4 wijngaarden in Nederland die een bezoek waard zijn!

Laura Lemmers
Laura Lemmers

‘Nederlandse wijn is geen zure meuk meer’, aldus topsommelier Koen van der Plas (Inter Scaldes***). Nederlandse wijn bleek in een blindproeverij zelfs zo goed, dat er een heel boek over geschreven kon worden, Wijn en Spijs uit NL.

Lees ook: Dit vinden de wijnexperts van Nederland de beste witte wijnen onder de vijftien Euro.

Wijn & Spijs uit NL

De 27-jarige sommelier legde samen met journalist Etienne Verhoeff en fotografe Maaike Petri honderden kilometer af door ons landje en ging op zoek naar de mooiste wijnen. En misschien nog wel leuker, de verhalen achter de wijn.

Nederlandse wijngaard bezoeken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlandse wijn

De conclusie is dat er in Nederland heel wat moois gemaakt wordt en het niveau elk jaar extreem stijgt. Voor een wijnreis hoef je dus tegenwoordig helemaal niet zover te gaan. Ook in je achtertuin wordt fantastische wijn gemaakt.

Ga zelf op bezoek bij deze mooie wijnbedrijven en leer – in je eigen taal – over wijnmaaktechnieken, druivensoorten als Johannes, Solaris en Cabernet Cortis, of doe mee aan de jaarlijkse pluk. Nederland mag trots zijn op haar wijnen!

Nederlandse wijngaard bezoeken

 

 

 

 

4 Nederlandse wijngaarden om te bezoeken

1. De Frysling | Friesland

Nederlandse wijngaard bezoeken

De meest Noordelijke wijngaard is onlangs uitgeroepen tot de beste wijngaard van Nederland en België 2018. Jantiene en Douwes grootste wens is om hun wijnen in New York te krijgen. En als het aan Koen ligt, zijn daar zeker mogelijkheden. Hij verkoos De Brûswyn van Wijngaard de Frysling tot beste mousserende Nederlandse wijn is zijn blindproeverij.

De favoriet wijn van Koen:

 De Brûswyn
 Johanniter & Souvignier Gris
€30,-

Een verkwikkend aperitief in een aromatisch en rijpe stijl, waar je honger van krijgt. Mondvullende, ietwat scherpe mousse, heel boeiend om te drinken. Koop ‘m via deze link.

Bezoek deze Nederlandse wijngaard:

Elke 1e zondag van de maand, van 14:00 tot 17:00 uur, ben je welkom in de wijngaard voor proeverijen en rondleidingen. Op afspraak is er ook een boel te regelen, bekijk de website voor de mogelijkheden.

De Frysling 
Egypte 7 | 9286 EX | Twijzel

2. Wijngaard De Koen | Noord Holland

Nederlandse wijngaard bezoeken

Voor Pieter de Boer is wijn maken en hobby die elk jaar weer een beetje verder uit de hand loopt. ‘Hoe verder je komt, hoe meer spullen, machines en mensen erbij komen.’ Hij hoeft niet rijk te worden van het wijn maken, maar de woorden ‘Wilt u een wijn proeven van De Koen uit de kop van Noord Holland?’, geven hem een kik.

De favoriete wijn van Koen

Nagenieten
Muscaris
€ 14,50,-

Nagenieten is volgens Koen de verrassing van het boek. Overrijp geoogste druiven, gedroogd in een bollenschuur, de beste dessertwijn die Nederland te bieden heeft. Koen kocht 160 flessen om te schenken bij restaurant Inter Scaldes***. Toen de wijn vervolgens nog een grote internationale prijs binnenhaalde was de resterende partij direct uitverkocht. We zullen dus een reservering moeten maken, om dit Nederlandse trots te kunnen proeven. 😅

Bezoek deze Nederlandse wijngaard:

Je bent bij De Koen van harte welkom voor een high wine in de wijngaard of uitleg en een rondleiding van de wijnboer zelf. Vanaf € 12,50 kun je al terecht, na het maken van een reservering.

Wijngaard De Koen
Westelijke Randweg 30 | 1722PZ | Zuid-Scharwoude

3. Betuws Wijndomein | Gelderland

Nederlandse wijngaard bezoeken

Midden in Nederland maken Diederik en Arina op zo’n 7 hectare prachtige wijnen. In 2017 werd Diederik zelfs uitgeroepen tot beste wijnmaker van Nederland. En hier houden ze het niet bij wijnen alleen, van de groene oogst wordt verjus gemaakt en er is een non-alcoholisch mousserend druivensap en er zijn verschillende digestieven. Hier op het Betuws Wijndomein worden de druifjes vertroeteld en gebeurt alles met de hand, topplek om eens te bezoeken dus.

De favoriete wijn van Koen:

Linge Rood
Regent & Pinottin
€ 17,05

De wijnen van het Betuws Wijndomein hebben de elegantie die Koen zoekt, ‘Wees niet bang om ze even te laten liggen, een beetje flesrijping doet ze goed.’ De wijn wordt 12 maanden op hout gerijpt, wat zorgt voor een volfruitige wijn met een subtiele houtnuance en zachte tannines. Koop ‘m hier.

Bezoek deze Nederlandse wijngaard:

Volg de ANWB bordjes naar de wijngaard waar je van dinsdag tot zaterdag welkom bent, als je van te voren even belt! Er zijn namelijk ook geregeld privé feestjes en bruiloften in de wijngaard. Bij de wijngaard is bij mooi weer een terras geopend en er is een klein winkeltje. Bekijk de website voor alle activiteiten.

Betuws Wijndomein
Burensewal 5 | 4117 GC | Erichem

4. Wijnhoeve De Kleine Schorre | Zeeland

Nederlandse wijngaard bezoeken

Met meer dan 45.000 wijnstokken is De Kleine Schorre een van de grootste wijnbedrijven van Nederland, in 2001 gestart met druivenrassen die passen bij de Zeeuwse Zaligheden, als oesters, lamsoor en Oosterscheldekreeft. Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois stokken worden jaarlijks verzorgd door vele vrijwilligers. En ook de KLM schenkt de wijnen van dit wijnbedrijf al tijden in haar business-class. Het is wijnmaker Johan gelukt om het WijnSpijs principe ‘What grows together goes together’ ook in de Zeeuwse kringen te kunnen laten gelden.

De favoriet wijn van Koen

Schorre Schouwen-Druiveland Barrique
Pinot Gris & Pinot Blanc
€ 26,80

Deze wijn heeft Koen ook zelf op de wijnkaart staan. In de basis een frisse strakke wijn, met karakter en een notig aroma. Een rijke Nederlandse wijn met complexe tonen, ideaal bij bijvoorbeeld gebakken coquilles met witte asperges. Koop ‘m hier.

Bezoek deze Nederlandse wijngaard:

Ben je benieuwd naar de mooie witte wijnen van De Kleine Schorre? Vanaf 10 personen kun je een afspraak maken voor een rondleiding bij wijnboer Johan, of proeverij via de website. Met meer mensen? Je kunt hier ook een event hosten, blijven slapen in de Hoeve, of op de camping, en de boederijwinkel is net als het proeflokaal open van maandag tot zaterdag van 9:00 tot 17:30 uur. Meer? In augustus wordt hier hét Zeeuwse wijnfeest georganiseerd!

Wijnhoeve de Kleine Schorre
Zuiddijk 4 | 4315 PA | Dreischor

Wijn & Spijs uit NL

In het boek Wijn en Spijs uit NL vind je naast bovenstaande wijnhuizen nog veel meer Nederlandse wijnhuizen, wijnen en wijnboeren, waar je als wijnliefhebber eigenlijk een kijkje zou moeten nemen.

Naast het verhaal van de wijnhuizen, zijn er ook bijzondere recepten van topchefs opgenomen in het boek. Zo kookt Sidney Schutte van Liberije’s Zusje ribstuk van melkkoe met merg en knolselderij bij de Linge Rood van het Betuws Wijndomein. En Koen’s eigen chef bij Inter Scaldes, Jannis Brevet, deelt zijn recept voor Langoustine met cavaillon & wortelen bij de riesling van Wijngoed Thorn.

Zowel de recepten als de verhalen zijn prachtig omlijst door de foto’s die Maaike Petri maakte voor het boek.


Wijn & Spijs uit NL

 • auteur | Koen van der Plas, Etienne Verhoeff
 • fotograaf | Maaike Petri
 • uitgever | Trichis
 • bekijk de prijs hier op BOL.com Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?