Wil je leren hoe je écht goed wijn proeft? Dat kan. Deze video is speciaal gemaakt voor échte wijnliefhebbers, zo proef jij voortaan wijn als een echte pro!

Wijn proeven

Je kunt wijn in een keer doorslikken. Maar als je er een beetje aandacht bij gebruikt, proef je veel meer! In het eerste deel van deze video’s (Wijn proeven deel 1) lichten we vast een tipje van de sluier op. Nu is het tijd voor het échte werk!

Neem een goede slok van je wijn en spoel die vervolgens door je mond. Alsof je op de wijn ‘kauwt’. Hierdoor komt je wijn met al je smaakpapillen in aanraking. Elk gedeelte van je mond neemt andere onderdelen van de wijn waar.

Zuurstof bij de wijn

Luidkeels slurpen?! Het is toegestaan bij het proeven van wijn! Dit doe je om extra zuurstof in je mond te krijgen. Zuurstof doet wonderen met wijn, een soort mini-decanteersessie!

[TIP] Bij het proeven van wijn is het verstandig om twee verschillende wijnen naast elkaar te proeven. Je kan ze dan vergelijken!

Suikers in de wijn

Dit is het eerste onderdeel dat je proeft in wijn. Je beoordeelt hoe zoet de wijn is. Vergelijk het zuurtje met het zoetje. Op die manier beoordeel je de zoet/zuur balans van wijn.

zoet of droog

Zuurgraad

Om de zuurgraad in de wijn te bepalen, kijk je naar de hoeveelheid speeksel die de mond aanmaakt. Hoe hoger de zuurgraad in wijn, hoe meer speeksel de mond aanmaakt. Een hoge zuurgraad in wijn zorgt ervoor dat de maag zich voorbereid op eten. Champagne is daardoor een goed aperitief!

Tannine

Tannine is niet een smaak, meer een textuur die je waarneemt. Vaak hebben tannines een drogend effect. Je kan dat effect voelen bij je wangen, of langs je tandvlees.

[TIP] Geen idee hoe je tannine waarneemt? Bijt een keer op de pit van een druif.. 😉  Dat vergeet je niet 1,2,3 meer!

Alcohol

Alcohol neem je waar achter in je keel, het geeft een branderig gevoel.

Afdronk

Met afdronk bedoelt Laura hoe lang wijn blijft ‘hangen’. Dit beoordeel je door te tellen hoelang de afdronk duurt.

afdronk

Leer nog meer over wijn!

Leuk hé, wijn! Helemaal gaaf is een wijncursus! Ze zijn er op verschillende niveau’s. Niet alleen leerzaam maar ook heel gezellig!

Bekijk alle video’s van WijnSpijs op ons Youtube Kanaal! Zo geeft Laura nog meer wijntips (waarom en hoe je wijn decanteert), maar kun je ook onze zien hoe een WijnSpijs Wandeling in zijn werk gaat!