“Waarom worden sommige wijnen beter als ze een paar jaar liggen en andere juist niet?”
Leonie: “Oei! Geen gemakkelijke vraag waar een kant en klaar antwoord op is, maar ik kan er in elk geval wel het een en ander over uitleggen over wijn bewaren…
Wijn bewaren gebeurt vaak te lang
Ten eerste: veel (écht veel te veel!) wijnen worden te lang bewaard! Simpele witte wijn is over het algemeen 1-2 jaar houdbaar. Rode wijn maximaal 2 tot 3 jaar. Naarmate de kwaliteit toeneemt, zijn wijnen langer houdbaar.
Een wijn veroudert onder invloed van zuurstof: oxidatie. Zuren en tannine maken wijnen juist langer houdbaar. (Voor een zoete wijn hoort suiker daar ook bij.) Een top-Bordeaux heeft bijvoorbeeld in de beginfase van beide te veel, waardoor hij ‘hard’ smaakt: zuur en bitter. Dit wordt langzaam afgebroken: de zuren en tannine worden zachter met de tijd.
(Heb je per ongeluk toch te vroeg gepiekt en die ene fles al geopend. Kijk even naar deze blog van Laura. Waarschijnlijk scheelt dit een slok op een borrel. Nou, niet meer doen he?! Geduld is immers een schone zaak!
Tertiaire aroma’s?
Ondertussen oudert de wijn en ontstaan er tertiaire rijpingstonen: het bouquet. Naast deze ouderdomsaroma’s heeft de wijn al primaire aroma’s van het druivenras meegekregen. Secundaire aroma’s van het wijnmaakproces en bijvoorbeeld van het rijpen op eikenhouten vaten.
Om een wijn te bewaren, kijkt men eerst naar de kwaliteit: hoe lang kan deze wijn normaal gesproken mee? Vervolgens naar het jaar. Sommige jaren geven betere betere bewaarpotentie.
Wijn bewaren
Bewaren van wijn of “opleggen” gebeurt bij voorkeur, op een koele plaats zonder trillingen. Zorg voor weinig tot geen licht en geen geuren. En niet te vergeten de juiste vochtigheid. Niet té vochtig, dan bederft het etiket. Niet té droog, dan krimpt de kurk en ontstaat er oxidatie. Ja. Het is wat. Persoonlijk wil ik mijn kindjes het liefst hierin opslaan.