Wijn is geweldig om te proeven en te drinken. Maar je kunt er nog veel meer mee, zoals er naar kijken bijvoorbeeld. En dan bedoel ik niet naar je glas wijn…

Wijngebieden zijn een prachtig decor voor een goede film en brengen fantastische verhalen met zich mee. Daarom heb ik de 12 leukste en meest interessante films en documentaires over wijn voor jou op een rij gezet!

1 Somm

Documentaire
Waar sommigen van ons moeite hebben met rode en witte wijn uit elkaar te houden, moeten Master Sommeliers alle ins en outs van wijn kennen. In deze documentaire volg je vier sommeliers, die het examen voor Master Sommelier gaan afleggen. 

Dit is het moeilijkste wijnexamen in de wereld, in 40 jaars hebben slechts 240 sommeliers het examen behaald. Deze documentaire wordt beschouwd als één van de beste wijn documentaires ooit gemaakt en mag je dus absoluut niet overslaan!

2. Somm: Into The Bottle

Documentaire
Deze documentaire is een vervolg op Somm, maar totaal anders! In 10 kleine hoofdstukken worden alle kanten van wijn en wijnmaakproces belicht. In elk van de aflevering wordt een zeldzame fles wijn geopend en wordt er verteld over de geschiedenis, wijnmakers, sommeliers en de nieuwe wijn wereld. Geen geheim of mysterie rond wijn wordt niet ontrafeld!

3. Decanted

Documentaire
In deze docu zien we wijnmakers in Amerika’s meest bekende wijnbouwgebied Napa Valley, Californië. Het gebied is niet al te groot, maar de wijnmakers die er wonen zijn gepassioneerd en competitief. We volgen de nieuwe wijnmakerij Italics Winegrowers, die het proberen te maken in de wijnstreek. Wat is er nodig om succesvol te worden in de branche en de droom te realiseren?

4. Sour Grapes

Documentaire
In de wijnwereld gaan miljoenen euro’s om. Dat begreep ook Rudy Kurniawan, een Indonesische wijnfanaat. Op veilingen kocht hij wijnen waarvan de prijzen tot in duizenden euro’s opliepen en verkocht wijnen aan grote bedrijven, handelaren en celebrities. 

Rudy was een fraudeur, hij maakte flessen van gerenommeerde wijnhuizen na en vulde ze met nepwijn, welke hij verkocht voor belachelijk hoge prijzen. Totdat hij een fout beging door een wijn te verkopen uit een jaar waarin deze niet werd gemaakt. Hij viel door de mand en werd gearresteerd en veroordeeld voor wijnfraude.

5. Bottle Shock

Speelfilm
In deze film vertrekt de Britse wijnhandelaar Stephen Spurrier naar Californië, om daar onderzoek te doen naar Amerikaanse wijnen. Hij staat er versteld van hoe goed deze zijn, aangezien Frankrijk altijd wordt aangewezen als belangrijkste wijnland. 

Hij besluit een wijn mee te nemen van een wijngaard die hij heeft bezocht en deze deel te laten nemen aan een wijnwedstrijd, waarin Franse en Amerikaanse wijnen blind worden getest. 

6. Under The Tuscan Sun

Speelfilm
Nadat haar man haar heeft verlaten, reist Frances af naar Toscane voor een groepsvakantie. Tijdens de reis stopt de bus voor een oude villa die te koop staat, wanneer Frances naar binnenloopt raakt ze op slag verliefd. Ze koopt het huis, laat deze verbouwen en bouwt een nieuw leven op. Deze film gaat niet zozeer over wijn, maar met een goed wijntje kun de film heerlijk wegkijken.

7. Red Obsession

Documentaire
China’s interesse in wijn, groeide uit tot een ware obsessie voor de Bordeaux. Het land is een van de belangrijkste spelers geworden voor het Franse wijngebied. Er is een gigantische vraag naar wijnen uit het gebied, zo worden de prijzen flink opgedreven. Kan de Bordeaux dit aan en hoe gaan ze hiermee om? 

8. A Good Year

Speelfilm
Deze romantische comedie gaat over Max Skinner, een Britse bankier. Hij is een work-a-holic en vakantie nemen is voor hem geen makkelijke taak. Dan erft hij het landgoed en de wijngaard van zijn oom in de Provence, Frankrijk. Max reist af naar het land goed om de erfenis rond te krijgen en wil het landgoed verkopen. 

Als hij het Franse leven onder de knie krijgt besluit hij langer op het landgoed te blijven. Nu moet hij een beslissing nemen, gaat hij terug naar zijn drukke bestaan in Londen, of gaat hij genieten van het vredige leven in de Provence?

9. The Hundred-Foot Journey

Speelfilm
De familie Kadam is India uit gezet en vertrekt naar Europa, waarbij ze per toeval in het Franse dorpje Saint-Antonin-Noble-Val terechtkomen. Hier restaureren zij een pand wat ze omtoveren in restaurant ‘Maison Mumbai’, dit is gevestigd recht tegenover Michelin restaurant ‘La Saule Pleureur’. De eigenaresse Madame Mallory is niet blij met de komst van de familie en probeert de boel te saboteren.

10. Mondovino

Documentaire
Zoals de naam al een beetje verklapt, gaat deze documentaire over de globalisering van wijn en de effecten hiervan in 2003. Jonathan Nossiter trekt met zijn handcamera langs zeven landen, waar hij laat zien welke impact dit heeft op wijngebieden over de hele wereld. Van grote wijnproducenten die op grote schaal wijn verbouwen tot kleine wijnmakerijen, ze komen allemaal aan het woord. De documentaire is een lange zit, maar geeft wel interessant inzichten!

11. A Year In Port

Documentaire
De documentaire speelt zich af in de Douro Vallei in Portugal. De bekende wijn-importeur Martine Saunier neemt ons mee in dit gebied, stelt ons voor aan wijnmakers uit de streek, de 400 druifsoorten in het gebied en veegt het stoffige imago van port de wereld uit.

Mocht je meer van dit soort documentaires willen zien, dan kan je de voorgaande films ‘A Year in Champagne’ en ‘A Year in Burgundy’ ook nog bekijken 

" I'm NOT drinking any f*cking merlot "

- MILES RAYMOND IN SIDEWAYS

12. Sideways

Speelfilm
De twee vrienden Jack en Miles gaan op een roadtrip langs de wijngaarden van Californië. Miles is leraar en gedeprimeerd na een scheiding en is toe aan een week vol wijn en ontspanning. Jack gaat binnenkort trouwen, maar wil het er voor die tijd er nog even van nemen.

De mannen ontmoeten twee vrouwen, Maya en Stephanie. Jack begint een romantische affaire met Stephanie, terwijl zij niks van zijn toekomstige huwelijk af weet. Ook Miles en Maya beginnen elkaar leuk te vinden. De gezellige ontmoetingen veranderen als Miles aan Maya vertelt dat Jack binnenkort gaat trouwen. 

Na het uitkomen van de film nam de verkoop van Pinot Noir een toevlucht, ten koste van Merlot. 

Tips

  • Wist je dat wanneer je je Netflix account op Engels instelt, er een uitgebreider aanbod tevoorschijn komt?
  • Naast wijn ook dol op eten en koken? Hier vind je de beste films en series voor foodies!

Veel kijkplezier!