Wijn voor Koningen en Krijgers

Twee wereldoorlogen, een heftige biologische aanval (druifluis Phylloxera vernietigde rond 1880 meer dan 70% van alle wijngaarden in Europa) en een periode van communisme later is de wijnmarkt van Hongarije nog slechts beperkt tot de locals. Slechts een handjevol wijnen vinden hun weg naar Nederland. Dat was vroeger wel anders.

Hongarije speelde een zeer grote rol in de geschiedenis van wijn. De grote Koningen dronken Tokaj als water. De rode en witte wijnen uit Hongarije waren populair bij het gewone volk.

Hongarije

Wijn uit Hongarije staat (weer) op de radar

Inmiddels draaien de wijnpersen in Hongarije weer op volle touren. De 22 wijnregio’s staan er prachtig bij. Hongarije ligt op dezelfde hoogte als wijnland Frankrijk (van Champagne tot de Noordelijke Rhone). Zij heeft fantastische kalkrijke grondsoorten, ervaring in wijnmaken en de nieuwste technieken tot haar beschikking. Prachtige kaarten om de wijnmarkt eens even flink door elkaar te schudden. Een goed moment om je eens te verdiepen in de beste Hongaarse wijnen!

Hongarije bestormt de wijnmarkt 

Je vindt hier meer dan 100 verschillende druivensoorten – met onuitspreekbare namen als Királyleányka en Zengö – verdeeld over 22 wijnregio’s. De belangrijkste regio’s zijn Eger, Tokaj, Villány en Somló.

Hongaarse wijnregio Eger

Eger is een regio waar het allemaal draait om de mooie verhalen. De belangrijkste wijnen zijn Egri Bikavér (rode wijn) en Egri Csillag (witte wijn). Om beide hangt een tof sprookje en beide blends worden voor minimaal 50% gemaakt uit lokale druiven.

Egri Bikavér – Stierenbloed

Zo gaat over de rode blend Egri Bikavér – ‘Stierenbloed’ – het verhaal dat de Hongaarse troepen rond 1552 – belachelijke hoeveelheden van een pittige, rode wijn dronken. Turkse soldaten die dit feest aanschouwden, renden in doodsangst terug naar hun leider, waar zij verklaarden dat de onverschrokken Hongaren stierenbloed dronken!

Nog steeds hangt er een zweem romantiek om deze wijn heen en er zijn dus ook veel Bikavérs op de markt van slechte kwaliteit. De betere exemplaren zijn ‘rustiek’ te noemen. Zoals gezegd een pittige, volle wijn. Stevig, aroma’s van bosvruchtenjam en met een mooie zuurgraad. De blend bestaat voor minimaal 50% uit lokale druiven Kékfrankos of Kadarka. Hij wordt aangevuld met nog minimaal twee andere druivensoorten.

Egri Csillag – Ster van Eger

Deze witte blend bestaat uit minimaal 4 verschillende druivensoorten, waarvan ook hier weer minimaal 50% van de blend uit lokale druiven moet bestaan. De wijn is heel aromatisch, met witte bloemen en tropisch fruit! Veel smaak, met wat amandel, en een klein spritzje in de finish.

Hongaarse wijnregio Tokaj

Tokaj is de oudste wijnregio in de hele wereld! Hier worden natuurlijk de zoete Tokaj’s gemaakt. Maar ook de droge wijnen van de Furmint druif worden steeds populairder in de rest van Europa. De regio ligt tussen twee rivieren in (de Tisza en de Bodrog) die zorgen voor een bijzonder microklimaat. De vochtige lucht is optimaal voor het ontstaan van botrytis. De wereldberoemde Tokaj Aszú was de allereerste dessertwijn hierdoor ontstond… Droog of zoet, alle wijnen gemaakt van 6 verschillende witte druivensoorten: Furmint, Hárslevelü, Kabar, Kövérszölö, Zéta en Sárgamuskotály. 

Tokaj Aszú

De door botrytis aangetaste druiven voor Tokaj Aszú worden met de handgeplukt en zijn extreem zoet. Net als de Sauternes wijnen vind je in deze goudkleurige zoete drank aroma’s van nectar, honing, abrikoos, roggebrood en mandarijn. Deze dure wijn wordt traditioneel gecombineerd met foie gras.

Furmint moet op je radar!

Droge Furmint staat op het punt om door te breken bij het grote publiek. De potentie van deze druif is enorm! Deze druif rijpt laat en ontwikkelt daarom snel, flink wat alcohol. Ook de zuurgraad is hoog, waardoor de wijn veel rijpingspotentie heeft. Fantastische mineraliteit en topstructuur met geuren van appel, peer, sinaasappelschil, honing, citrus en perzik. De rijpere (en houtgerijpte) variaties kunnen aroma’s hebben van koffie, tabak en walnoten.

Experts roemen de Furmint om zijn kwaliteiten. “De Furmint heeft de kracht en textuur van Chardonnay, het fruit van de Chenin en de zuurgraad van een Pinot Grigio of Riesling,” aldus Spencer Schwarz in The Wall Street Journal.

Furmint uit Tokaji kenmerken zich door een stevige body en een flinke zuurgraad. De wijnen hebben veel alcohol en zijn geschikt om op te leggen. De smaken zijn rond en zacht.

Furmint uit Somló is steviger. Vergelijkbaar met een stevige Riesling uit Duitsland. Een beetje zoutig, honing en citrus. Deze houtgerijpte wijnen kun je echt het beste even laten liggen (‘n jaar of twee) en daarna ruim de tijd nemen om te decanteren.

Hongaarse wijnregio Somló

Smokey Goodness in dit bijzondere wijngebied Nagy- Somló! Deze piepkleine wijnregio, bestaand uit een eenzame berg van vulkanische grond. De vruchtbare bodem wordt vergeleken met de Vesuvius. De wijnen hebben funk en pit, iets zoutig! Er groeien hier uitsluitend witte druiven. Voornamelijk Olaszrizling, Chardonnay, Hárslevelü en Furmint. Bijna alle wijnen worden op hout gerijpt.

Wijn voor de bruidsnacht – Juhfark 

Juhfark is een echte cultdruif/wijn uit Somló – en een soort heilige graal onder wijnnerds. Juhfark is een zeldzame druif die mondjesmaat groeit op Somló en strogele stroeve wijn (of zoals sommige zeggen ruw en keihard) geeft die vroeger wel vijf jaar nodig hadden om op dronk te komen.

Juhfrak betekent letterlijk schapenstaart (de trossen zijn langwerpig van vorm) en er gaan verschillende verhalen de ronde over deze droge, vurige en frisse wijn. De wijn zou verborgen krachten hebben, vruchtbaarheid verhogen en als je deze wijn dronk voor de bruidsnacht was je verzekerd van mannelijk nageslacht. En.. het is nog steeds verkrijgbaar!

Hongaarse wijnregio Villány

Vooral de Cabernet Franc die hier vandaan komt is een bijzonder en betaalbaar alternatief voor de grotere Bordeaux wijnen. De regio staat bekend om zijn prachtige rode wijnen van naast de beide Cabernets, ook Merlot en de lokale blauwe held Kékfrankos.

Villány ligt tegen de grens van Kroatië, ter hoogte van de Franse Rhône. De Adriatische Zee ligt vlakbij wat zorgt voor een Mediterraan klimaat; lange zomers, milde winters. Ideaal weertje voor druifjes!

Villany Hongarije

Zoals gezegd kennen vooral de Cabernet Francs hier internationaal aanzien. De (zeer betaalbare) kelderwijnen worden vergeleken met de grote wijnen op aarde. Verwacht krachtpatsers met voldoende fruit, zuren en fluweelzachte tannines. Ook deze wijnen willen graag even ademen en worden veel lekkerder in je grootste wijnglazen.