Chardonnay wijn druif

Chardonnay

Sex Ehh.. ‘Chardonnay’ sells. Ze staat overal veelvuldig aangeplant en is inmiddels de meest aangeplante witte druif ter wereld. Logisch gevolg: er worden ongelooflijk veel slechte Chardonnay’tjes op de markt gebracht. Ook wij haten wel eens op Chardonnay.
Maar eerlijk is eerlijk: deze druif is eigenlijk de meest diverse ter wereld. Het ABC’tje van de wijn – Anything But Chardonnay- verandert langzaam in – All Balanced Chardonnay. En balans in de wijn – daar houden we dan weer wél van. Eigenlijk is er voor iedereen wel een passende Chardonnay. Dibs op Chablis!

Lekker makkelijk

Als ik wijnmaker was, wist ik het wel. Velden vol Chardonnay zou ik verbouwen. Lekker makkelijk: ze groeit overal en altijd, rijpt vroeg en de hoeveelheid druiven die je van een plant trekt zijn niet misselijk. Daarna kun je het druivensap ‘stylen’ naar de laatste trends. En ik ben gek op ‘stylen’. Malolactische gisting? Hout? Of RVS? Het maakt Chardonnay niet uit…En misschien wel de allerbelangrijkste reden: consumenten kopen het graag.

Champagne, Frankrijk

In het chique Champagne regeert Chardonnay – met aan haar zijde Pinot Noir en Pinot Meunier – over de bubbelwijnen. Blanc de Blanc bubbels zijn zelfs 100% gemaakt van deze witte druif. Blanc de Noir Champie daarentegen, moet het dan weer zonder witte druiven stellen en wordt gemaakt van broertjes Pinot.

In de Champagne blend is de Chardonnay eindverantwoordelijk voor structuur en aroma’s van marsepein & citrus.

Aroma Chardonnay

Bourgogne, Frankrijk

Het basiskamp staat overduidelijk in de Bourgogne. De tenten staan overal, 55% van alle druiven zijn wit (Okay, dat is ook een beetje Aligoté). Deze druif wordt meestal niet geblend en hier al helemaal niet. Bourgogne Blanc is dus eigenlijk altijd 100% Chardonnay.

De stijl die mij het meest aanspreekt is die uit de Chablis regio. (Dubbel dibs!) Deze wijn is fris, unoaked en licht. De perfecte wijn bij oesters als je het mij vraagt. Deze stijl (al is het origineel natuurlijk onovertroffen 😉 ) vind je ook in West Australië, de Loire en in Mâconnais (ook Bourgogne). Meestal zijn de deze wijnen te vinden in de wat koelere regio’s.

De rijke, stevige houtgerijpte rakkers vind je in Côte de Beaune / Côte d’Or (Bourgogne), Californië, Chili, Argentinië en Spanje. Deze wijnen willen liever een wat groter glas en de drinktemperatuur mag ook oplopen tot zo’n 12 graden.

Chardonnay aroma’s

Zoals gezegd past deze druif zich makkelijk aan. Deze soort heeft van zichzelf dan ook geen duidelijke uitgesproken aroma’s. Afhankelijk van klimaat, terroir, wijnmaakproces en opvoeding ontstaan de aroma’s. En dat kan dus heel verschillend uitpakken.

Primaire aroma’s -> van de druif zelf
  • Citroen
  • Appel
  • Perzik
  • Meloen
  • Peer
  • Bloesem
  • Mango
  • Ananas

ananas-chardonnay

Secundaire aroma’s -> van het wijnmaak proces, bijvoorbeeld houtrijping
  • Boter
  • Vanille
  • Crème fraîche
  • Toast
  • Paddenstoelen
Tertiaire aroma’s -> van het rijpen,  aroma’s die ontstaan met de tijd
  • Amandel
  • Hazelnoot

Spijs

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van welke Chardonnay je kiest, maar ze kan heel wat hebben op spijs gebied. De lichtere Chablis stijl en Champagne is perfect voor oesters en andere zilte schelpen.  (Trouwens, Champagne kan bijna overal bij!)
De volle stevige ‘oaked’ stijl is dol op vette, romige en stevige gerechten. Vis van de grill, pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte, varkensvlees, kreeft en een heleboel kaas soorten.