Zojuist drie dagen in Champagne geweest. Ik kan nu al niet wachten om weer terug te gaan. Wat een prachtige streek, met lieve mensen en heerlijke bubbels.

Ik snap echt niet waarom ik niet vaker een fles champie opentrek. Champagne is er niet alleen voor een feestje of een speciale gelegenheid, het kan altijd. En nog beter: het past bij héél veel gerechten en is dus eigenlijk een perfecte foodmatcher. Beetje jammer is alleen, dat wij hier met Oud & Nieuw vaak een mindere champagne in huis halen. Die flessen met extreem bruisende bubbels, die nergens naar smaken en strak staan van droogheid en ongebalanceerde zuren. Ik zou zeggen, lees deze blog (en die van volgende week, want het past niet allemaal in 1 stuk) en plop een keer een goede fles open!

Somm Champagne Weekend

Ik hoefde niet lang na te denken, toen Jaqueline Smit van Dis Donc, vroeg of ik mee wilde op haar Somm Champagne Weekend. Een aantal dagen onderdompelen in de wereld van de befaamde bubbel, wie wil dat nou niet? Deze reis organiseert ze elk jaar en is echt een aanrader.

Jacqueline importeert kleinschalige champagnes van kleine wijnboeren. Deze mensen werken in tegenstelling tot De Grote Namen, met veel passie aan een Champagne met een verfijnde smaak, balans en complexiteit. Stap eens weg bij die grote namen, hier krijg je waar voor je geld!

Champagne in ijs

De streek

Champagne is een streek apart. Er gelden – zoals overal in Frankrijk – strenge regels en het is de enige plek waar daadwerkelijk de naam ‘Champagne’ op het etiket gezet mag worden. Het ligt in het noorden van Frankrijk met Reims en Eperney als centrale, bruisende steden. Je weet het gelijk wanneer je in Champagne bent. Behalve de aaneenschakeling van wijngaarden, vind je om de zoveel meter wel een deur van een champagneboer of winkel.

Blanc de Blancs en Blanc de Noir

Er zijn drie druivensoorten in Champagne die over het algemeen gebruikt worden: Chardonnay (wit) en Pinot Noir en Pinot Meunier (blauw). Champagnes zijn vaak blends van deze druivenrassen, maar wanneer een wijn alleen van Chardonnay wordt gemaakt heet hij ‘Blanc de Blancs’ en alleen van blauwe druivenrassen ‘Blanc de Noirs’. De druiven hebben elk hun eigen kenmerk. Zo is Chardonnay hoog in de zuren, floraal en met een citruskarakter. Pinot Noir is wat voller qua smaak, heeft een rood fruitkarakter en is de ruggengraat van veel champagnes. Pinot Meunier is lekker fruitig en toegankelijk.

Champagne inschenken

Liefde voor druiven

Om zoveel mogelijk te zien en te leren, waren onze drie dagen volgepland. We verbleven in een gîte; een vakantiehuis van – hoe kan het ook anders – een champagneboer.
Op het programma stond gelijk een bezoekje aan het champagnehuis Hubert Paulet. De huidige eigenaar is Olivier Paulet. Hij is al de vierde generatie van de Paulet familie, die het bedrijf met liefde runt. Zijn wijngaarden liggen in het dorpje Rilly-la-Montagne en de gemiddelde leeftijd van zijn druivenstokken ligt rond de 25 jaar. Dat is best hoog en de druiven geven dan ook geconcentreerd sap van met veel smaak. Onder de naam Hubert Paulet worden verschillende champagnes geproduceerd zoals brut (droog), demi-sec (zoet), rosé champagnes, cuvée en millésime.

Weetjes

 • Wanneer er ‘Cuvée’ op een etiket staat, betekent het dat het druivensap is gebruikt van de eerste 2050 liter van de eerste persing en is daarmee het beste sap.

 • ‘Millésime’ betekent ‘jaartal’ in het Frans. Het betekent dat de wijn van één enkel goed oogstjaar is gemaakt. Meestal worden champagnes geblend met wijn uit andere jaargangen, maar wanneer het echt een topjaar is, kan het een Millésime worden.

Champagne Hubert Paulet

Proeven!

Wij kregen er na een uitgebreide rondleiding twee te proeven: de Premier Cru Cuvée Tradition en de Premier Cru Millésime 2006 Rosé.

Premier Cru Cuvée Tradition
Druiven: 50 % Pinot Meunier, 25 % Chardonnay en 25 % Pinot Noir.
Smaak: Prachtige samenstelling, smelt op je tong en smaakt naar meer. Deze milde bubbel drink je altijd en overal, bij het eten of gewoon lekker op de solotour.

Premier Cru Millésime 2006 Rosé
Druiven: Pinot Meunier en Chardonnay
Smaak: Verrassend complex en “zwaar” voor een rosé champagne. Smaakt naar meer en heeft een prachtige oranje roze kleur. Milde bubbel, zeker een showstopper. Lekker als aperitief of bij een fruitsalade met een beetje suiker!

Coming up

Volgende week vertel ik meer over het bezoek aan de charmante champagnevirtuoos Fabrice Pouillon, een tonnelier en een paar leuke eettips.

Deze blog is geschreven door Wijndummy.