Wijndummy Op Reis | De Franse Elzas

Wijndummy
Wijndummy

Wijnreis: Kurken Ploppen In De Elzas

“Het is weer voorbij die mooie zomer.”

We zijn alweer een tijdje terug van vakantie  en aan het zoeken naar de volgende trip 🙂 Je moet toch ergens naar uit kunnen kijken, toch?
Mocht je nog ergens een weekje vrij zijn en niet weten wat je moet doen.. Neem dan van mij aan: ga naar de Elzas (Alsace) in Frankrijk! Het is zo’n zes uur rijden vanuit Nederland en er is wijn! Veel wijn. En lekker ook.

tent-in-elzas-595x314

Met onze twintig jaar oude tent – je bent dan echt de enige op de camping met een old school bruine punttent, kan ik je vertellen – in de auto. Met een koelbox gevuld met wijn – voor wanneer we aankomen –  en winegums voor onderweg, springen we ’s ochtends in de auto om halverwege de middag aan te komen in Colmar. Het is één van de drie grote plaatsen in de Elzas. Op nummer 1 staat Straatsburg, daarna volgt Mulhouse en dan komt Colmar. En het is niet zomaar dat ik daarheen wil. Colmar is de wijnhoofdstad van de Elzas en dus een prima uitvalsbasis voor de wijnliefhebber.

Elzas | Alsace

Het wijngebied tijdens de wijnreis ligt in het noordoosten van Frankrijk en vormt een dunne strook van zo´n 150 kilometer lang en 5 kilometer breed en begint ongeveer ter hoogte van Straatsburg. Doordat de Vogezen aan de ene kant veel regen en wind tegenhouden kent de streek veel zonuren en weinig neerslag. Het gebied is glooiend en de wijngaarden bevinden zich op 200 tot 350 meter hoogte. Ze zijn veelal op steile hellingen geplaatst.
Uit deze wijnstreek komen voornamelijk witte wijnen, er is één rood druivenras dat wordt aangeplant en dat is pinot noir. De belangrijkste witte druivenrassen zijn gewurtztraminer, riesling, muscat, pinot gris, sylvaner en pinot blanc. In het noordelijke gedeelte zijn de wijnen wat droger en strakker dan de wijnen uit het zuidelijke gedeelte. Daar zijn ze wat zachter en erg geurend. Zodra je bijvoorbeeld een fles gewurtztraminer opentrekt, zal een parfum van kruiden, bloemen en honing gelijk je neusgaten binnendringen.

Elzas-wijngebied

Route des Vins

Het gebied is prachtig en dat weten ze daar ook. Daarom is er van noord naar zuid een wijnroute die je kunt volgen, die goed aangegeven staat. De ‘Route Des Vins’ loopt van Marlenheim naar Thann en brengt je onderweg langs de wijnvelden en pittoreske plaatsjes. Je kunt de route zowel op de fiets als met de auto afleggen. Stap onderweg af, of zet je auto aan de kant en ontdek elke keer weer een nieuwe plaats. Of parkeer bij een wijnboer. Veel wijnboeren hebben bordjes aan de weg staan waarop staat dat je direct bij hen flesjes kunt kopen. Eén van de beroemde wijnplaatsjes is Riquewihr. Het wordt overspoeld door toeristen, maar is wel erg grappig om eens te bezoeken. Je kunt er rondlopen en de toerist uithangen of de andere loslopende toeristen aanschouwen in het wild.

Colmar

Zoals ik al zei is Colmar de wijnhoofdstad van de Elzas. Je hebt tal van wijnwinkels met wijnen uit de gehele streek en uit Colmar zelf. Onder de bogen van een oud gebouw is zelfs een houten keetje gebouwd waar er elke keer weer wijnen van een andere wijnmaker uit de streek geproefd kunnen worden. Voor twee tot drie euro heb je een goed glas en je kunt ook flessen bestellen. Aan de gezellige lange tafels kun je tot laat in de avond genieten van je drankje.

gezelligheid-in-colmar-elzas

Naast de kenmerkende Elzasser bouw van de huisjes heb je ook een klein Venetië in de stad. Je kunt er rondlopen en de toerist uithangen of de andere loslopende toeristen aanschouwen in het wild. Het fijne aan een wat grotere stad is het feit dat er ook een treinstation is. Vanuit daar kun je heel makkelijk andere (grote) steden bezoeken. Binnen een half uur sta je bijvoorbeeld in het centrum van Straatsburg.

Kaas

Als je van kaas houdt, is Frankrijk natuurlijk al een goed land om te bezoeken. En in de Elzas ga je dan voor Munsterkaas. Waar je ook bent, er is altijd wel ergens een gerecht waar Munsterkaas op of in zit. En zo’n kaasje is natuurlijk ook lekker met een glas gewurztraminer bij de tent. De plaats waar deze kaas vandaan komt – Munster (goh) – is vanuit Colmar ook erg makkelijk te bezoeken. Je rijdt er in een half uur heen.

Camping

Als je ook je auto in wil springen om naar de Elzas te rijden en je wilt Colmar als uitvalsbasis gebruiken, dan kun je de tent opzetten op Camping De I’Ill. Het ligt net buiten Colmar in Horbourg-Wihr en je loopt zo in een half uur naar het centrum van Colmar. Ook stopt er voor de camping een lijnbus waardoor je er in vijf tot tien minuten bent. De camping heeft prima plekken voor een tent, een zwembad en een bar/restaurantje waar je ook ’s ochtends brood kunt halen. Wat het sanitair betreft moeten ze nog een inhaalslag maken. Alleen het gebouw vooraan is redelijk de nieuw. De rest mag wel een opknapbeurt of sloopkogel gebruiken.

Campingwijn

Wil je nog tips om je wijn goed te houden op de camping? Kijk dan nog even op mijn vorige blog over de campingwijn survival!

steile-helling-elzas

 

Deze blog is geschreven door Wijndummy.
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?