Alles wat je altijd al wilde weten over wijn, kurk

Misschien wel de meest voorkomende fout in wijn is kurk. En misschien zijn juist hierover de meeste misvattingen. Lees daarom even mee, dan weer je precies wat kurk is. Waar het vandaan komt. En wat je moet doen als je kurk in je glas hebt.

Kurk: “Kurk is een veel gebruikte proefterm voor een wijn die verpest is.”

Wat is kurk?

Kurk is een serieuze fout in de wijn. Als de wijn eenmaal kurk heeft, is dit niet te verwijderenen het is vaak zo overheersend dat de wijn niet meer prettig gedronken kan worden.

Het is geen kurkgruis in je glas, maar een onprettige, muffe, schimmelachtige geur die zelfs in kleine hoeveelheden waarneembaar is.

TCA trichloranisole

Onderzoek in de jaren tachtig, in met name Australië, heeft de chemische verbinding TCA (trichloranisole) aangewezen als belangrijke veroorzaker van kurk. Deze verbinding kan ontstaan tussen schimmels, gisten en fenolen die zich op een kurk vestigen, en chloor. Chloorhoudende stoffen zitten in pesticiden en diverse schoonmaakproducten voor de behandeling van de kurk(eik).

Glas rode wijn inschenken

Kurk in een fles met schroefdop?

Ook met chloor behandeld hout, zoals kistjes, pallets en wanden kunnen een TCA-infectie hebben. De wijn kan zodoende al op vat kurk hebben. Met andere woorden een wijn met schroefdop kan voor botteling al met kurk geïnfecteerd zijn, zonder ooit met een kurk als afsluiter in aanraking is geweest.