In dit lijstje ‘beste food en wijnboeken aller tijden’ geen dikke naslagwerken, kilo’s droge feitjes en boeken die handig zijn om al je wijnfeitjes in te verzamelen. Nee, dit zijn gewoon lekkere leesboeken. Romantische, grappige en vrolijke verhalen over wijn en eten. Lekker met je voetjes bij de open haard (of verwarming) kaarsjes aan en een fles wijn binnen handbereik. Dit vinden wij de leukste wijn en eetverhalen, in willekeurige volgorde. Dat andere – die stevige kost – volgen ook een keertje hoor!

1. Cork Dork

Bianca Bosker

 ‘A Wine-Fueled Adventure Among the Obsessive Sommeliers, Big Bottle Hunters, and Rogue Scientists Who Taught Me to Live for Taste.’

Je bestelt een doosje potloden bij Bol.com en de volgende dag komen er niet een doosje schrijfwaren binnen, maar dit boek. (Echt gebeurd.) En ik ben er nog steeds heel blij mee, want dit is echt een heel grappig, shockerend en vermakelijk boek. Schrijfster en complete wijnamateur Bianca Bosker verruilt haar vaste baan om topsommelier te worden. In het boek lees je hoe ze zich weet binnen te dringen in de bizarre en gesloten wereld van de echt fanatieke winenerds en Big Bottle Hunters van Amerika. Hoe ze besloot nooit meer parfum te dragen en nooit meer echt nuchter was. Kitchen Confidential of the Wine World, volgens Winefolly’s Madeleine Puckette.

2. Dom Perignon In Een Rugzak

Huib Edixhoven

‘Voor een eerste klas smaak in mijn mond reis ik graag derde klas de wereld rond’

Stap bij Huib Edixhoven achterop de motor en reis met hem mee, langs de mooiste wijngaarden van de Bordeaux, China, Chianti en California. Huib is avontuurlijk en trekt de wijnwereld in met een hoop bravoure! Terwijl je geniet van zijn jaloersmakende en bizarre verhalen leer je onderweg ook nog het een en ander over wijn. Een boek dat leest als een trein en om hardop bij te lachen.

3. Een Uitgekookte Zaak

Peter Klosse

‘Het is en blijft een roman, maar mijn doel is wel om mensen aan het denken te zetten over hun voeding.’

Dit spannende avontuur is het debuut van restaurateur, professor en wijnleraar Peter Klosse, die je meeneemt achter de schermen van toprestaurants en de voedingsindustrie. De thriller is naast een spannende pageturner, ook een boek dat de huidige voedselindustrie onder de loep neemt. Hoofdpersoon Frédéric Pelletier is de beste kok van Frankrijk. Met behulp van CuliFood heeft hij het restaurant van zijn ouders omgetoverd tot een moderne eettempel waar mensen van over de hele wereld komen eten. Dan slaat de twijfel toe…

4. De Alleseter

Joël Broekaert

‘Waarom we ganzeneieren moeten eten, groente ook gevoel heeft en vissaus verslavend is’

Ook een debuut, en wel van NRC’s vaste recensent Joël Broekaert. Hierin zijn zijn enthousiaste en humoristische stukken uit Vrij Nederland verzameld met nieuw werk. Een genot om te lezen voor foodies die net als Joël altijd gulzig zijn naar informatie. Joël schrijft smakelijk en zonder blad voor de mond. Ik lees zijn recensies het liefst aan de ontbijttafel op een luie zaterdagochtend, maar met dit boek kan het op elk tijdstip. Bijvoorbeeld ‘s avonds voor het slapen, of neem ‘m mee op wintersport.

5. Een Hedonist In De Kelder

Jay McInerney

‘De grote wijnschrijver van deze tijd’  The Guardian

Wist je dat Jay ook de schrijver is van de Amerikaanse roman Bright Lights, Big City uit 1984? Na deze jaren tachtig versie van The Great Gatsby komt dit nieuwe wijnboek misschien onverwacht, maar zowel kenners als wijnleek gaan genieten van de briljante humor en scherpe observaties van de wijnwereld. Jay McInerey is een van Amerika’s grootste wijnschrijvers en staat bekend om zijn klare taal, sexy wijnomschrijvingen, rebelse en aanstekelijke verhalen.

6. Leven als Gort in Frankrijk

Ilja Gort

Het beste boek uit de enorme collectie van Ilja Gort. Hij vertelt op komische en luchtige wijze hoe hij naast succesvolle reclameman, wijnboer in Bordeaux werd. Een grappig boek, vooral niet te serieus en in een ruk uit te lezen. Deze Limburger ken je van onder andere de La Tulipe wijnen van de AH. In het boek leer je dan ook het een en ander over die wijnen, wijn maken en de valkuilen die een Nederlands gezin tegenkomen in het narcistische Bordeaux.

7. Monsieur Louis

Louis Kat

De beste wijn zal hij vinden, al is het aan het einde van een karrenspoor in de loeihete Languedoc.

Louis Kat schreef op verzoek van zijn zoon Xavier Kat, speciaal voor het 150 jarige bestaan van de Haarlemse wijnwinkel Okhuysen, zijn levensverhalen als wijninkoper op. Een goed geschreven, romantisch en leerzaam boek. Monsieur Louis heeft Nederland aangestoken met het wijnvirus. Met het boek wordt dat vuurtje nog eens extra aangewakkerd.