Wijn uit Ecuador | Twee keer per jaar oogsten in wijngaarden rond de evenaar

Laura Lemmers
Laura Lemmers
Tegen alle verwachtingen in wordt er ook wijn gemaakt in Ecuador! Hier zo vlak bij de evenaar besloten twee boeren dat ze wijn wilden gaan maken. In 2004 werden de eerste druivensoorten naar Ecuador gehaald. Klonen van Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Shiraz en Chardonnay werden aangeplant. In 2006 werd de eerste wijn gemaakt, ‘Paradoja’ (Paradox).

De meeste wijngaarden liggen tussen de 30 en 50 graden NB en ZB. Hier vind je klimatologisch gezien de beste omstandigheden om wijn te maken.
Wine-ecuador-dos-hemisferios

Twee keer per jaar oogsten rond de evenaar

En wat een paradox! Hier in Ecuador is wijn maken wel het laatste wat je zou doen. Zo dicht bij de evenaar zijn seizoenen ver te zoeken en kun je het hooguit droog of regenseizoen noemen. Druiven worden wel twee keer per jaar geoogst, in juni en in december. Ze liggen behoorlijk hoog, zo’n 4500 meter, iets wat naast de wind van zee, de wijnbouw ten goede komt. De wijnen die wij proefden zijn van Dos Hemisferios en groeien in San Miguel del Morro aan de kust van Ecuador. De wijnmakers werkten nauw samen met Abel Furlan een oenoloog uit Mendoza.

Wijn-uit-Ecuador

Dos Hermisferios | Wijnhuis in Ecuador

De witte wijn, een Chardonnay genaamd Enigma uit 2016 is vrij pittig en smaakt, ehh.. anders. De smaak blijft erg in de voorkant van de mond plakken en het is voornamelijk een scherpe zuurgraad en hout tannines die overeind blijven. We missen frisheid, fruit en lengte.

Poging twee heet Traveria. Een blend van voornamelijk Cabernet Sauvignon die verdacht veel weg heeft van een Pinot Noir, maar dan net niet. In de neus aardbeien, balsamico en chocolade. De afdronk is ruw en een beetje scherp. Mwah. Wel knap dat het kan, maar niet perse een wijn om met dozen tegelijk te laten verslepen. Al helemaal niet als we op Vivino zien dat de gemiddelde prijs 19,22 is.

Paradoja | Blend van Cabernet en Malbec

Drie keer is hopelijk scheepsrecht met de rode genaamd Paradoja. De wijn van Cabernet Sauvignon en Malbec waar het allemaal mee begonnen is. Deze fles is een stukje groter en zwaarder dan de eerste rode. Een slimme marketing truc, waardoor je zou kunnen denken dat je heel wat in handen hebt. We vinden deze wijn het best in elkaar steken. Tonen van vanille, kokos en koffie komen van de 18 maanden houtrijping. Diepe rode kleur, soepele afdronk en hier ook weer de aardbeien in de mix. De wijn is dunner dan de kleur & geur doen vermoeden. Wel okay dus, maar we halen liever onze wijn wat dichter bij huis.

Wine-ecuador-dos-hemisferios

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?