Hema Wijn Top 5: deze MOET je hebben

Welke Hema wijn mag je niet missen? Je leest het hier! Want Harold Hamersma en Co zaten weer in hun alcoholische periode en hebben de afgelopen maanden meer dan 8000 wijnen geproefd. ‘Mijn tong is gewoon helemaal lam,’ aldus de vaste wijncolumnist van Elle Eten en sinds twee jaar coauteur van de Grote en Kleine Hamersma, Esmee Langereis.

Hema Wijn Top 5

NummerDruifLand
1Grüner VeltlinerOostenrijk Check de prijs
2Viognier/ChardonnaySpanje Check de prijs
3Sangiovese/MerlotItalië Check de prijs
4Grenache/SyrahFrankrijk Check de prijs
5TempranilloSpanje Check de prijs

De-beste-wijnen-van-Hema

 

De Grote & Kleine Hamersma

Van die 8000 wijnen waren er 3500 goed genoeg om een proefnotitie over op te schrijven. Wijnen van verschillende wijnwinkels, supermarkten, en webshops (en dus ook onze Hema) werden handig ingedeeld per winkel, kleur en land. De wijnen onder de € 7,50 verschijnen ook nog eens in een handige pocketuitvoering ‘De Kleine Hamersma’.

Ook leuk: Dit zijn de beste kerstwijnen van Albert Heijn

De beste wijnen van Hema

Op de uitnodiging om de uitverkoren wijnen van de Hema te komen proeven in de gezellige winkel van Mevrouw Hamersma gingen wij dan ook gretig in. Hema’s wijnen deden het goed in de wijngids van Hamersma en Langereis, 36 wijnen haalden de eindstreep. Nee, die hebben we niet allemaal geproefd.

Wat we wel proefden (naast de hapjes van Mevrouw Hamersma – die die bewuste avond verschillende huwelijksaanzoeken van wildvreemde wijnbloggers te verstouwen kreeg, vanwege haar kookkunsten…) lees je hieronder.


beste-wijnen-van-hema

Hema Wijn 1 | Domaine Wachau

 

Gelijk bestellen –>


<img class=” /> Volgens Meneer Hamersma de beste Grüner op de markt voor deze mooie prijs. Dat wordt in de gids dan ook beloont met rapportcijfer 9. Een mollige Sauvignon Blanc, vind ik de beste omschrijving. Fris, mineraal en vol bloemen en appeltjes.

<img class=” /> Hier hoef je zeker niet bij te eten, dit is een perfecte apero wijn. Maar als de vrouw des huises een bord vol mosseltjes à l’escargot op tafel zet, blijkt dat geen probleem.


Beste-wijnen-hema

Hema Wijn 2 | Neleman

 

Gelijk bestellen –>


<img class=” /> Wij waren al fan van Neleman en dan is het toch fijn als een van de grootste wijnschrijvers van Nederland het met je eens is. Deze romige ronde blend is een echte allemansvriend. Nergens moeilijk of ingewikkeld, maar zacht en sappig!

<img class=” /> Geheel in het teken van december serveert Karin zalm en crème fraîche met speculaaskruiden. Een aparte combinatie die perfect past bij de vette zalm.

Onze lievelingswijn van Hema – de rode Neleman – krijgt ook een goed cijfer van Hamersma


Beste-wijnen-hema-

Hema Wijn 3 | Bonicelli Chianti

 

Gelijk bestellen –>


<img class=” /> Chianti kan volgens Hamersma de plank goed misslaan, maar als het lukt, dan is het fijn! Sangiovese is de belangrijkste druif in de blend en de meest aangeplante druivensoort van Italië! Door de hoge zuurgraad is dit een echte frisse doordrinker met een spannende balans.

<img class=” /> Zo – dit is toch wel de top combi van de avond. Écht de moeite waard om zelf ook klaar te maken. Uit de kelder slash keuken komt een schaal vol pompoen naar recept van Ottolenghi. Binnen no time is het stil aan proeftafel. Om direct daarna in een soort gezamenlijke vreugdedans uit te breken over de briljantheid van de wijnspijs combinatie.

 

Het recept voor de flespompoen met gembertomaten uit Nopi vind je hier


beste-wijnen-hema

Hema Wijn 4 | Domaine Saint Martin Cuvée Angelique

 

Gelijk bestellen –><img class=” /> De wijn van de Nederlandse familie Grijseels krijgt van een acht in de Hamersma wijngids. Een stevige en kruidige wijn uit de Côtes du Rhône – voor wie zijn wijn graag wat steviger wenst.

<img class=” /> Als je bij Hema op visite bent is een rookworst nooit ver weg. We krijgen hem met witte bonen en aioli geserveerd. Kan perfect.


Beste-wijnen-hema-

Hema Wijn 5 | Anta Banderas DO

 

Gelijk bestellen –><img class=” /> Op de valreep nog een slok Ribera del Duero te pakken gekregen. En dat was misschien wel m’n beste actie van de week. Krachtige en sappige Tempranillo met precies de juiste hoeveelheid stoere zwoelheid. Zou dat komen omdat Antonio Banderas mede eigenaar is van deze winery?

<img class=” /> Foto’s van Mo Barends

De Grote Hamersma

De Grote Hamersma is dé ideale wijngids voor wijn drinkend Nederland. Harold Hamersma en Esmee Langereis nemen je mee langs de proeftafels van alle wijn verkopers in Nederland. Of je nu liever bij Hema of Albert Heijn koopt, of toch liever die kleinere wijnwinkel, Esmee en Harold hebben vast het kaf van het koren gescheiden.

Grote-Hamersma
Auteurs Esmee Langereis en Harold Hamersma
Uitgeverij Fontaine Uitgevers
Technische gegevens
Omvang 800 pagina
ISBN 978 90 595 6755 9
Prijs € 24,95

Gelijk jouw Hamersma gids bestellen bij Bol.com

Hoe doen ze dat toch?

Elk jaar is het weer raak bij de Hema: de kenners van het druivensap scoren de selectie van ‘s lands oudste warenhuis erg hoog. Niet iets wat je zou verwachten. Ze hebben toch een beetje imago dat ze  vooral goedkope bh’s en kaarsen verkopen. De geruchten gaan dat ze dit expres doen. Juist omdát je het niet verwacht.

Wij raden de wijnselectie van de Hema vaak aan bij onze vrienden. Standaardreactie: “Echt?! Hema?!”. Echt, Hema!

Het geheim zit hem in de inkopers. Één van hen heeft zelfs een boek geschreven (is nog steeds te koop). Zij reizen de hele wereld af, op zoek naar bijzondere wijnen die voor een scherpe prijs ingekocht kunnen worden. Aangezien de Hema een grote jongen is, kunnen ze goed onderhandelen. Maar de prijs is niet alles! Het etiket mag er niet te duur uit zien en ze hebben een voorkeur voor schroefdop. Die inkopers doen trouwens hun werk al sinds 1974!

Omfietswijn

Veel mensen denken dat dit een term is, bedacht door de marketing afdeling van de Hema. Fout. De baas die dit begrip de wijnwereld in heeft geslingerd is, de weledelzeergeleerde heer Nicolaas Klei. Hij heeft hier zelfs een hele gids op gebaseerd (hier te koop, aanrader!). Maar: Hema wijnen worden wel vaak in deze gids genoemd. Naast Hamersma, nóg een signaal dat je voor je betaalbare wijn echt naar de Hema moet.

 

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email