Wijn proeven? Waarom? Er wordt nogal lacherig over gedaan: “Hahaha. Deze heeft een schroefdop hoor.” En als bij toverslag ben ík degene die er niks van snapt. Nou ben ik de beroerdste niet. Ik doe wel alsof ik de imbeciele serveerster ben. Prrrima! Tot zover mijn frustraties.

Hoe moet je wél wijn proeven

(Schroefdop of niet)

Na het bestellen van de door u geselecteerde alcoholische versnapering komt de wijnkelner/sommelier bij u aan tafel. Hij/zij showt u de fles alsof het de pasgeboren kroonprins is. “Leuk”, denkt u. En nu? Wel! Het is nu de bedoeling dat u – ja, u – de fles controleert. Ga alstublieft niet eindeloos de taak van het wijn proeven afschuiven op uw disgenoten. Die op hun beurt, ook proberen deze ongecompliceerde proefsessie tot een eeuwig durend drama te maken. Dat vinden wij obers en oberinnen NIET leuk.

1. Is het de wijn die u besteld heeft?

Nu denkt u misschien: “Ja duh! Je kunt er toch wel vanuit gaan dat de kelner de juiste fles pakt.” Uiteraard kunnen wij dat. Geen probleem. Doen we. Als u er dan voor zorgt dat u het verschil weet tussen rood en wit. Dan zijn we er al bijna.

Vorige week heb ik nog een fles Vermentino, een donkere fles dat wel, opengemaakt, nadat ene meneer de fles ‘inspecteerde’. Deze meneer kwam er, nadat ik een proefslok had ingeschonken, achter dat hij een witte wijn had besteld. Quelle surprise.

Wijn proeven

2. Is het de juiste jaargang?

Zit u net lekker weg te dromen in de stralende blauwe ogen van die prachtige man/vrouw tegenover u. Dan is het makkelijk om die vier kleine cijfertjes over het hoofd te zien. Niet dat ik hier ga beweren dat er collega’s zijn die bewust misbruik maken van dit Onbewaakte Moment. Ik zou niet durven. Het zou natuurlijk verschrikkelijk onethisch zijn om stiekempjes te proberen u een slechte of oude jaargang door uw verfijnde huig te douwen.

3. Voel even aan de fles. Is de temperatuur juist?

Wijn op de verkeerde temperatuur, is als een wintersport zonder sneeuw. Jammer. Kort door de bocht: u kunt ervan uit gaan dat witte wijn op de juiste temperatuur is. Rode wijn hoort echt een paar graden kouder te zijn dan kamertemperatuur. Geloof me. Daar wordt u blij van. Vraag gerust om een koeler.

4. Alle bovenstaande afgevinkt? Daar gaat u dan. U krijgt een proefslok ingeschonken.

Proef die! En check op fouten. Oók als de wijn een schroefdop heeft! En juist als u al een fles van dezelfde wijn op heeft. “Die hadden we net toch ook?” en “Die hebben we al geproefd, hoor!” zijn nu, zo ongeveer de domste dingen die u kunt zeggen. Elke fles kán defecten hebben. En je proeft nou eenmaal niet om te kijken of je de wijn lekker vindt, maar juist om te controleren op onvolmaaktheden.

Vindt u bovenstaande doodeng, of veel teveel gedoe? Een tip: Vraag de ober de wijn te proeven. Reuze chique! Of doe zelf een cursus wijnproeven,

wijn proberen