als dat zoet en zwaar is, zoals een chocoladetaart; daarmee combineren de kloeke, heldere en toch complexe smaaknoten van een Whiskey Sour op een voortreffelijke wijze.

Hoe maak je Whiskey Sour? Het Whiskey Sour recept

Een Whiskey Sour is niet lastig te maken. Het recept bestaat uit vier ingrediënten, en op wat mengen en schudden na hoef je er weinig voor te doen om deze cocktail te serveren.

Voor één Whiskey Sour heb je het volgende nodig:

 • 60 ml bourbon whiskey (van een goed merk)
 • 25 ml vers citroensap
 • 20 ml suikersiroop
 • Angle Double Right2 scheutjes Angostura aromatic bitters
 • Angle Double RightEen handvol ijsblokjes
 • Angle Double RightSinaasappelschil en/of maraschino-kers (optioneel, voor de garnering)

whiskey sour recept

Daarnaast gebruik je voor het maken van een Whiskey Sour:

 • Een cocktailshaker
 • Een strainer

Heb je dit alles verzameld en bij de hand, volg dan de volgende stappen:

 1. Pers een citroen, en meet 25 ml citroensap af. Schenk het door een zeefje om ervoor te zorgen dat er geen stukjes citroen meekomen.
 2. Vul de cocktailshaker met ijsblokjes, en voeg de bourbon, de citroensap, de Angostura bitters en de suikersiroop toe.
 3. Sluit de cocktailshaker en schud het geheel flink hard gedurende 30 seconden, of totdat de buitenkant van de shaker ijskoud is en je zeker weet dat alles goed vermengd is.
 4. Vul een cocktailglas (liefst een tumbler) met een paar ijsblokjes, en schenk de cocktail door een strainer in het glas.
 5. Garneer met een gekrulde sinaasappelschil, en/of met een gekonfijte kers.

Nu is je Whiskey Sour is klaar om te serveren!

Meer Cocktails?

Wil je meer heerlijke cocktail recepten proberen? Probeer dan een paar van onze favorieten. De Mimosa CocktailScroppino en de Strawberry Mojito!

Tips voor de perfecte Sour-cocktail

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is een Whiskey Sour niet erg lastig om te maken. Maar als je ambieert om de perfecte Whiskey Sour op tafel te zetten, waar moet je dan op letten? Volg de onderstaande tips op om je eigen Whiskey Sour nog beter te maken.

Maak zelf je suikerwater

Net als veel andere cocktailrecepten vraagt het recept voor Whiskey Sour om suikerwater. Dat kun je kopen in een flesje, maar het is ook erg eenvoudig om zelf te maken. Bovenop het feit dat het goedkoper is, heeft dit ook andere voordelen: je hebt zo precies in de hand hoe zoet je je cocktail maakt. Voor de perfecte Whiskey Sour maak je het suikerwater dus zelf.

Voor het basisrecept van suikerwater neem je één deel water, en één deel suiker. Meng dit in een pannetje, en breng het al roerend aan de kook. Op het moment dat het kookt zet je het gas uit, en laat je het afkoelen in de pan. Je hebt nu suikerwater dat je in allerlei cocktailrecepten kunt gebruiken.

Gebruik goede bourbon voor je Whiskey Sour

In een Whiskey Sour staat de smaak van de whiskey centraal. Een goede cocktail versterkt en balanceert de felle whiskeysmaak met andere ingrediënten. Dat betekent dat je voor een goede Whiskey Sour-cocktail ook goede whiskey moet gebruiken.

Weersta dus de verleiding om een goedkope whiskey te pakken! Een Whiskey Sour maskeert de smaak van slechte whiskey nauwelijks. Een makkelijke vuistregel is dat je in een whiskeycocktail alleen whiskey gebruikt die je ook los zou drinken.

Koop geen kant-en-klare ‘sour’ of citroensap, en werk met vers

Cocktails zijn populair, en er zijn veel dingen op de markt gebracht voor mensen die zelf snel en gemakkelijk cocktails willen maken. Maar kom niet in de verleiding om voorgemixte ‘Sour’ of citroensap uit een flesje te kopen voor een Whiskey Sour. Dat is absoluut niet nodig; het zelf maken van je cocktail is simpel genoeg. Vers geperste citroen is bovendien vele malen lekkerder en frisser dan het kant-en-klare spul.

Whiskey Sour met citroen

Combineer en varieer

Nu je weet hoe je een Whiskey Sour moet maken, wil je misschien ook eens wat andere smaken proberen. Natuurlijk kun je de whiskey vervangen door een andere sterke drank (gin, rum, wodka, tequila of zelfs absint) om een andere cocktail uit de Sour-familie te maken. Je kunt zelf met likeuren aan de slag. Maar er zijn ook een paar bijzondere variaties op de Whiskey Sour zelf, die zeker de moeite van het uitproberen waard zijn. Probeer eens een van deze varianten:

Wil je een Boston Sour proberen, dan kun je het eiwit toevoegen aan de andere ingrediënten in de cocktailshaker. Schud je shaker iets langer, om ervoor te zorgen dat het ei goed gemengd raakt met de rest van de cocktail.

Omdat het ei rauw blijft, kun je het best kakelverse eieren gebruiken voor de Boston Sour. Dat is beter voor de smaak, en het voorkomt ook mogelijke gezondheidsrisico’s (die overigens minimaal zijn).

De New York Sour (of Continental Sour)

De New York Sour, ook wel Continental Sour genoemd, is een ook een interessante variatie op het originele recept. Het voegt een ‘float’ toe van port (Continental) of wijn (New York). Volg het bovenstaande recept voor de Whiskey Sour. Is je cocktail klaar, druppel dan een scheutje wijn of port op de rug van een barlepel, in het glas. Dit geeft een bijzondere rode kleur aan de cocktail, en voegt een extra smaakelement toe.

Je kunt overigens ook een ‘float’ van port toevoegen aan de Boston Sour.

whiskey sour cocktail

De Old Thyme Whiskey Sour

De Whiskey Sour is dan misschien een eenvoudige cocktail – variaties op de Whiskey Sour kunnen behoorlijk complex van smaak zijn. Neem bijvoorbeeld de Old Thyme Whiskey Sour. Dit is een goed voorbeeld van een recept dat de Whiskey Sour als basis neemt, maar er vervolgens een geheel eigen invulling aan geeft.

Voor een Old Thyme Whiskey Sour ga je als volgt te werk:

 • Maak eerst een kaneel-tijm-siroop. Verhit 250 ml water en roer er 250 gram witte suiker in tot het opgelost is. Voeg dan een kaneelstokje en twee takjes tijm toe, en laat het 20 à 30 minuten pruttelen op heel zacht vuur. Laat het afkoelen en giet de siroop door een strainer in een fles om het te bewaren.
 • Nu begin je met de cocktail. Doe twee takjes verse tijm in een tumbler, voeg 5 ml groene Chartreuse toe en schud het glas (een tumbler) om de randen met tijm te coaten.
 • Vul de cocktailshaker met twee takjes tijm, 60 ml zachte Ierse whiskey, 25 ml citroensap, 10 ml St. Germain (vlierbloesemlikeur) en een scheutje Angostura bitters bij. Schenk er 15 ml kaneel-tijm-siroop bij. Voeg een eiwit toe.
 • Schud de ingrediënten om te mengen; voeg dan ijs toe en schud het flink gedurende 30 seconden.
 • Houd een lucifer bij de tumbler met Chartreuse om het een paar seconden in brand te steken.
 • Giet de cocktailingrediënten uit je shaker twee keer door een strainer in het glas om het vuur te doven.
 • Voeg verse citroenschil en een handvol ijs toe, en garneer met citroen en een takje tijm.

Old Thyme Whiskey Sour

Deze fascinerende cocktail gebruikt duidelijk ideeën uit het oorspronkelijke Whiskey Sour-recept, maar geeft er een geheel eigen twist aan – die trouwens beter werkt dan je misschien zou denken als je het recept leest. Voor de gevorderde cocktailmaker is dit zeker de moeite waard om deze bijzondere variant een keer te maken.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?