Wijn Kopen

Laura gaat wijn kopen! Ze neemt je mee naar de wijnwinkel in Haarlem en geeft acht vette tips voor het kopen van wijn!

1. Koop wijn in een wijnwinkel

Wijn kopen kan in de supermarkt, maar Laura raad aan om wijn in de speciaalzaak te kopen. Niet alleen is daar de keuze reuze, wijnwinkels zijn dol op wijn! Daardoor geven ze je uitstekend wijnadvies.

Tip! Vraag ook eens naar wijn/spijs combinaties!

2. Let op de vorm van de fles

Over het algemeen kun je zeggen dat als de vorm van een fles slanker is, de wijn ook lichter en frisser is. Hoe ronder de fles, hoe voller de stijl van de wijn.

Dol op wijn én spijs? Loop mee met de culinaire wandelingen! Bekijk de agenda hier!

Tip 3. Zoek het alcoholpercentage

Totaal geen verstand van wijn qua druiven en gebieden? Kijk dan naar het alcohol percentage (meestal achterop de fles). Meer alcohol betekend, meer body en smaak. Het alcoholpercentage van normale wijnen zit tussen de 10% en de 15% alcohol.

Je kunt je voorstellen dat een lichter alcoholpercentage gewenst is bij aperitief, voorgerechten en zomerdagen. Een hoger alcoholpercentage past bij lang tafelen, open haardvuur en goede (zware) gesprekken. 😉

4. Wijn kopen vanaf vijf euro

Laura adviseert om wijn te kopen vanaf ‘n euro of vijf. Wijnen die daaronder zitten zijn vaak totaal niet interessant. Ga maar eens na hoeveel het kost om wijn te maken.

Wijn kopen supermarkt

5. Donkere flessen de -wijn-kelder in

Donker glas beschermt de wijn beter tegen ouderdom, dan doorzichtig glas. Hou dus in gedachten; doorzichtige fles is om meteen te drinken. Het jaartal op het etiket moet dus gelijk, of bijna gelijk, staan aan het huidige jaar. Donker glas kan ‘de tand des tijds’ beter doorstaan en mag wat ouder zijn. Deze wijnen kunnen mooi in de voorraadkast!

6. Modern vs Klassiek etiket

Een wijnmaker die kiest voor een klassiek etiket, heeft waarschijnlijk ook een klassieke smaak. De wijnen die hij maakt zijn bedoeld om bij te eten. Ze hebben een zekere stroefheid en zuurgraad.


Moderne labels passen meestal bij een wijnmaker die alle etiketten overboord gooit en wijnen maakt die je NU moet drinken. Geen gedoe met eten, bewaren of decanteren. Deze wijnen komen wat ronder, voller en zoeter over. (Let op: over het algemeen!)

Tip voor je bucketlist… een wijnreis! Bekijk de reizen hier!

7. Prijswinnaars

Laat je niet gek maken. Prijs en medailles geven geen garantie. Behalve dan als je weet wat de prijs precies inhoudt. En dan nog. Jij hebt nóóit precies dezelfde smaak als de jury.

8. Verdiep je smaak!

Wijnwinkels helpen graag jouw smaak te verbreden. Vraag advies en laat je verassen door de wondere wereld van wijn!

Wijn en spijs

Wine Reviews

Geen idee welke wijn je moet kopen? Geen probleem! Wij schrijven Wine Reviews waarin we vertellen welke de moeite waard zijn en welke niet.. Probeer eens deze Savoie Cuvee, Laura gaf deze 5 uit 5 sterren!

Bekijk alle video’s van WijnSpijs op ons Youtube Kanaal! Zo geeft Laura nog meer wijntips (waarom en hoe je wijn decanteert), maar kun je ook onze zien hoe een WijnSpijs Wandeling in zijn werk gaat!

Bedankt voor het filmen Melgers!