Vorige maand waren wij in Moravië in het Zuiden van Tsjechië. Voor foodies en wijnlovers is Tsjechië een verrassend interessant land om heen te gaan. Natuurlijk is een citytrip naar Praag of Brno voor de hand liggend, maar Zuid Moravië heeft voor wijnliefhebbers veel meer te bieden. En het heerlijkste is dat je in dit betaalbare land vol enthousiasme wordt ontvangen door authentieke wijnboeren, die met liefde alle tijd voor je nemen. Wij zetten de leukste 7 dingen om te doen in Zuid Moravië voor je op een rij.

Ontdek de Tsjechische wijnregio Zuid Moravië | 7 x doen

1. Wijn drinken

De nummer 1 activiteit als je in het Zuiden van Tsjechië bent, is wijn ontdekken. In Nederland bijna niet op de kaart, helaas. Maar hier kun je je wijnhartje sneller laten kloppen. De kwaliteitswijnen zijn enorm betaalbaar en in de verschillende wijnhuizen word je met open armen ontvangen. Qua stijl zijn deze wijnen misschien nog wel het meest vergelijkbaar met de Oostenrijkers.

1. Znojmo staat bekend om zijn witte aromatische wijnen van Gruner Veltliner, Muller-Thurgau, Riesling en Sauvignon Blanc. 
2. Mikulov dankt zijn bekendheid aan de kalksteen. Wat terug te proeven is in wijnen van Welschriesling, Chardonnay en Pinot Blanc. 
3. De wijngaarden van Velké Pavlovice liggen op het westen en zuiden waardoor blauwe druiven als Pinot Noir, Blaufränkisch, Sankt Laurent en Zweigelt hier goed zijn vertegenwoordigt. 
4. Slovácko biedt veel diversiteit. Cabernet Moravië is een lokale specialiteit.

Wist je dat | Wijn uit Moravië
Tsjechië heeft twee belangrijke wijnregio’s, Bohemen (noordelijk van Praag) en Moravië. Moravië is verantwoordelijk voor zo’n 96% van de totale aanplant. Dit gebied ligt zij aan zij met de populaire Oostenrijkse wijnregio Weinviertel en bestaat uit vier subregio’s. 

2. Salon de Vin

Op nummer 2, meer wijn drinken! Je kunt niet anders als je hier bent. Salon de Vin is een erg tof concept (kan iemand dat ook in Nederland gaan doen?). Ieder jaar worden de 100 beste wijnen van Tsjechië verzameld in deze ‘wijnsalon’. Hier in de kelder kun je voor € 15, in anderhalf uur tijd, zoveel wijnen proeven als je wilt. Wees niet bang dat je hongerklop krijgt. Bij een kaartje zit naast een proefboekje, ook een mandje brood en kaas inbegrepen. #heavenonearth

Salon de Vin
Zámek 1, Valtice

3. Wijngaard Sonberk

Dit is letterlijk de mooiste wijngaard die ik in levende lijve heb mogen aanschouwen. Het wijnhuis zelf is ook niet mis. In 2016 won hun Palava nog een prijs voor beste droge witte aromatische wijn. Dus, schenk maar een glas in, en dan lekker naar dit uitzicht staren.

Wijnreis Tsjechië

Sonsberk Winery
Sonberk 393, Popice

4. Bezoek een wijnfeest

In de regio Moravië zijn veel kleine dorpen, die ter ere van de wijnoogst, traditionele wijnfeesten organiseren. Geweldig om te zien hoe alle locals in traditionele klederdracht de oogst vieren. Uiteraard kun je hier de nodige lokale wijntjes proeven, net als de traditionele keuken. En daarna natuurlijk een dansje maken met die lieve Tsjechische mensen.

Klederdracht

Op zoek naar mooie wijnhuizen in Tsjechische wijnregio Zuid-Moravië? Klik hier!

5. Lednice-Valtice

Lednice-Valtice is een van de mooiste gebieden van Tsjechië en je kunt hier eigenlijk niet weg voordat je een van de honderden prachtige kastelen hebt bezocht. Even cultuur snuiven is zeker een van de dingen die je in Tsjechië moet doen!

6. Wijndorp Plže

Wijn. Wijn. Wijndorp. En ik noem het een dorp, maar dat is het eigenlijk niet. In elk van de kleine witte/blauwe huisjes zit namelijk een wijnkelder verstopt! Iedere wijnfamilie heeft hier zijn eigen privé wijnhuisje. Binnen kun je meestal een kijkje nemen, een zeldzaam pareltje proeven en kopen.

Wijnkelders

Cellars Plž
Vinné sklepy Plže, Petrov

7.  Oranje wijn

Wat in Nederland een kleine hype is/was, is hier in Zuid Moravië al jaren aan de orde van de dag; Orange Wine. Als je het ergens moet proberen is het hier. En het is overal.

Voor wie geen idee heeft, oranje wijnen worden gemaakt als rode wijnen, maar met witte druiven. Doordat ook de schillen mee mogen, ontstaat een oranje-achtige kleur en hebben de wijnen tannines. De oranje wijnen van Tsjechië zijn vaak ook nog eens natuurlijk gemaakt en daardoor nogal punk in smaak. Niet voor de poes dus, en gegarandeerd anders dan alles wat je ooit eerder proefde. Lees hier alles over orange wine en natuurwijn.

Als je op (betaalbare) wijnreis wilt gaan is Zuid Moravië een enorme aanrader. Er zijn genoeg plekken om te overnachten te vinden! Perfect om het te combineren met een citytrip naar Brno. Hier hebben wij de leukste hotspots van Brno voor je op een rij gezet!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Czech Tourism  – Go to Brno – Zuid Moravië.