Het is zover! Jouw WijnSpijs Wandeling gaat straks beginnen.

Vandaag ontdek je verschillende restaurants, van bistro tot chique eetcafe, van fine dining tot klassieke wijnlokaal. Eén ding hebben ze gemeen, en dat is ‘de liefde voor lekkers’. 

Met dit overzichtje krijgt je culinaire beleving ook een cultureel tintje. Geniet van je wandeling en mis niks van deze prachtige stad! 

Molen Rijn en Lek

Aan de rand van de stad staat een prachtige molen uit 1659. Bijzonder, deze molen is gebouwd op de stadspoort. 

De molen is een lange tijd gebruikt als runmolen. Dat betekent dat er eikenschors mee werd gemaald. Door water aan eikenschors toe te voegen ontstaat er run, waarmee leer gelooid kan worden.

Tegenwoordig wordt de molen gebruikt om graan te malen, dit meel kan ook gekocht worden in de molenwinkel. De molen en winkel zijn geopend van 12:30 tot 17:00 uur!

runmolen

Nederrijn

Vanaf Zwitserland loopt rivier de Nederrijn via Duitsland helemaal naar Nederland. In ons land stroomt hij verder tot Wijk bij Duurstede, waar de Rijn zich splitst in rivieren de Lek en de Kromme Rijn. 

Het is een van de langste en belangrijkste rivieren van Europa. Zo varen er over de Rijn veel schepen die goederen naar Duitsland vervoeren. Vanaf de haven in Wijk bij Duurstede heb je een goed uitzicht over de Nederrijn.

de rijn

Stadsbrouwerij de Dikke

In Wijk bij Duurstede liepen Rutger, Ruud, Jos en Willem allemaal met het idee rond om een Wijks biertje op de markt te brengen. Toen zij elkaar per toeval tegenkwamen, werden de dromen werkelijkheid.  

Samen hebben ze stadsbrouwerij de Dikke opgezet, in 2019 officieel geopend. Naast heerlijke bieren brouwen, geven ze ook rondleidingen en bierproeverijen in de brouwerij. 

De brouwerij is ‘s zondags helaas gesloten. Maar wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen, kan wel zo’n typisch lokaal biertje bestellen bij Brasserie Florian, De Engel, Naast de Poort of De Veldpoort.

bier

Kasteel Duurstede

Op een paar minuten lopen van het centrum van Wijk bij Duurstede, staat kasteel Duurstede. Dit kasteel is gebouwd in de 15e eeuw, toen bisschoppen in opkomst kwamen. Het is een van de oudste kastelen van Nederland!

David van Bourgondië werd in deze tijd tot bisschop van Utrecht benoemd, maar kon niet in de stad terecht. Hij wilde zich daarom vestigen in Duurstede en liet het kasteel om een al bestaande woontoren  bouwen.

Het kasteel is in verval geraakt nadat niemand het geld had om het kasteel te onderhouden. Uiteindelijk is het in handen gekomen van de stad zelf en is het helemaal gerestaureerd. Tegenwoordig is het een bijzondere evenementenlocatie.

wandelen

Goed om te weten!

Nog even alles op een rij over jouw WijnSpijs Wandeling? 

Klik hier!

Heb je de app nog niet gedownload? Download hem dan hier voor Apple en hier voor Android!

Jouw feedback is super waardevol voor ons! Hiermee kunnen wij onze producten verbeteren en nog beter op jouw wensen afstemmen! 
Laat je mening hier achter.

Tips

  • Deel je ticket (in de WijnSpijs app) met je medewandelaars. Zo heeft iedereen direct de route en een geldig ticket bij zich.
  • Drink genoeg water tussendoor! Wijn is fijn, maar zonder genoeg water geeft het venijn. 😉
  • Toch een flinke kater opgelopen? Lees dit artikel!

Heel veel plezier namens het WijnSpijs team!

Ben je er klaar voor? 

Veel plezier vandaag en laat ons weten wat je vindt in de app! 
Je vindt ons ook op Facebook en op Instagram. Deel je leukste foto’s met ons met de  #wijnspijswandeling

Of houd die telefoon lekker in je zak.