Wijndummy in Champagne [part two]

Wijndummy
Wijndummy

Champagnehuis R. Pouillon

Na de schitterende champagnes van Hubert Paulet stond de volgende champagnevirtuoos op het programma. Eén van mijn persoonlijke favorieten: de allercharmantste Fabrice Pouillon. Deze man is geweldig. Hij is niet alleen ongelofelijk aardig, hij nam ook de tijd om ons van alles te laten zien. En dat terwijl hij onwijs druk was met de voorbereidingen voor een champagnebeurs die twee dagen later plaats zou vinden. We konden zelfs nog even door zijn wijngaarden banjeren, even verderop.

Lees meer: Deel 1 van Wijndummy’s Champagnetripje lees je hier!

Weetje

In Champagne is het gebruikelijk dat wijnboeren her en der stukken grond hebben. Het komt maar zelden voor dat een iemand op een groot stuk grond alle wijnstokken bezit. Je kunt soms ook goed zien waar de grens loopt. Zo wil de ene wijnboer gras tussen zijn stokken hebben, ploegt een ander de grond om en heeft een andere buurman weer een ander idee. Dat kan nog wel eens een discussie tussen de boeren opleveren, wanneer zij vinden dat de werkwijze van de een, ook invloed heeft op hun eigen stukje. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van sprays.

Banjeren door de wijngaard

Het is prachtig om door de wijngaarden te lopen en al die verschillen te zien, maar dit keer
helaas ook de verschillen in uitkomende knopjes aan de druivenstokken. De late lentevorst had de dagen ervoor flink toegeslagen. Op sommige plekken kunnen wijnboeren een groot deel van hun oogst voor 2017 wel afschrijven. Fabrice Pouillon raakte op het stuk waar wij waren zo’n veertig procent kwijt, maar doordat hij ook op andere plekken druiven heeft staan, valt zijn totale verlies – ongeveer 14 procent – relatief mee.

Proeven!

Na de tour door de wijngaard was het tijd voor mijn favoriete onderdeel: proeven! Nu ben ik sowieso fan van de wijnen van champagnehuis R. Pouillon en ik kon dan ook niet wachten. Ik zal er drie uitlichten, maar er zijn er zoveel meer!

De bubbels

Pouillon Solera, Premier Cru, Brut
Druiven: 50 % Pinot Noir en 50 % Chardonnay
Smaak: De naam ‘Solera’ komt van het solerasysteem dat wordt gebruikt om het te maken. Door dat systeem proef je verschillende jaargangen in een champagne. Het volle in de champagne komt van Pinot Noir, terwijl de Chardonnay voor frisheid zorgt. Drinken waar en wanneer je maar wil.

Pouillon, Cuvée de reserve, Brut
Druiven: 70 % Pinot Noir en de rest Chardonnay en Pinot Meunier
Smaak: Ongelofelijk in balans en met de perfecte bubbelintensiteit. Past goed bij verschillende gerechten, maar kan ook prima solo gedronken worden. De blauwdruk van het champagnehuis en een must try.

Pouillon, Rosé
Druiven: Pinot Noir
Smaak: Oe la la, zwijmel, zwijmel. Heerlijk vol rood fruit en fris van smaak. Een droge rosé champagne, maar met een tintelend zoetje op de tong.

Wel of geen hout

Wijnmakers kunnen er voor kiezen hun wijn wel, of niet, op hout te laten rijpen. Dat geldt ook voor Champagne. Hout geeft weer extra smaak aan de champagne. Hoeveel smaak ligt ook weer aan hoe nieuw de vaten zijn en hoe ze zijn ‘getoast’. De keuze is reuze, zullen we maar zeggen. De tonnen die in Champagne worden gebruikt komen van Jérôme Viard. Een meester op zijn vakgebied. Erg leuk om daar eens te kijken, want daar loop je niet zo maar binnen als toeristje. En natuurlijk hoorde daar ook weer een glaasje champie bij. We waren er immers toch…😉

Tonnetje rond

En na de tonnenmaker was het tijd om onze buik tonnetje rond te eten. Was dit een slecht bruggetje? Jazeker, maar ik denk, ik maak ‘m toch. 😜  In Champagne kun je, net als op veel plekken in Frankrijk, heerlijk eten. Het voordeel is dat de wijnkaart in de kleine bistro’s vaak net zo prima is als in de grotere/duurdere restaurants.

Al is restaurant Le Foch nog een extra uitzondering en dat mag ook wel met 1 Michelin ster. Die wijnkaart is bijna net zo dik als het boekenweekgeschenk en je hoofd duizelt van de pagina’s die alleen al gewijd zijn aan champagnes. Tel daarbij nog de vele pagina’s aan wijnen uit andere Franse streken, andere landen erbij en je weet genoeg. Wil je even wat extra uitgeven tijdens je trip? Dan is dit restaurant zeker het bezoeken waard.

In het kleine dorpje Mancy kwamen wij terecht in een ander uiterste: ‘La Madelon’. Een bistro die zo ontzettend lelijk is, dat het ook weer een eigen charme heeft. Wanneer je langsloopt denk je aan een doorrookte sportbar, maar neem de trap naar boven en je komt in… tja… bekijk de foto’s maar gewoon.

Oh! En de poppen… nog altijd weten we niet waarom deze gezelligerts zijn neergezet. Een herinnering aan het verleden zie je overal in Frankrijk, maar hier gingen de haren rechtop in je nek staan. Leverde ook weer hilarische momenten op. Het eten was in ieder geval top! En ook de aangeboden champagnes en stille wijnen (de wijnen zonder bubbels) mochten er zeker wezen. Hier bleken we ineens een tafel verwijderd te zitten van de champagneboer wiens bubbel we zojuist aan het drinken waren. Leuk, leuk, leuk.

Wrap it up

Sorry voor het uitbundige verslag, maar ik ben gewoon overenthousiast. De streek Champagne is geweldig en de champagnes die ik heb geproefd ook. Misschien heb ik nu zelfs een ongelovige bubbelaar weten te overtuigen, want er is zoveel moois.

Kortom: kleine namen, passie en liefde voor het product. Niets geen glitter & glamour maar keihard werken voor topkwaliteit. En daar kunnen menig grote merken nog een puntje aan zuigen. Wat ze er ook niet bij vertellen is dat een aantal grote jongens zelfs de druiven van deze wijnboeren inkopen, maar dan bewaren die boeren nog wel het beste voor zichzelf natuurlijk.

Het is leuk om in Epernay over de Avenue de Champagne te lopen, langs de huizen van de grote spelers zoals Moët & Chandon, maar de echte verrassingen zitten hem in de kleine namen waar de boeren alles op alles zetten om hun passie om te zetten in kwaliteitschampagnes. Zij werken keihard voor een geweldig resultaat. Je moet zelf weten wat je doet, maar ik zeg 1 ding: laat die grote merknamen die voortleven op marketing een keer los. Ga voor die geweldige kleine wijnboeren. De champagnes van Hubert Paulet en Fabrice Pouillon zijn via de Dis Donc te bestellen. En Jaqueline kent nog veel meer kwaliteitsboeren waar zij haar champagnes vandaan haalt.

Deze blog is geschreven door wijndummy.nl

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?