Om maar met de deur in huis te vallen, wij hebben een plekje ontdekt waar je echt heen wilt. Het is nog redelijk onbekend (lees, geen hordes wijntoeristen), ontzettend goed betaalbaar en waanzinnig mooi: Zuid-Moravië in Tsjechië. Bij Tsjechië denk je misschien niet als eerste aan wijn. Er wordt ook heel weinig geëxporteerd. Logisch, wij zouden deze fijne wijnen ook voor onszelf houden! 

Tsjechië heeft twee belangrijke wijnregio’s, Bohemen (noordelijk van Praag) en Moravië. Moravië is verantwoordelijk voor zo’n 96% van de totale aanplant. De hoofdstad van Moravië is het lieflijke Brno. Deze stad heeft ontelbaar veel wijnbarretjes, fijne restaurants en koffietentjes. Ideaal om een citytrip naar Brno te combineren met een wijnreis naar Moravië.

Lees ook: Cityguide Brno | Alle hotspots van deze toffe stad op een rij!

De Tsjechische wijnen

Wijn en landschap

Tsjechië heeft een landklimaat en er worden voornamelijk witte wijnen gemaakt. Druivensoorten als Sauvignon BlancRieslingChardonnay en Pinot Blanc staan er allemaal aangeplant. Ook zijn er een aantal inheemse druivensoorten. Palava is waarschijnlijk de beroemdste en vernoemd naar de Palava heuvel, die je hier op de foto ziet.

Het druifje is een kruising tussen Müller-Thurgau en Traminer. De wijnen die ze van Palava druiven maken zijn vaak zoet, al zijn de echte pareltjes de droge wijnen. Geuren en smaken als mandarijn, rozen en tropisch fruit komen mooi samen in deze bijzondere wijn.

De leukste wijnhuizen in Moravië

Het wijngebied heeft tal van bijzondere wijnhuizen. Of je nou dol bent op natuurwijnenorange wine, kleine boerse wijnhuizen of grootschalige prachtige wijnhuizen.. Het is hier voor ieder wat wils.

1. Sonsberk | Fantastisch uitzicht

Echt een must als je in de Mikulov regio bent. Dit is een van de grotere wijngaarden en dat zie je ook terug in de organisatie van de proeverijen. Het uitzicht is waanzinnig, maar ook de wijnen zijn zeer de moeite waard. Zo wonnen zij in 2016 een award voor beste droge witte aromatische wijn voor hun Palava wijn.

Wijnlandschap

2. Fabig | Jong en innovatief

Roman Fabig produceert vrijwel alleen Sauvignon Blanc. Hij liep stage in Nieuw Zeeland (Sauvignon Blanc walhalla bij uitstek), waar hij alle kneepjes van het vak leerde. Zijn Tsjechische exemplaren zijn friszuur, sappig en zeer fijn te combineren met spijs.

Fabig wijn

3. Vino Lípa | Broederlijk

De twee broers die hier aan het roer staan zijn versterken elkaar: de een heeft verstand van wijn, de ander van gastronomie. En juist die combinatie voeren zij door in de wijnen die ze maken. De broers zijn ontzettend gastvrij en als je ze lief aankijkt mag je direct uit de tank proeven. #goals

Dua lipa wijn

4. Pijuziju | Vrouwelijke wijnmaker

Hier is een vrouwelijke wijnmaker in charge! En die vrouwelijkheid proef je terug in de verfijndheid van haar wijnen. Naast wit hebben zij ook een te gekke ‘orange’ wine. Neem plaatst op het terras en geniet van de wijnen terwijl je lokale hapjes proeft.

5. Wijnboerderij Balaz | Boers familie bedrijf

Balaz heeft een typische boerse look & feel: het ademt en ruikt er naar geiten, stro en mest. En dat bedoel ik positief! De wijnen proeven rauw en ruig, niks verfijnde smaken, volle aromatische wijnen met een stevige zuurgraad.

Wijnreis naar Moravië

Tsjechië is echt een aanrader als je op betaalbare en inspirerende wijnreis wilt! Kijk hier bijvoorbeeld eens naar leuke plekken om te overnachten. Moravië is ideaal te combineren met een citytrip naar Brno.

Meer activiteiten in het wijngebied doen? Lees dan ook: Wijnreis Tsjechië | 7x Dit moet je zeker doen in Zuid Moravië.