Ik had laatst enorm zin in sushi en kwam met het briljante idee om dat dan maar zelf te maken. Vol goede moed stapte ik de dichtstbijzijnde supermarkt binnen (wat bij mij de Albert Heijn is) en gooide alles wat ik nodig had in mijn mandje.

Achteraf gezien vraag ik mij af of ik het niet net zo goed had kunnen bestellen, want je bent net zo veel kwijt naar mijn idee. Maar goed, eenmaal aan het sushi-shoppen geslagen kwam de volgende vraag op: ‘Welke AH-wijn zou bij deze zelfgemaakte creaties passen?’ Ik besloot er gelijk een testje aan te verbinden. Vijf wijnen – waar enige potentie vermoedde – belanden in mijn mandje.

Creatief met nori

Let op: deze test is dus met zelfgemaakte sushi van avocado, komkommer, zalm, tonijn en gerookte kip in zo’n lekker nori-jasje. Geen wasabi, wel sojasaus. Wasabi is altijd erg tricky met wijn. Ik verwachte niet dat de wijnen in mijn mandje bestand zouden zijn tegen de scherpe substantie. Dan had ik er beter bier bij kunnen schenken. En ik hou overigens ook helemaal niet van wasabi, dus dat.

Even één tip bij het maken van sushi: lees goed hoe je het moet doen voordat je gefrustreerd je half verzakte nori rollen door de keuken smijt. Oefening baart kunst, laten we maar zeggen. Maar na wat gevloek en getier was ik trots op mijn homemade sushi. Vriendlief was weer de pineut en mede proefkonijn.

De hoofdrolspelers

1. The Pairing Collection Salmon & Trout Chardonnay
Prijs: € 4,99
Druif: Chardonnay
Land van herkomst: Zuid-Afrika

Sushi wijntest: Er staat op dat het voor zalm is, dus dan zal het wel passen. Nou dat klopt wel, ook bij de andere sushi-rolletjes overigens. Voor een Chardonnay is deze vrij licht, maar voor bij sushi kun je het toch beter bij één glas houden. Daarna wordt de wijn wat zwaar en met al die rijst erbij, ben je er dan al wel snel klaar mee. Maar zeker een goede combinatie.

2. Settesoli, Pinot Grigio
Prijs: € 4,99
Druif: Pinot Grigio
Land van herkomst: Italië

Sushi wijntest: Erg lichte wijn. Niets mis mee, maar de wijn blaast je zeker niet omver. Er zit een bittertje in, die met de sushi erbij wat minder wordt. Echt een wijn voor een zomerse dag in de tuin, met of zonder sushi.

3. Cave de Beblenheim, Riesling
Prijs: € 5,99
Druif: Riesling
Land van herkomst: Frankrijk, Elzas

Sushi wijntest: Ik hou van Riesling, maar niet van deze. Ik ben in de Elzas geweest en heb daar toch echt betere exemplaren geproefd. Een Riesling (Duits of Frans) past over het algemeen wel goed bij sushi, dus het kan. Maar ik zou deze overslaan.

4. Cave de Beblenheim, Pinot Blanc
Prijs: € 4,99
Druif: Pinot Blanc
Land van herkomst: Frankrijk, Elzas

Sushi wijntest: Voor een Elzasser wijn is deze weinig uitgesproken, maar wat ons betreft wel een goede combinatie. De wijn is zacht en fruitig en wordt voller en aromatischer met sushi erbij.

5. Touraine Sauvignon
Prijs: € 5,99
Druif: Sauvignon Blanc
Land van herkomst: Frankrijk

Sushi wijntest: Frisse Sauvignon Blanc met een licht bittertje. Met sushi erbij verandert er weinig aan de smaak, maar het bittertje neemt wat toe. Het haalt elkaar verder niet op.

De uitslag

Na wat proeven, wikken, wegen en hier en daar een discussie over smaak (niet te doen natuurlijk) zijn we tot de volgende top 5 gekomen:

Cave de Beblenheim, Pinot Blanc: In evenwicht, niets overheerst en het laat elkaar in waarde

2 Salmon & Trout, Chardonnay: Is ook in evenwicht, maar is als wijn zwaarder. Een lichtere wijn is bij sushi prettiger.

3 Settesoli, Pinot Grigio: De sushi lijkt de wijn wat meer smaak te geven.

4 Touraine Sauvignon: Lekkere wijn, maar wordt iets te bitter bij sushi.

5 Cave de Beblenheim, Riesling: Gewoon niet mijn Riesling. Jammer, maar helaas.