Sex Ehh.. ‘Chardonnay’ sells. Ze staat overal veelvuldig aangeplant en is inmiddels de meest aangeplante witte druif ter wereld. Logisch gevolg: er worden ongelooflijk veel slechte Chardonnay’tjes op de markt gebracht. Ook wij haten wel eens op Chardonnay.

Maar eerlijk is eerlijk: deze druif is eigenlijk de meest diverse ter wereld. Het ABC’tje van de wijn – Anything But Chardonnay – verandert langzaam in – All Balanced Chardonnay. En balans in de wijn – daar houden we dan weer wél van. Eigenlijk is er voor iedereen wel een passende Chardonnay. 

Dibs
 op Chablis!

Chardonnay infographic

Chardonnay, lekker makkelijk

Als ik wijnmaker was, wist ik het wel. Velden vol Chardonnay zou ik verbouwen. Lekker makkelijk: ze groeit overal en altijd, rijpt vroeg en de hoeveelheid druiven die je van een plant trekt zijn niet misselijk. Daarna kun je het druivensap ‘stylen’ naar de laatste trends. En ik ben gek op ‘stylen’. Malolactische gisting? Hout? Of RVS? Het maakt Chardonnay niet uit… En misschien wel de allerbelangrijkste reden: consumenten kopen het graag.

Chardonnay in de Champagne, Frankrijk

In het chique Champagne regeert Chardonnay – met aan haar zijde Pinot Noir en Pinot Meunier – over de bubbelwijnen. Blanc de Blanc bubbels zijn zelfs 100% gemaakt van deze witte druif. Blanc de Noir Champie daarentegen, moet het dan weer zonder witte druiven stellen en wordt gemaakt van broertjes Pinot.

In de Champagne blend is de Chardonnay eindverantwoordelijk voor structuur en aroma’s van marsepein & citrus.

Chardonnay in de Bourgogne, Frankrijk

Het basiskamp staat overduidelijk in de Bourgogne. De tenten staan overal, 55% van alle druiven zijn wit (Okay, dat is ook een beetje Aligoté). Deze druif wordt meestal niet geblend en hier al helemaal niet. Bourgogne Blanc is dus eigenlijk altijd 100% Chardonnay.

De stijl die mij het meest aanspreekt is die uit de Chablis regio. (Dubbel dibs!) Deze wijn is fris, unoaked en licht. De perfecte wijn bij oesters als je het mij vraagt. Deze stijl (al is het origineel natuurlijk onovertroffen) vind je ook in West Australië, de Loire en in Mâconnais (ook Bourgogne). Meestal zijn de deze wijnen te vinden in de wat koelere regio’s.

De rijke, stevige houtgerijpte rakkers vind je in Côte de Beaune / Côte d’Or (Bourgogne), Californië, Chili, Argentinië en Spanje. Deze wijnen willen liever een wat groter glas en de drinktemperatuur mag ook oplopen tot zo’n 12 graden.

Chardonnay

Primaire aroma’s – van de druif zelf

  • Citroen
  • Appel
  • Perzik
  • Meloen
  • Peer
  • Bloesem
  • Mango
  • Ananas

Secundaire aroma’s – van het wijnmaak proces, bijvoorbeeld houtrijping

  • Boter
  • Vanille
  • Crème fraîche
  • Toast
  • Paddenstoelen

Tertiaire aroma’s – van het rijpen,  aroma’s die ontstaan met de tijd

  • Amandel
  • Hazelnoot

Chardonnay & Spijs

Glas chardonnay

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van welke Chardonnay je kiest, maar ze kan heel wat hebben op spijs gebied. 

De minerale Chablis stijl en Champagnes zijn perfect voor oesters en andere zilte schelpen (trouwens, Champagne kan bijna overal bij!).

De volle, stevige houtgerijpte chardonnay is dol op vette, romige en rijke gerechten. Vis van de grill, pompoenrisotto, quiche, recepten met kip, gevogelte, varkensvlees, kreeft en een heleboel kaassoorten.