27 druivensoorten in een vallei | welkom in de Franse Rhône

WijnSpijs
WijnSpijs

Het oudste wijngebied van Frankrijk – De Rhône Vallei

De Franse Rhône. Het oudste wijngebied van Frankrijk, waar maar liefst 27 druivensoorten zijn toegestaan; 15 blauwe soorten  – van wie de belangrijkste Syrah en Grenache – en 13 witte druiven, waaronder Viognier, Marsanne en Roussanne. De wijnboeren in de Rhône maken samen zo’n 100 Olympische zwembaden vol met wijn, waarvan 79% rode wijn is. Er wordt hier ook 15% rosé gemaakt en de rest (6%) is witte Rhône. De vallei is verdeeld in twee gebieden – Noord & Zuid Rhône – met een eigen stijl en traditie. De wijnen zijn anders, net als het klimaat, de grondsoorten en de druiven.

De witte druiven van de Rhône

De blauwe druiven van de Rhône

Noord Gestoord | The Classic

De échte ‘Rhône Classic’ wordt gemaakt in het Noorden van Rhône – van Syrah druiven die groeien op de steile terrassen boven aan de rivier van de Rhône. Het zonlicht en de goede afwatering van het graniet maken dit een ideaal terroir voor de Syrah. Het enige nadeel is dat de terrassen steil en smal zijn waardoor alles handmatig moet gebeuren. Je begrijpt, de wijnen zijn daardoor zeldzaam en duur.
De beste appellations zijn Côte-Rôtie en Hermitage. De grotere en vlakkere appellation Crozes Hermitage is een stuk betaalbaarder, maar hier is ‘t zoeken naar de pareltjes met evenveel complexiteit en kracht als zijn ‘broer’ Hermitage.

Blauwe Syrah + witte Viognier?

Typisch voor de rode wijnen van de Noord Rhône is de combinatie van blauwe Syrah druiven met een klein beetje witte Viognier in de blend – gemiddeld 5 procent. Viognier geeft de wijn een zachtere textuur en een hint van exotisch fruit. Ook buiten de grenzen van dit gebied wordt deze aparte combinatie van blauwe en witte druiven steeds vaker toegepast, alhoewel men weleens ‘vergeet’ dat de druiven tijdens de fermentatie dienen te worden gemixt. Voeg je Viognier druiven achteraf aan de blend toe dan blijft ‘t typische witte peper karakter uit en geeft het slechts exotisch fruit aan de rode Syrah wijnen.

hermitage

Zuid Rhône | Heter én beter?

Meer naar het Zuiden wordt het Rhône-dal breder. De steile hellingen hebben plaats gemaakt voor vlakkere wijngaarden. Het is hier heter en droger; perfecte omstandigheden voor de Grenache dus. De appelation ‘Côtes du Rhône’ is de belangrijkste regionale appellation. De betere wijngaarden mogen hun wijnen ‘Côtes du Rhône-Villages’ noemen.
Maar er worden nog veel meer druivensoorten gebruikt. Niet alleen omdat ze elkaar in balans brengen zoals Grenache dat voor Syrah doet. Nee, ook omdat ze grote oogsten opleveren en gemakkelijk te verbouwen zijn. De bulkwijnen worden gemaakt met veel Cinsault en Carignan druiven.

Leer meer over de GSM blend | Wijnen gemaakt van de druiven Grenache, Syrah & Mourvèdre 

Topspul en bulk

Klinkt niet al te romantisch – voor kwaliteitswijn moet je echt weten bij welke producent je moet zijn. Er zijn tal van mogelijkheden; op het gebied van opbrengst, keuze van druiven voor de blend én wijnmaaktechnieken. De allergoedkoopste Rhône wijnen hebben een medium body, lichte tannines en een karakter van sappig rood fruit plus een pepertje. Daar lijnrecht tegenover staat, dat ook de beroemde Châteuneuf-du-Pape wijn uit de Zuidelijke Rhône komt. In alles het andere uiterste van de bovengenoemde bulkwijn.

Hier is het beter

Complex, intens, met een superbody en dagen durende afdronk.. Châteuneuf-du-Pape is dan ook de meest verwaande van de zuidelijke gemeentes met een eigen appellation. De grondsoort van dit gebied maakt het allemaal zo bijzonder en speciaal. De bodem is hier bedekt met zware rolkeien – Galets Roulés genoemd – die zorgen er voor dat er hier uitstekende drainage is, maar vooral slaan ze de warmte van de zon goed op. Dit betekend dat ze overdag alle warmte opnemen en die ‘s nachts langzaam afgeven. En daar worden de druifjes blij van.

Chateau-neuf-du-pape

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?