WijnSpijs tip: Garnalenbitterbal met Champagne!

WijnSpijs
WijnSpijs

 

Dé perfecte binnenkomer voor eigenlijk elke borrel of etentje! De huisgemaakte garnalenbitterbal met een glas champagne… Wat een feest!

Bubbelen

Past Champagne niet binnen je budget, dan is de Cremant de Bourgogne of Cremant de Limoux een hele goede optie. Wel kiezen voor een Brut (droog), want een zoet(ere) bubbel past minder goed bij de garnalenkroket.

Wist je dat in Limoux de ‘belletjeswijn’ al een eeuw eerder (in 1531) is uitgevonden dan in de Champagne? Men zegt dat de monnik Dom Pérignon in de Limoux de bubbeltjeswijn het eerst heeft gedronken, en het recept mee heeft genomen naar de Champagne. Aan deze monnik wordt de ‘méthode champenoise’ – de bereidingswijze voor het maken van champagne toegeschreven. Zeker de moeite waard om te proberen! En een leuk weetje om erbij te vertellen ☺

Wil je liever een witte wijn drinken, dan is een Sauvignon Blanc uit Zuid-Frankrijk of de Nieuwe Wereld een aanrader.

Met dit recept van huisgemaakte garnalenbitterbal ga je zeker de blits maken.

Ingrediënten garnalenbitterbal:

 • 1 blaadje gelatine
 • ½ groentebouillonblokje
 • 50 gr boter
 • 60 gr bloem (+ nog wat extra)
 • 100 ml melk
 • 100 gr Hollandse garnalen
 • ½ el gehakte dragon
 • zout en peper
 • nootmuskaat
 • 3 eiwitten
 • 50 gr panko (Japans broodkruim, toko – paneermeel kan ook)
 • 1,5 liter zonnebloemolie om in te frituren

Bereiding:

Week de gelatine in koud water. Breng 200 ml water met het groentebouillonblokje aan de kook. Smelt boter in een pan. Voeg 60 gr bloem toe aan de boter en verhit de roux (roux is het mengsel van boter en bloem) op laag vuur tot hij loslaat van de pan. Neem de roux van het vuur en voeg geleidelijk al roerend eerst de melk en daarna de bouillon toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Knijp de gelatine uit en voeg hem toe aan het mengsel.

Neem de pan van het vuur en roer de garnalen en de dragon door het mengsel. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Laat het geheel ca. 2 uur opstijven in de koelkast.

Zet een schaaltje klaar met eiwit, een plat bord met bloem, een schaaltje met panko en een schaal voor de balletjes.
Vorm met natte handen balletjes van de garnalenvulling. Wentel de balletjes eerst door wat bloem, vervolgens door het eiwit en daarna door de panko. Rol de balletjes tussen twee handen, zodat de panko goed plakt en rol het vervolgens nogmaals door de panko. Laat de garnalenbitterballen ca. 15 minuten opstijven in de koelkast. Langer in de koelkast kan ook, zodat je het van te voren al kan voorbereiden.

Verhit de olie in een ruime hoge pan tot ca. 160 graden. Frituur de garnalenbitterbal portiegewijs in 4-5 minuten goudbruin.

Geniet ervan!

Foodblogger De Zoetekauw maakt haar garnalenbitterballen nét iets anders. Bekijk haar recept hier

 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!