De drempel om een wijnwinkel binnen te stappen kan hoog zijn, ‘stel je toch eens voor dat ze je dom vinden’. Dat is na het lezen van deze blog afgelopen. Om het juiste advies te krijgen, is het fijn om van te voren al wat dingen te weten en voor jezelf op een rijtje te zetten. Zo kun je beter antwoorden op de vragen van de verkoper.
1. Domme vragen bestaan niet
Ten eerste hoef jij je never nooit dom te voelen met welke wijnvraag je ook de winkel binnenstapt. Helaas blijven er winkels waar gigantische snobs de zaak runnen en die je een ongemakkelijk gevoel geven. Mijn advies: ga weg en zoek een winkel waar het personeel wél graag wijn verkoopt. Het is niet jouw probleem dat sommige mensen zo opgeblazen zijn.
2. Oude en Nieuwe Wereld
De wijnwereld is in tweeën opgesplitst: Oude Wereldwijnen en Nieuwe Wereldwijnen. Onder de Oude Wereld vallen de Europese wijnen, waar men al eeuwen lang bezig is om onder verschillende weersomstandigheden de juiste wijn te maken. Onder de Nieuwe Wereld vallen alle andere wijnen zoals die uit Chili, Argentinië, Australië, Verenigde Staten en Afrika.
Vroeger was het zo dat de wijnen uit de Oude Wereld vaak wat strenger, slanker en lager in alcoholpercentage waren, omdat door het grillige weer de druiven vroeg geoogst werden. Nieuwe Wereldwijnen waren in tegenstelling tot de Oude Wereld voller, zoeter en weelderiger van smaak. Tegenwoordig lopen de twee werelden steeds vaker in elkaar over.
3. In de winkel
Het helpt als je in de winkel kunt zeggen of je liever wijnen drinkt uit de Oude of de Nieuwe Wereld. Let eens op de wijnen die je nu lekker vindt – uit welk land komen die? Als je een duidelijke voorkeur blijkt te hebben voor één van de twee werelden en dat al in de winkel kenbaar kunt maken, levert je dat gelijk een bonuspunt op bij de verkoper. Wijn uit beide werelden lekker vinden, is natuurlijk ook niets mis mee.
Ben jij dol op wijn en lekker eten? Ga WijnSpijs Wandelen! Klik hier voor meer info!
4. Smaakvoorkeuren
Wat zijn je smaakvoorkeuren – wil je een wijn met een licht zuurtje of juist een volle romige wijn? Ga je liever voor smaken met citrusvruchten of ben je fan van jam, honing en chocolade? Of ga je liever voor een lekkere kruidige wijn?
5. De ene Sauvignon Blanc is de andere niet
Als je de smaken niet onder woorden kunt brengen, kun je altijd nog zeggen wat je normaal vaak drinkt. Bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Viognier, Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah. Je kunt vragen welke wijn de verkoper dan aanraadt. Of vragen wat daar een beetje bij in de buurt komt. Zo ga je misschien naar huis met een wijn waarvan je nog nooit gehoord hebt! En als je houdt van een Sauvignon Blanc, dan ken je misschien alleen de wijnen uit de Oude Wereld. Wist je bijvoorbeeld dat een Sauvignon Blanc uit Marlborough in Nieuw-Zeeland heel anders smaakt? Step out of the box!
6. Wijn en Spijs
Heb je geen idee wat je met die smaken aan moet, maar weet je wel wat je bijvoorbeeld wil gaan eten? Loop dan gewoon de winkel binnen en zeg bij welk gerecht je een wijn zoekt. Ook handig als je bij vrienden gaat eten en wijn mee wil nemen. Vraag aan je vrienden wat er op het menu staat en zoek daar een wijn bij.
7. Money, money, money
Zorg dat je altijd van te voren laat weten in welke prijscategorie je een wijn zoekt, dat scheelt een hoop gedoe bij de kassa. Bij wijnwinkels heb je heerlijke wijnen tussen de vijf en tien euro, dus wees niet bang om te zeggen dat je iets voor onder de tien euro zoekt.
8. Voor de Daredevil Dummies
Andere wijnen kun je ook thuis vanaf de bank ontdekken. Online wijnwinkels (bijvoorbeeld deze) hebben vaak proefpakketten in de aanbieding. Je hebt dan soms voor dertig of veertig euro een doos wijn in huis met verschillende wijnen. Misschien zit daar wel je nieuwe lievelingswijn tussen!
Deze blog is geschreven door Wijndummy.